SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Felkészült a családod egy kutyára?

Családinet [cikkei] - 2016-04-20
Kutyát tartani - valljuk be - elég sok felelősséggel és kötelezettséggel jár. Mielőtt fejest ugranál ebbe a nagy kalandba, nézd át listánkat arról, hogy mi mindent is kell figyelembe venni egy ilyen nagy elköteleződés előtt.
Felkészült a családod egy kutyára?

Van elég időd?

Csodás érzés amikor egy szőrös, négylábú barát fogad téged egy fárasztó munkanap után az ajtóban, de ha háziállatod van, az egyben sok időt is igényel. Jut majd elég időd arra, hogy nagyokat sétálj vele akár kétszer, háromszor is naponta? Arra is akad időd, hogy játssz vele? És még nem beszéltünk az okításáról! Azt sem szabad elfelejtened, hogy hányszor is kell majd megetetned új játszópajtásodat. Tudtad, hogy a 8-12 hetes kiskutyáknak napi négyszer kell enni adni, míg a 3-6 hónapos kölykök naponta háromszor falatoznak? Ha a kutyád már betöltötte az első évét, akkor elegendő a napi egyszeri etetés.

Minden eddig felsorolt tevékenység elég tisztességes időmennyiséget igényel. Tehát, ha a munkád igen embert próbáló, vagy sok utazással jár, vagy egyszerűen csak keveset vagy otthon, lehetséges, hogy át kell gondolnod ezt a kutyakérdést. Hiszen kutyád lelkiismeretes törődést érdemel.

Elég idősek a gyermekeid, hogy felelősséget vállaljanak az új családtagért?

Ha 6 éven aluli gyermeked van és még nincs kutyátok, lehetséges, hogy még várnotok kellene pár évet vele. A kisgyermekek még nem elég önállóak ahhoz, hogy kivegyék a részüket egy kutya gondozásából, és még nem is nagyon értik hogyan is kéne kezelniük az ember legjobb barátját. Ha megvárod, amíg gyermekeid nagyobbak lesznek, egyben kiküszöbölöd azt is, hogy a kutya bármilyen helytelen bánásmódban részesüljön, ahogyan az ennek nyomán bekövetkező morgásokat és harapásokat is. Az állattartás egyébként egy nagyszerű módja annak, hogy megtanítsd a gyermekednek mi is az a felelősség. De előtte arról is szükséges megbizonyosodnod, hogy a családod elég érett-e egy ilyen feladat vállalásához.

Szabad Neked kutyát tartani?

Ha bérelt lakásban élsz, akkor fontos kikérni a főbérlő engedélyét, hiszen nem mindenki   kutyuska300(1).jpg (300×300)áll pozitívan a lakásban tartott állatokhoz. Viszont az is lehet, hogy a főbérlő még áldását adná, de a társasház szabályai ezt valamiért nem teszik lehetővé. Ezért légy előrelátó és nézz utána a dolognak még a kutya projekt tényleges megvalósítása előtt. Nem akarhatsz azzal szembesülni az imádnivaló kutyus beszerzése után, hogy mégsem szabad őt a lakásban tartani. Ha viszont a ház szabályzata és a főbérlőd is rámondja az áment a terveitekre, akkor kérd utóbbi írásos beleegyezését, hogy levédd magad az esetleges kellemetlenségektől, valamint megspórolj némi fejfájást és stresszt. Azt is mérlegeld, hogy el fogsz-e költözni a közeljövőben. Ha a válasz igen, vagy csupán az esély áll fenn, akkor felmerülhet benned: Vállalod a kutyabarát lakóhely keresésének kellemetlenségeit is? Hajlandó vagy akár kompromisszumra is, hogy megtaláld azt a helyet, ami mind Neked, mind az ebednek megfelel? Emlékezz ezekre a sorokra és mindig hosszú távban gondolkodj, hiszen egy kutya akár több mint egy évtizedig is az életed része lehet.

 Anyagilag is meg tudsz magadnak engedni egy kutyát?

A kutyatartás költségesebb vállalás, mint az ételről és némi játékról való gondoskodás. Az évenkénti oltásokat is fizetned kell, akár csak a bizonyos időközönkénti ellenőrzéseket. féregtelenítő kezeléseket, bolha-,  és kullancs eltávolítást, nem beszélve a 2013-től hazánkban is élő mikrochip beültetésről vagy az ivartalanításról. És még sorolhatnánk. Ha figyelembe vesszük, hogy a legtöbb kutya legalább 10 évet él (ha nem még többet), a költségek elég nagy összeget tesznek ki.

Azt se felejtsd el: minél nagyobb a kutya, annál nagyobb a számla. Viszont azon sincs csodálkozni való, hogy sok ember úgy tekint a kutyájára, mint ha az édes gyermeke lenne.

Elég türelmes vagy?

Abban az esetben is előfordulhatnak balesetek, ha egy teljesen kifejlett, szobatiszta példány mellett döntöttél. Ha viszont egy kutyakölyköt teszel családod újdonsült tagjává, akkor még nagyobb feladatot vállalsz. Van elég türelmed, hogy szobatisztaságra neveld? Kezelni tudod majd a konyha padlóján vagy a nappali szőnyegén bekövetkező apró baleseteket? És mi van akkor, ha megrág valamit? Ha többre becsülöd a keleti szőnyeged vagy a bőr ülőgarnitúrád, mint az életet magát, nem árt kétszer is meggondolnod mielőtt beszerzel egy kutyát!

Tény, hogy a szobatisztaság állapota nem máról holnapra áll be, és valószínűleg el kell majd nézned egy kis ”rágódást” is (már ami az általad szenvedélyesen szeretett tárgyakat illeti). Az is tény, hogy egy kölyök neveléséhez idő kell, és még az idősebb kutyákkal is előfordulhatnak ”balesetek”. Ezért kell megbizonyosodnod: El bírod viselni, ha keletkezik némi kár a környezetedben? Ha a válasz igen, akkor cserébe nyerhetsz egy új barátot!

Van elég tered?

Fontos ellenőrizni azt is, hogy a kutyád mérete kompatibilis-e a térrel, ami alapvetően a rendelkezésedre áll. Ha mindig is egy dán dogra vágytál, de egy belvárosi garzonlakásban élsz, akkor lehetséges, hogy néhány kört még ”futnod kellene” vágyad kiteljesítése előtt. Menj biztosra azáltal, hogy alaposan tájékozódsz minden potenciális fajtát illetően, és informálódsz az egyes fajták energia-, és mozgásigényéről. Néhányra ugyanis inkább a lustálkodás, a kevesebb mozgás a jellemző, míg másoknak térre van szükségük, hogy pl. futkározzanak. Ha egy kutyának felgyülemlett energiái vannak, a frusztrációját gyakran ugatással, ásással vagy rágcsálással vezeti le. Azonban ez meg benned válthat ki feszültséget.

Az előbbiek miatt fontos, hogy ne zárj ki egy fajtát sem, amíg alapos kutatást nem végeztél, és megpróbáltál találni egyet, ami szinkronban van az életstílusoddal. Ha a végén egy energikus kutya mellett döntesz, készülj fel a sok sétára, vagy győződj meg arról, hogy van-e elkerített terület ahol futkározhat.

Honnan fogadod otthonodba a kutyádat?

Befogadnál egy esetleg már idősebb állatot (pl. menhelyről) vagy inkább tenyésztőtől vásárolnál egy fajtatiszta kutyakölyköt? Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is. Ha magadhoz vennél egy kutyát az egy nagyszerű útja annak, hogy második esélyt adj neki az életre! De tartsd szem előtt, hogy a legtöbb ilyen állatot a múltban bántalmazták. Képes vagy rá és hajlandó is, hogy egy ilyen kutyát gondozz? Meg tudsz birkózni minden olyan helyzettel, ami őt érheti, beleértve azt az ijedtséget, nyugtalanságot, amit idegenek között érez, vagy a bizonyos típusú emberektől való félelmét?

Győződj meg arról, hogy ezt átgondotad, mielőtt befogadsz egy háziállatot, és mindenképpen konzultálj a menhellyel, hogy van-e bármilyen speciális bánásmódra, kezelésre szüksége a jövendőbeli kutyádnak. A helyzetnek azért előnye is van: a legtöbb befogadott kutya örökké hálás a gazdijának, amiért az az otthona, a családja részévé tette őt, és sokan közülük csodálatos társakká válnak.

 Mit vársz el a kutyádtól?

Társra vagy inkább testőrre vágysz? Azt szeretnéd, hogy a kutyád elkísérjen, társaságot nyújtson sétáidon, vagy inkább azt tervezed, hogy egy kennelben hagyod otthon, amikor Te elmész?

Nem számít, hogy milyen szándékok vezérelnek a kutyatartásban, csak azt kell észben tartanod, hogy nem minden kutyatípus felel meg minden embertípusnak. Ha szeretsz a lakásban sokáig pizsamában lustálkodni, akkor te valószínűleg egy olyan kutyára vágysz, aki kevesebb aktív együttlétet, törődést, figyelmet igényel, és a szabadidő eltöltését hasonlóan képzeli el, mint Te magad. Ha viszont olyan kutyát szeretnél, aki játszik, utazik veled, és általában is sok időt töltene a társaságodban, fontold meg egy sportosabb kutyafajta nevelését.

Ha számodra a jó eb az, aki békén hagy, csendben van és szinte olyan, mintha ott sem lenne, neked pedig csupán a saját teendőiddel kell foglalkoznod, akkor elég valószínű, hogy tévúton jársz. Mármint, ha az, hogy egy kutyával oszd meg az életed, az utolsó dolog, ami számodra elképzelhető, akkor érdemes letenni a dologról. Hiszen sem Te nem lennél boldog vele, sem Ő nem érezné jól magát veled egy fedél alatt.

Illeszkedik egy kutya a távlati terveidbe?

Kutyát venni néha egy impulzív döntés eredménye, és sajnos sok ember nem gondol a hosszú távú elköteleződés velejáróira, amikor ezt teszi.

Tervezel esetleg hosszabb utat a jövőben? Fontolgatod a családalapítást? Vagy épp karriert szeretnél építeni? Habár a kutya ezek közül bármelyik forgatókönyvbe illeszkedhet, azért mégis fontos tudni, hol is húzódnak a prioritásaid. Valóban kész vagy magad elkötelezni egy kutya mellett, vagy vannak más dolgok is, amik esetleg fontosabbak jelen pillanatban?

Nem akarhatsz úgy kutyát, hogy lehet, néhány év múlva inkább lemondasz róla, mert kapsz egy nagyszerű tengerentúli állásajánlatot, vagy, mert álmaid lakásába őt már nem viheted magaddal.

Azonban, ahogy az életben fontos dolgokra alapvetően is igaz: ha tényleg megszakad a szíved egy ilyen kis szőrös társért, biztosan meg fogod majd találni a módját, hogy legyűrd az előtted tornyosuló akadályokat.

Mi van az egyéb lehetőségekkel?

Ha az összes eddigi pontot átolvastad és végül arra jutottál, hogy még sincs elég időd, pénzed vagy helyed egy kutyához, ne ess kétségbe! Akadnak azért egyéb opciók is számodra.

Fontolóra vetted valaha is, hogy állatmenhelyen önkénteskedj? Az ilyen helyekre került kutyák mindig vágynak és készek is egy-egy szeretetteljes ember társaságára, aki sétálni viszi őket, megtisztítja a szőrüket vagy épp játszik velük. Így a kutyatartás minden előnyét kiélvezheted, például a társaságot, a pozitív érzelmeket,  de nem vagy felelős az éjjel-nappali gondozásukért.

Mit szólsz az ideiglenes befogadáshoz? Ha hosszú távú terveid nem engedik, hogy kutyát tarts, de még továbbra is epedezel utána, gondolkodj el egy ilyen programon. Ha megfelelsz a követelményeknek, haza vihetsz magaddal egy állatot egy bizonyos időre, addig, amíg nem sikerül elhelyezni őt egy szerető, gondoskodó családnál. Léteznek ilyen projektek a menhelyi kutyák esetében is, sőt fajtamentő csoportok és szolgálati ebek kapcsán is. Ennél az opciónál az az előny, hogy védett környezetet tudsz biztosítani a magadhoz vett kutyának. De legyél óvatos! Gyakran nagyon is nehéz az elválás új barátodtól.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
A szerkesztő ajánlja