SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Az Alzheimer-kór kezelésében eredményes lehet a kurkuma-fűszer hatóanyaga

Családinet [cikkei] - 2015-01-15
Az Alzheimer-kór kezelésében ígéretesnek tűnik a kurkuma-fűszer hatóanyagának, a kurkuminnak az alkalmazása - állítják állatkísérletek alapján az amerikai és japán kutatók.
Az Alzheimer-kór kezelésében eredményes lehet a kurkuma-fűszer hatóanyaga

A Vanderbilt Egyetem és a Sigai Orvosi Egyetem tudósai kísérleteik eredményeit a Journal of Alzheimer's Disease legújabb számában ismertetik.
    
Az Alzheimer-kór az időskori elbutulás leggyakoribb formája, amely a gondolkodási és megismerési funkciók beszűkülésével, magatartásváltozással, valamint gyors leépüléssel jár. A betegségnél az agy körülhatárolt részein, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban egy kóros fehérje, a beta-amyloid szaporodik fel, amely az idegsejtek sorvadását, pusztulását okozza - olvasható a ScienceDaily hírportálon.
    
Az Alzheimer-kór kezelésének szempontjából kulcsfontosságú olyan kis molekulák kifejlesztése, amelyek képesek átjutni az úgynevezett vér-agy gáton. Ez az "őrző-védő" szolgálat arra hívatott, hogy meggátolja toxikus molekulák bejutását az agyba, megóvja az idegsejteket ezek káros hatásától. Ugyanakkor a vér-agy gát "megvétózza" a neurológiai betegségek kezelésére kifejlesztett specifikus molekulák átjutását is.
    
Az amerikai Vanderbilt Egyetem tudósai transzgenikus egereken végzett kísérleteik során bebizonyították, hogy egy fluortartalmú kurkumin-származék, az FMeC1-vegyület képes bejutni az agyba, s ott megkötni, majd lebontani a beta-amyloid lerakódásait. A Sigai Orvosi Egyetem kutatói viszont olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel hatékonyabban lehet átjuttatni a vegyületet a vér-agy gáton keresztül.
    


"A kurkumin nagyon egyszerű szerkezetű vegyület, így könnyű volt előállítani a megfelelő analógját. Az eljárás egyszerűsége és olcsósága mellett az FMeC1 további előnye, hogy úgynevezett perfluor-vegyület, amelynek agyi felhalmozódását nem invazív módszerrel, mágneses rezonancia-vizsgálattal lehetett nyomon követni" - magyarázta Wellington Pham, a Vanderbilt Egyetem docense, a tanulmány vezető szerzője.
Ismertetése szerint ebben a formában a kurkumin belélegezhető. "Transzgenikus egérmodellen végzett kísérleteinkben azt is bizonyítottuk, hogy aeroszolos formában a kurkumin sokkal hatékonyabban juttatható be az agyba, mint intravénásan" - mutatott rá Wellington Pham.
    
A transzgenikus élőlény olyan genetikailag módosított szervezet, amelybe egy másik szervezetből izolált gént (transzgént) juttatnak be. Az így módosított állatok egy részét kutatási célból hozzák létre, hogy a specifikusan megváltoztatott gének hatását elemezzék. Transzgenikus állatok kiválóan alkalmazhatóak modellrendszerként emberi betegségek, illetve azok gyógyításának kutatására is.
    
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/01/150112110405.htm

Forrás: MTI
Fotó: geralt/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

Meghalt egy egyéves kisfiú, miután hazaküldték az ügyeletről

A szülők szerint a vizsgálat nagyon gyorsan lezajlott, az orvos kúpot írt fel a hányásra, és azt mondta, a kisfiú nincs kiszáradva. Másnap már újra kellett éleszteni, de már nem tudták megmenteni őt.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
A szerkesztő ajánlja