SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ha ugat, akkor nem harap?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-14
A gazdik már jól ismerik kedvencüket, az idegen azonban nem. A mondás úgy tartja, amelyik kutya ugat, az nem harap, s ez részben igaz is.
Ha ugat, akkor nem harap?

Ameddig ugat, addig nem harap. A kutyák többsége azonban legalább olyan „hamisnak” tűnhet mint egy macska, ha nem ismerjük jelzésüket. A farok csóválás nem egyértelműen barátkozási szándékra utal, s az ugatás sem mindig ellenséges szándékot jelez. Egyes kutyák csak játékosan mutatják ki fogait, mintha nevetnének, míg másoknál a farokcsóválás is lehet a támadás jele.

A baleset megelőzése

Főként a gyerekeknek fontos megtanítani, mit is jelent egy kutya viselkedése. Míg a felnőtteket inkább megtartják a tisztes távolságot, addig a gyermekek veszélyérzetük hiánya miatt könnyen eshetnek egy idegen –vagy ismerős- kutya áldozatául. Alapvetően már a kutya magatartása is árulkodó lehet, melyet egy felnőtt könnyebben felismer. A fül tartása, a nézés, a kutya minden egyes reakciója egyfajta kommunális jelzés fajtája körében, melyet ha ismerünk, könnyebben elkerülhetjük a kutyával való összeütközést.

Elővigyázatosság gyermekekkel

Kisgyermeket soha ne hagyjunk egyesül kutyával. Mindegy, hogy a mi kedvencünk, vagy idegen kutya, mindenképpen veszélyt jelenthet a gyermekre. Kisebbeknél könnyen előfordulhat, hogy megbotlanak a kutyában, vagy játék közben elesnek. Nagyobbaknál megeshet, hogy véletlenül bántják a kutyát (pl. meghúzzák a fülét), amire az eb hevesen reagálhat. Öt-hat éves korban már érdemes megtanítani gyermekeinknek, hogy idegen kutyákat ne simogassanak, sőt, az utcán kóborló ebeket is kerüljék el.

A kutya jelzései

A kutya egyértelműen az ember tudtára adja szándékát. Ez mindaddig nem jelent gondot, amíg fel tudjuk ismerni a helyzetet. Sokan azonban nem vagyunk tisztában vele, mit jelent a kutya viselkedése.

Farok csóválás: a kutya egyik jó szokása, hogy farkát csóválja. A gazdik ezt általában a szelídség, barátkozás jelének tartják, pedig ha egy idegen kutya reagál így, az nem feltétlenül szelíd jellemére utal. Általában az U-alakban görbített farok jelzi a játékosságot, kedvességet, a mereven tartott farok azonban már veszélyesebb lehet.

Vicsorgás, ugatás: egy kutya többféleképpen ugathat. Saját kedvencünk ugatását megismerjük, tudjuk mikor jelez idegent, mikor válaszol egy másik kutyának, vagy éppen hogyan jelzi ha egy ismerőst lát. Ugyanez idegen kutyák esetében is igaz, csupán nem igazodunk el rajta. Éppen ezért, ha egy kutya ugat, vagy vicsorog, jobb, ha elkerüljük.

Sokszor a fej félrebillentésével próbálják elkerülni a konfrontációt más kutyákkal, ez előfordulhat akár emberekkel is. Ha a kutya fél, akkor is alkalmazhatja ezt a jelzést.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja