SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az 5 leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban

Dr. Tóth György M. Sc. [cikkei] - 2009-01-21
Fogmosás almával, a terhesség alatt kötelező fogproblémák, csak kettő a fogápolással kapcsolatos legelterjedtebb tévhitek közül. Napjainkban számos korszerű eljárás és mindenekelőtt az alapos fogtisztítás nyújt segítséget a fogak épségének megőrzéséhez. A fogápolással kapcsolatban szakértőnk, dr.Tóth György fogszakorvos nyújt segítséget.
Az 5 leggyakoribb tévhit a fogápolással kapcsolatban

Fogmosás helyett alma

Sokaknál még tartja magát az a régi, ám helytelen elmélet, mely az almát ajánlja, mint fogtisztítási eljárást. Ez azonban csak az almába harapáskor jelentkező mechanikai tisztító hatást vette figyelembe, míg a szájüregben zajló biokémiai reakciókat és azok hosszútávú károsító hatásait figyelmen kívül hagyta. Az almaevés nem helyettesíti a fogmosást, ráadásul komoly fogszuvasodást okozó hatása van, hiszen egyaránt tartalmaz savat és cukrot, melyek együttes jelenléte a szájban nagyon veszélyes. Az almánál is károsabb a fogakra - a kutatások szerint - a banán. Ennek oka, hogy a banánban lévő - fogra tapadó, nehezen eltávolítható - összetevők filmszerű rétegében sokszorosára szaporodnak a fogszuvasodást előidéző kórokozók.

„Egy baba jön, egy fog megy"

A terhesség alatt nem törvényszerű a fogak fokozott romlása, az ínygyulladás kialakulása. A terhességre történő felkészülésnél érdemes a fogazatot is teljesen rendbe hozatni, begyakorolni a kiváló szájhigiénét és annak fenntartását, így a változatos, egészséges táplálkozás és a fokozott szájhigiéne, melyet rendszeres fogorvosi ellenőrzéssel egészítünk ki, biztosítja a fogak, íny és fogágy egészségét a terhesség alatt is. A terhesség hormonális változásai miatt kialakulhat ún. terhességi ínygyulladás, mely a baba megszületésével magától rendeződik, s nem tévesztendő össze a nem megfelelő szájhigiéne miatt jelentkező problémával.

A fogszuvasodás a túlzott cukorfogyasztás következménye.

A fogszuvasodás elsősorban a hiányos szájhigiéne következménye, azonban törekedjünk az étkezések között mellőzni a szénhidrát tartalmú ételeket és italokat, ide értve az akár 100%-os gyümölcsleveket, cukorkákat, kakaót, szénsavas üdítőket, kekszeket, ropit, egyebet. Ezeket inkább étkezések után fogyasszuk, majd alapos fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany javasolt.
A fogszuvasodás tehát megelőzhető, amennyiben az étkezések után mindig kifogástalan egyéni szájhigiénét gyakorlunk.
A megfelelő szájápolásnak egyaránt része az ún. „professzionális szájhigiéne”, melyet a rendelőben a fogorvos vagy a szájhigiénikus szakember végez:

  • fogkő eltávolítás íny felett és íny alatt,
  • a fogfelszínek simára polírozása (legújabban „Air Flow” technológiával),

Illetve az otthoni helyes és alapos „egyéni szájhigiéne” (rendszeres és alapos szakszerű fogmosás, fogselymezés, nyelvtisztítás és szájzuhany használat megtanítása és begyakorlása).

Az öregséggel romlik a fog

Sajnálatos módon az emberek többségére a hiányos vagy szuvas a fogazat jellemző. A legtöbben természetesnek tartják, hogy az évek múlásával együtt jár a fogak ritkulása, pedig a fogápolás és a fogászat mai lehetőségei között optimális esetben a fogak az élet végéig kitarthatnának. Természetesen azért létezik egy öröklött hajlam, de a kutatások azt bizonyítják, hogy a fokozott szájhigiéne és a rendszeres ellenőrzés és szükség esetén kezelések végrehajtása évtizedekkel képes meghosszabbítani a saját fogaink életét: tehát a hajlam nagyon erősen befolyásolható.

A tejfogak ápolása elhanyagolható, „úgyis jön helyette másik”

Szép fogakra nem csak az önbizalom fejlődésének szempontjából van szükség. Az egészséges fogazat meghatározó a gyermek beszédfejlődésében, táplálkozásában és az arc harmóniájának kialakításában is.
A tejfogak ápolása döntő jelentőséggel bír a maradó fogak és a megfelelő szájhigiéne szempontjából. Amelyik gyermek nem sajátította el és nem szokta meg a helyes fog- és szájápolást (alaposság, rendszeresség), attól nehezen elvárható, hogy a fogváltáskor ez a szokás varázsütésre megváltozik. Másrészt a szuvas tejfogak táptalajt jelentenek a fogszuvasodásért felelős baktériumok szaporodásának, így a fogváltáskor az akkor még ép maradó fogak fokozottan ki vannak téve ezen kórokozóknak. Ezért érdemes a szülőnek néhány alapszabályt betartania a gyermekével:
Étrend: ne szoktassuk gyermekünket az étkezések közti szénhidrát és/vagy sav tartalmú italok és ételek rendszeres fogyasztására Cukros vagy mézes tea, kakaó, mézes cumi, gyümölcslevek, gyümölcsök, keksz, nápolyi, ropi, kenyér –bizony, ez is szénhidrát!, helyett, adjunk vizet, üres teát. A gyümölcsöket a kisgyermeknél kössük az étkezésekhez, ami után meg tudjuk tisztítani a fogait, és nem marad a szájban mindaz a szénhidrát és sav, ami a fogszuvasodást kialakító ún. tejsavas erjedésnek kedvez.
A gyermekkel gyakoroljuk a helyes fogápolás lépéseit, fontos a rendszeres fogorvosi ellenőrzés, a helyes fogápolással kapcsolatban kérjük fogszakorvos segítségét!

Trident Esztétikai és Családi Fogászat
www.trident.hu
A Prima Medica Egészségközpontok tagja

Dr. Tóth György M. Sc.


Dr. Tóth György M. Sc.
Esztétikai fogorvos, implantológus

Elérhetőségeim:
Rendelő:
TriDent Esztétikai és Családi Fogászat, Implantológiai Központ
1048 Budapest
Nádasdy Kálmán utca 17. I. em.
Telefon: +36 1 230-80-67
               +36-20/945-87-97
E-mail: fogorvos@trident.hu
Honlapok:
  • www.trident.hu
  • a TriDent Esztétikai és Családi Fogászat központi honlapja
  • www.feherites.hu
  • amit a professzionális fogfehérítésről tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.femmentes.hu
  • amit a fémmentes koronákról, fogpótlásokról tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.fogimplant.hu
  • amit a fogbeültetésről (fogászati implantációról és implantátumokról) tudni érdemes előtte-utána fényképekkel
  • www.mosolytervezes.hu
  • itt megtudhatja, hogy mi a mosolytervezés, és hogyan készül

    Kérjük, támogasd munkánkat!

    Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

    Banki átutalással:
    Magnet Bank 16200106-11697987
    Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
    Közlemény: Média támogatás

    Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

     

    (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

    Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

    Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
    A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

    A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

    - A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
    Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

    Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

    A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
    9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

    9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

    A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
    A szerkesztő ajánlja