SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Professzionális fogfehérítés

Dr. Tóth György M. Sc. [cikkei] - 2009-11-16
Dr. Tóth György esztétikai fogorvos: www.feherites.hu

Napjaink slágere kétségtelenül a fogfehérítés. Korunkra jellemző, hogy társas kapcsolatainkat meghatározza az ápolt, egészséges külső. Nemcsak a magánéletben, hanem a munka során is elvárás a szép mosoly, ami nemcsak az első benyomást alapozza meg, hanem ami még fontosabb, az önbizalmat állítja helyre, ami kihat az egész életünkre, sikereinkre.
Professzionális fogfehérítés

Külső és belső fehérítésMi a különbség a bolti és a professzionális fehérítés között? A fogfehérítő hatásúként reklámozott és boltban kapható fogkrémek és fehérítőnek mondott anyagok sajnos nem tudják a fog alapszínét észrevehetően világosítani, mivel kis koncentrációban tartalmazzák a fehérítő anyagot, illetve minimális ideig vannak a fogak felszínén. A komoly hatást garantáló fogfehérítő eljárást, melyet csak fogorvos segítségével alkalmazhat, az Egyesült Államokban 1993-tól alkalmazzák. Az esztétikai fogászatban használt modern, ún. professzionális fogfehérítő rendszerek biztonságos és hatékony eszközt kínálnak fogaink fehérebbé tételére.


Milyen okok miatt színeződnek el a fogak?
• Némelyeknél a maradó fogak eleve sötét színűek
• Erőteljes színező anyagoktól
• Elöregedett tömések miatt
• Gyökérkezelés után
• Egyes gyógyszerek hatására

Kinek lehet fogat fehéríteni?
A fogfehérítést el tudjuk végezni, amikor lezajlott már a fogváltás (maradó fogai vannak a tejfogak helyett, és a maradó fogak teljesen kinőttek). Felső korhatár nincs, mindenkinek ajánljuk, aki elégedetlen a fogai színével, mosolyával.

Kinek nem ajánljuk? Fehérítés
Ellátatlan súlyos zománcfejlődési rendellenességben szenvedőknek, terheseknek óvatosságból, akik allergiásak a peroxidra, akinél fix fogszabályozó készülék van felragasztva, akiknek lyukas foga, elégtelenül záródó tömése, vagy nem megfelelő koronája van. Ilyenkor előzetes kezelésekre lehet szükség. A fényérzékenyeknél nem javasolt a fénnyel történő aktiválás.

Fogfehérítés során első lépésben eltávolítjuk a fogköveket, lepolírozzuk a fogfelszínt, hogy eltávolítsuk a fogakra kívülről felrakódott sötét szennyeződéseket.
Sínes fogfehérítésnél a fogsorról készített gipszmintára modern mélyhúzásos technológiával vékony, átlátszó fóliasínt készítünk, amely pontosan a fogakra illeszkedik, de szabadon hagyja a környező ínyt. A sín viselése nem kellemetlen, a fogfehérítő zselé alvás közben is használható. Hatásának alapja, hogy a hatóanyaga, zselé formájában kifehéríti mind a fogfelszíni mind a fogon belüli elszíneződéseket. Az egyénileg készített sín a garancia arra, hogy a fehérítő csak ott hat, ahol szükséges. Szinte minden esetben az első éjszaka után érzékelhetően fehérednek a fogak. Általában a harmadik napon már jelentős a fehéredés, amely ekkor kissé lelassul. Nyolc, tizenkét nap alatt az esetek túlnyomó többségében elérjük a kívánt hatást.

A rendelői gyorsfehérítés során a fogakra helyezett tömény fogfehérítő zselét legtöbbször fénnyel, vagy ultrahanggal, rádiófrekvenciával aktiválhatjuk, így már 1 óra alatt látványos fehérítést érhetünk el.

Természetesen nemcsak az egész fogazat, hanem egyes fogak fehérítésére is van lehetőség, így az adott fog színét a környező fogak színéhez igyekszünk igazítani. Ezt egy másfajta, csak fogorvosi rendelőben alkalmazható eljárással végezzük. A módszer lényege, hogy a fehérítendő fog felszínére - és gyökérkezelt fogaknál a belsejébe is - az íny védelme mellett fehérítőanyagot helyezünk. Ezt a kezelést ismételhetjük a kívánt szín megközelítése érdekében.

FehérítésA hibrid vagy kombinált fehérítésnek az az óriási előnye, hogy egyesíti a rendelői gyorsfehérítés és a sínes fehérítés előnyeit: gyors, hatékony, szabályozható, sokáig és kedvező költséggel fenntartható. A módszer lényege, hogy a konzultáció és a szájhigiénés előkészítés után első ülésben levesszük azt a lenyomatot, melyre a fehérítő sínt elkészítjük. Második alkalommal a rendelői gyorsfehérítés után megkapja a síneket, amivel az első nagymérvű fehéredés után beszabályozhatja a fogainak a fehéredését a kívánt színre. Ez a sín alkalmas lesz a későbbi ún. emlékeztető fehérítésre is.



Meddig tart a fogfehérítés hatása?

A fehérítés általában évekig hatásos. Tartóssága természetesen az egyéntől és az elfogyasztott tápláléktól is függ. A sínnel végzett fogfehérítés alkalmas arra, hogy az évenkénti rövid emlékeztető fehérítést alacsony költséggel végezhessük el.

Mit tehetünk az újabb elszíneződés megakadályozásáért?
Csökkenthetjük az elszíneződést a kávé, tea, vörösbor illetve más színezőanyag-tartalmú táplálékok és a dohányzás mellőzésével. Időközönként egy-két napos "emlékeztető" fehérítéssel folyamatosan fenntartható a világos fogszín.

Fehéríthetőek-e a tömések, hidak?
Sajnos nem. Célszerű a pótlások illetve tömések elkészítésénél figyelembe venni, hogy azokat a fehérítés után kialakult új színhez készítsük. A fehérítő kezelés előtt érdemes kicseréltetni az amalgámtöméseket, a fehérítő anyag ugyanis oldja az amalgámot.

Dr. Tóth György
esztétikai fogorvos
a Magyar Esztétikai Fogászati Akadémia alapító tagja

TriDent Esztétikai és Családi Fogászat
Bővebben a fogfehérítésről:
www.feherites.hu
Aktuális fogfehérítés akció a TriDent Esztétikai és Családi Fogászaton:
 
http://www.feherites.hu/akcio.html

Dr. Tóth György M. Sc.


Dr. Tóth György M. Sc.
Esztétikai fogorvos, implantológus

Elérhetőségeim:
Rendelő:
TriDent Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ
1048 Budapest
Nádasdy Kálmán utca 17. I. em.
Telefon: +36 1 230-80-67
               +36-20/945-87-97
E-mail: fogorvos@trident.hu
Honlapok:
  • www.trident.hu
  • a TriDent Esztétikai és Családi Fogászat központi honlapja
  • www.feherites.hu
  • amit a professzionális fogfehérítésről tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.femmentes.hu
  • amit a fémmentes koronákról, fogpótlásokról tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.fogimplant.hu
  • amit a fogbeültetésről (fogászati implantációról és implantátumokról) tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.mosolytervezes.hu
  • itt megtudhatja, hogy mi a mosolytervezés, és hogyan készül

    Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
    Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

    Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

    1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
    A szerkesztő ajánlja