SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az állandó stressz refluxot okozhat

Családinet [cikkei] - 2014-04-02
Minden negyedik ember életét megnehezíti a reflux Magyarországon, amiért leginkább a helytelen életmód és a stressz okolható. A kezeletlen reflux asztmát, krónikus hörghurutot vagy torokgyulladást is okozhat, sőt akár nyelőcső-, gége-, vagy gyomorrák kialakulásához is vezethet - hívja fel a figyelmet Dr. Takáts Alajos Tamás, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika belgyógyász-gasztroenterológus főorvosa.
Az állandó stressz refluxot okozhat
Dr. Takács Alajos

A reflux egy funkciózavar, mely során a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem működik megfelelően. Ennek következtében a gyomorsav vagy az epeváladék visszafolyik a nyelőcsőbe, ami gyomor- és nyelőcsőégést, nyelési nehézséget, görcsöt, savfelböfögést, puffadást és alvászavart válthat ki, de előfordulhat akár mellkasi fájdalom, krónikus köhögés, sőt még fülfájás is. A főorvos szerint, ha a tünetek bármelyike tartósan fennáll, mindenképpen fel kell keresni a háziorvost, aki a megfelelő szakrendelőbe irányítja a beteget.

A betegség lehet tünetmentes is, ilyenkor nem ritka, hogy fogorvosi vizsgálaton merül fel a diagnózis. A kezeletlen reflux azért veszélyes, mert súlyosabb betegségeket, akár rákot is okozhat, viszont ha időben diagnosztizálják, gyógyszeres kezeléssel vagy műtéttel gyógyítható. Túlsúly esetén fogyással, túl sok stressz esetén pedig a pszichés terhelés enyhítésével megszüntethetők a tünetek. A gaszroenterológus azt tanácsolja, hogy a reflux betegek mozogjanak rendszeresen, fogyasszanak naponta többször kis mennyiségű ételt lehetőleg nyugodtan, többször megrágva, de lefekvés előtt két órával már ne étkezzenek. Kerüljék a csokoládé, az olajos magvak, a kávé és a bor mellett a zsíros, szénsavas, túl fűszeres vagy szélsőséges hőmérsékletű ételeket. Emellett kiemelten fontos a dohányzás mellőzése, a megfelelő mennyiségű folyadék  (víz vagy gyógytea) fogyasztása, valamint segíthet még a savmegkötő, magas rosttartalmú ételek (tönkölybúza, köles, korpa, tej) fogyasztása, illetve a laza, bő ruha viselése. Ezeket a tanácsokat az egészségeseknek is célszerű megfogadniuk, hiszen nem csak a tüneteket enyhíthetik, de segítségükkel akár a betegség is megelőzhető. Mindebből kitűnik, hogy bizonyos esetekben kellő odafigyeléssel, életmódváltással akár meg is szüntethető a betegség.

A reflux – bár legtöbb esetben a rossz szokásoknak és a stressznek köszönhető – csecsemőkorban is előfordul. Dr. Takáts Alajos Tamás kiemeli: a biztos diagnózishoz fiatal korban nem feltétlenül indokolt a kellemetlen gyomortükrözés, ehelyett általában savkötő gyógyszeres kezelést írnak elő. Két hónapos terápiát követően ugyanis meg lehet állapítani, hogy a reflux, vagy más betegség okozza-e a tüneteket. 40 éves kor felett viszont mindenképpen ajánlott a tükrözés, hiszen ebben az életkorban már nagyobb valószínűséggel fordulhat elő fekély vagy daganat.

Dr. Nehéz László

Dr. Nehéz László, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Sebészeti Klinika osztályvezető sebésze szerint műtéttel sem biztosítható minden esetben a panaszmentesség, a betegek egy része a beavatkozást követően is gyógyszerre szorul. Ha pszichés eredetűek a panaszok, a műtét általában azért nem sikeres, mert az nem a probléma okát szünteti meg. Ha viszont magát a lelki okot kezelik, ez sok esetben megoldást jelent.


A műtét során az a cél, hogy megakadályozzák: a gyomortartalom kóros mértékben a nyelőcsőbe jusson. A laparoszkópos műtét a leggyakrabban alkalmazott technika, de ígéretes megoldásnak tűnik egy másfél éve elérhető módszer is, melynek lényege, hogy a gyomorszáj záró funkcióját mágneses gyűrűvel erősítik meg. Mindkét beavatkozás rutin eljárásnak számít – mondja a szakember. Ennek ellenére leginkább csak a gyógyszeres kezelésre nem reagáló, folyamatos nyelőcsőgyulladással vagy rekeszizom sérvvel kombinált reflux esetén operálnak.

Forrás, és fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja