SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tavasszal kiújuló gyomorfekély

Családinet [cikkei] - 2010-04-06
Tavasszal sok érintett tapasztalja, hogy kiújuló gyomorfekélye sok kellemetlenség és fájdalom forrása. De vajon miért alakul ki ez a betegség, vannak-e erre hajlamosító tényezők, illetve hogyan lehet kezelni a már meglévő gyomorfekélyt?
Tavasszal kiújuló gyomorfekély

A kérdésekre dr. Vass Éva, az Oxygen Medical gasztroenterológusa válaszolt.

Fájdalom a gyomorban

Elég nehéz pontosan meghatározni, hol is érezzük a fájdalmat, amikor összegörnyedve a gyomrunkat fájlaljuk. Ezért sokan gyomorfekélyt emlegetnek, holott a fekélybetegségek döntő részben a nyombélben keletkeznek. Mivel a nyombélfekély hazánkban a lakosság 6 százalékát érinti, komoly problémáról van szó, amelynek kialakulásában többek közt szerepet játszanak az étkezési szokások, egyes gyógyszerek és a jelentős részben a stressz is.

Ha a nyelőcsövet érinti a probléma

A nyelőcső károsodását az úgynevezett gastro-oesophagealis reflux betegség (GERD) okozhatja. Ennek során a nyelőcső alsó záróizmának gyengesége miatt a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerülhet. A tünetek lehetnek többek közt savas íz a szájban, gyakori büfögés, csuklás, égő érzés a szegycsont mögött. de jelentkezhetnek atipusos tünetek is: száraz köhögés, állandó rekedtség, mellkasi fájdalom, fokozott fogszuvasodás. A nyelőcső tartósan károsodott nyálkahártyáján akár fekélyes elváltozás is kialakulhat. Ez már a reflux betegség súlyos formáját jelenti.
Ahhoz, hogy bebizonyosodjon a reflux lehetősége, eszközös vizsgálatokra - gyomortükrözés és 24 órás nyelőcső pH mérés - is szükség lehet. Az esetleges hasi ultrahangvizsgálat azért fontos, mert kizárhatja az egyéb eredetű hányásos, hasfájásos panaszok más jellegű okait.

Savas hatás a gyomorban

A hosszú ideig fennálló erős savas-maró hatás károsíthatja a gyomornyálkahártyát, és kialakulhat a gyomorfekély. Amikor a savas gyomornedv pH-ja a nyombélbe érve sem semlegesítődik, akkor hozza létre a nyombélfekélyt.
A gyomorfekély kevésbé tipikus tünetei a felböfögés, a nyelési nehézség, az gyomorégés, az émelygés. Sokkal jellemzőbben utal erre a problémára, ha közvetlenül étkezés után jelentkezik a gyomortáji teltség- és nyomásérzés. A nyombélfekély jellegzetes tünete reggeli étkezés előtt jelentkező éles, szúró fájdalom, amely kialakulhat étkezés után kb. 2 órával illetve éjszaka is. A kivizsgáláskor az elváltozásokat gyomortükrözéssel figyeli meg az orvos. A gyulladt, fekélyes területből mintát is vesz, hogy szövettani vizsgálattal meghatározhassák, milyen mélységig érinti a folyamat a nyálkahártyát, nincs-e rosszindulatú elfajulás.
Veszélyes állapotot jelent, hogy a fekély sok esetben, leginkább időskorban nem jár panasszal, így figyelmeztető tünetek nélkül is bekövetkezhet akár a vérzés, akár az átfúródás. Amennyiben bárki késszúrásszerű hasi fájdalmat, szapora pulzust érzékel magán, esetleg vérhányással, vagy véres, fekete széklettel együtt, késlekedés nélkül forduljon orvoshoz, hívja a mentőket, mielőtt kialakul a sokkos állapot!

Mi okozhatja a fekélybetegségeket?

  • nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszer, fájdalomcsillapítók tartós szedése,
  • táplálkozás során bevitt savanyú, túl fűszeres, forró ételek, italok,
  • Helicobacter pylori nevű baktériummal történt fertőzés,
  • gyomorsav túltengéssel járó állapotok
  • stressz
  • ritkán fokozott savtermeléssel járó kórképek
     

Életvezetési tanácsok
 

  • A fekélyek, reflux betegség kezelésének alapköve a savas pH normalizálása. Enyhe esetben elegendő lehet a táplálkozással bevitt károsító anyagok kerülése: kerüljük a túl savanyú, fűszeres ételeket, az alkoholt, kávét, csokoládét, sőt, még a dohányzást is. Amennyiben ezek a megszorítások nem elegendőek, akkor gyógyszeres kezelésre van szükség. A terápia hatása 3-5 nap után kezdődik, de a betegnek - orvosi ellenőrzés mellett - akár évekig is szednie kell a gyógyszert. Csak akkor jön szóba műtéti megoldás, ha a fekély erősen vérzik, vagy átfúrja a gyomor/nyombél falát, ami akár halálos következménnyel is járhat. A Helicobacter pylorit kombinált antibiotikus kezeléssel ki lehet irtani, s ezzel megelőzhető a fekély kiújulása.
  • Fontos, hogy olyan élelmiszereket használjunk, amelyek közömbösítik a savas hatást. A folyadékok csak 10-20 percig tartózkodnak a gyomorban, ezért savkötő hatásuk csak rövid ideig érvényesül, míg a fehérjék szintén rövid ideig tartózkodnak a gyomorban, és fokozzák a savelválasztást. A zsiradékok jól kötik a savat, hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban és csökkentik is a gyomorsav-termelést, de fokozzák bizonyos emésztőenzimek termelését, amelyek a nyelőcső alsó záróizmát elernyesztik és ezáltal a sav visszajutását a nyelőcsőbe. Elsősorban a növényi zsiradékok és a vaj mértékletes fogyasztása javasolt. A szénhidrátok közül a keményítők - kenyér, péksütemények, keksz, rizs, tészta, burgonya - ajánlottak, mert bár rövidebb ideig tartózkodnak a gyomorban, nagyon jó savkötők. A zöldség- és főzelékfélékre, gyümölcsökre is nagy szükség van magas rost tartalmuk miatt, de ezeket egyéni érzékenység szerint kell megválasztani.
  • A reflux-betegeknek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorban nagyobb a valószínűsége a visszacsorgásnak. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért - különösen lefekvés előtt - nem szabad sok folyadékot fogyasztani. Előnyösebb, ha nap folyamán elosztva kortyolgatnak.
  • A reflux pszichés hatásra is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, ezért érdemes stresszkezelő módszereket tanulni és alkalmazni.
  • A hasi nyomás emelkedése (kövérség, nagy súly emelése, cipelés, egyes sportok: pl. súlyemelés, futás) rontja a tüneteket, de a hasizom erősítése javít a panaszokon.
     


www.oxygenmedical.hu
 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja