SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Rengeteg cukrot tartalmazhatnak az egészségesnek látszó élelmiszerek is

Családinet [cikkei] - 2015-01-15
Ha a cukros ételekről beszélünk, a legtöbb embernek az édességek, csokoládé, fagylalt jut eszébe, ám jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy számos egyéb termék is tartalmaz hozzáadott cukrot. Ezt egyrészt a fogyókúrázók, másrészt a szénhidrát anyagcsere problémával küzdők számára is fontos észben tartani. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa összeszedte azokat a termékeket, melyeknél érdemes körültekintőnek lenni!
Rengeteg cukrot tartalmazhatnak az egészségesnek látszó élelmiszerek is

Kényelmi termékek: Bár sok időt lehet spórolni a félkész ételek, levesporok, leveskockák használatával, de ezek általában hozzáadott cukrot, sót és ízfokozókat is tartalmaznak. Szomorú tény, hogy a legtöbb kethup több cukrot tartalmaz, mint paradicsomot, és ha egy könnyű salátával szeretnénk zárni a napot, akkor lehetőleg ne előre elkészített salátaöntetet válasszunk, mert ezeknek a többsége szintén magas cukor- és zsírtartalommal rendelkezik.

Light termékek: A fogyókúrázó hölgyek gyakran keresik a light termékeket a boltok polcain, miközben nem is sejtik, hogy ez a kifejezés 2 dolgot is jelenthet: vagy a zsiradék vagy a cukor tartalmát csökkentették az adott terméknek, így könnyen járhatunk úgy, hogy a light joghurt bizony tele van cukorral és csupán a zsiradék tartalma lett alacsonyabb.

Üdítőitalok: Megdöbbentően sok hozzáadott cukrot tartalmaznak a hagyományos üdítőitalok. Fél liter Cola például 11 teáskanálnyi cukrot tartalmaz, és gyakran az ízesített ásványvizek sem édesítőszerrel készülnek.

Cukormentesnek hangzó ételek: Müzli, étcsokoládé, zabkeksz sokak számára nagyon diétásnak tűnnek, ám ha alaposabban áttanulmányozzuk a címkéket, rájövünk, hogy ezek is gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, ráadásul nem is keveset, így mielőtt megvásárolnánk őket, mindenképp nézzük meg, miből is készültek - figyelmeztet Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Édes alkoholok: Az alkoholoknak egyébként is magas a kalóriatartalma, ám ha nem száraz változatot választunk, akkor a cukortartalomra is figyelni kell. 1-1 édes bor természetesen visszamaradt cukortartalma az üdítőkkel veszekszik, míg a likőrökhöz hozzáadott cukor mértéke ennek többszöröse is lehet.

Aszalt gyümölcsök: A gyümölcsökről sem a magas cukortartalom az első, ami az ember eszébe jut, de azt nem árt tudni, hogy aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmaznak gyümölcscukrot. Ettől, persze még kis mennyiségben nyugodtan fogyaszthatjuk őket - ha nincs szénhidrát anyagcsere problémánk -, de sajnos számos márka még pluszban tartalmaz hozzáadott cukrot is. 

Amiről sosem gondolnánk: Számos gyógyszer és étrend-kiegészítő is rejtett cukorforrás lehet, így egy megfázás ellni ital, torokfájás elleni szopogató tabletta, pezsgőtabletták, vitaminok esetében is ellenőrizni kell az összetételt!

Jó tanács

Amit tehetünk a rejtett cukrok elkerülése érdekében az az, hogy tudatosan vásároljunk, és mindig olvassuk el a vásárolt termékek címkéit. A rossz hír, hogy nem csak a cukor szót kell keresni, hiszen az alábbi kifejezések mindegyike a hozzáadott cukor tartalomra utal:
• cukor, barnacukor, nádcukor
• invertcukor
• méz
• szacharóz
• melasz
• glükóz, fruktóz, dextróz, maltóz
• szirupok közül: glükóz-fruktóz szirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), kukoricaszirup, keményítőszirup, juharszirup, agave szirup, rizsszirup

Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: / 123RF Stock fotó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja