A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészségesen táplálkozni egyszerű!

Családinet [cikkei] - 2008-12-12
Nincs "jó" vagy "rossz" étel - csak jó vagy rossz étrend.
Egészségesen táplálkozni egyszerű!

A sokféle tudományos nézőpont gyakran összekapcsolódik, így az egészséges táplálkozás területén is: a táplálkozás legyen teljesértékű, kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag. Ezenkívül ne tartalmazzon túlzóan sok kalóriát, legyen zsír- és koleszterinszegény, ugyanakkor bőségesen tartalmazzon telítetlen zsírsavakat. És ki figyel oda mindenre?

Egyáltalán nem kell mindent makulátlanul betartani. Ha néhány alapelvre odafigyelsz, máris egészségesen táplálkozhatsz. Tájékozódásként szolgálhat a táplálkozási piramis, ami megmutatja, mit és hogyan ajánlott fogyasztani.

A szervezetnek sokféle különböző tápanyagra van szüksége, amikhez különféle élelmiszereken keresztül juthatunk. Ezért lenne fontos, hogy változatosan táplálkozzunk. Az ember tápanyagszükséglete egyénenként változó, s olyan tényezőktől függ, mint az életkor, a nem, az életmód, az anyagcsere sebessége és az egészségi állapot. Ám a különböző csoportokba tartozó táplálékok helyes aránya nem függ attól, hogy az illető napi energiaszükséglete alacsony (1500 kcal körüli), vagy magas (3000 kcal).

Az egészséges táplálkozásban nincsenek tiltott ételek, csak kerülendő mennyiségek! Aki változatosan étkezik, néhány "extrát" is megengedhet magának. A huzamosabb ideig tartó egyoldalú táplálkozás káros, mert az a létfontosságú tápanyagok hiányához vezet. Ez pedig különféle egészségügyi problémákat okoz.

A táplálkozási piramis megmutatja, hogyan is néz ki a kiegyensúlyozott táplálkozás. Az élelmiszerek hat szintre vannak itt osztva. Az alsó szinten lévőkből fogyassz bőségesen és sokat, felfelé haladva pedig mindig egyre kevesebbet.

* Extrák: édességek, zsíros ropogtatnivalók, alkohol
* Zsírok és olajok
* Húsok és húskészítmények, hal, tojás


* Tej- és tejtermékek
* Zöldségek, saláták, gyümölcsök
* Teljes kiőrlésű kenyerek, péksütemények
* Víz (folyadék)

A sokoldalú táplálkozás lényege: minden élelmiszercsoportból kell fogyasztani! A piramis alsó részén lévőkből válogass gyakran és bőségesen, a csúcsán lévőkből csak mértékletesen. Az egészséges életmódot sosem késő elkezdeni. Minden kezdet nehéz, ez sem lesz könnyű. Az egészséges táplálkozás mellett legalább napi fél óra testmozgás, testedzés pótolhatatlan. Fontos, hogy az elfogyasztott és a felhasznált kalória legyen egyensúlyban. Legnagyobb ellenfél saját lustaságunk és rossz szokásaink.

Ne feledd: az egészséges életmód része a rendszeres orvosi vizsgálat, még akkor is, ha egészségesnek érzed magad!


forrás: www.noiteazo.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja