SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kevesen hallják csak a hipermarketekben segítségért tátogó halakat

Családinet [cikkei] - 2008-04-15
Egyre több vásárló nehezményezi a hipermarketek akváriumaiban látott szenvedő halak tarthatatlan helyzetét. A lakosok kérik a szankciókat...
Kevesen hallják csak a hipermarketekben segítségért tátogó halakat

A lakosok kérik a szankciókat, azonban az állatvédők Magyarországon nincsenek felruházva olyan jogokkal, hogy az állatkínzásnak vélt esetekben hathatósan felléphessenek. A büntetés lehetősége a hatóságok kezében van. Amikor a hatósági állatorvosok véletlenszerű ellenőrzést tartanak, nem mindig találnak rá az állatkínzó helyzetekre.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület az egyik áprilisi napon egyszerre öt élő halakat is árusító bevásárló központot látogatott meg. Az ötből kettőben láthatóan szenvedtek az állatok.

A próbavásárlás
Kérek egy szép pontyot – szólította a próbavásárló állatvédő az eladót. A halas ember az akváriumba nyúlt. A vízben szűkölködő, de halakkal tömött üvegdobozból kikapott egy ficánkoló példányt. A mozgó állatot zacskóba csomózta, majd rádobta a mérlegre, levonalkódozta és elém tette. Tessék parancsolni – mondta. Így vigyem el? Nem szenved az állat? – kérdezte az állatvédő. A legtöbben élve viszik, mert így szerintük jobb az íze – válaszolja az eladó. Köszönöm így nem kérem – válaszolt az állatvédő. A hal így visszakerült az akváriumba…

Levegőért tátogó hal a zacskóban
A legtöbb vásárló élve, levegő nélkül bezacskózott halat kap a kosarába. Még a pénztárhoz érve is haláltusával küzd az élelmezés céljából vásárolt hal. Mire hazaér egy-egy vevő, a ficánkolás az állat fulladása miatt „lentebb csendesedik”.

A leghumánusabb megoldás hiányzik
Az élő halat (szakszerű kábítás után) még a pultnál le kellene ölnie az erre kiképzett húsfeldolgozónak. Az állat így a legminimálisabb szenvedésnek lenne kitéve. A halgazdaságok kiskereskedelmi egységei sok helyen ezt a módszert sikeresen alkalmazzák. Termékeik így az állat legkisebb szenvedése révén kerülnek a lakosság asztalaira.

Horror az élő halas raktárban
Az egyik hipermarket dolgozója arról számolt be, hogy ünnepek előtti boltzáráskor a raktárakban maradt, el nem adott élő hal „maradékot” ledarálják és a többi szerves hulladék közé öntik. Olcsóbb így a kezelésük, mint a halakat eltárolni, azokat eladható állapotban tartani. Persze a bejelentő nevét és munkahelyét – megélhetési félelem miatt - titok fedi.

Mit tehet a vásárló az állatkínzó halárusok ellen?
Felhívjuk az állatvédelmet fontosnak tartó, az állatokkal együtt érző emberek figyelmét, hogy ha bármilyen rendellenességet (az akváriumban piszkos vizet, haltetemeket, túlzsúfoltságot, vásárláskor nem megfelelő kábítást és ölést) tapasztal, úgy írjon be a bolt panaszkönyvébe és ezzel egyidőben értesítse az állategészségügyi hatóságot, hatósági állatorvost. Ez az állatok és az őket elfogyasztó emberek érdeke is.

Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület
www.zug.hu  - Állatbarát Web Kuckó

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja