SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Lombikba zárt világ

[cikkei] - 2004-03-15
"Azt hiszem, ez a könyv mindenkinek segíthet, aki hosszú idő óta vár gyerekre, és elvesztette a reményét. Érthetően megírt, logikusan felépített könyv, szép és megható történetekkel. Hitet adott nekem arra, hogy nem várok hiába már hat éve: hogy igenis van megoldás, és lesz megint pici babám." - mondta a "Várva várt babák" című könyv egyik olvasója.
Lombikba zárt világ

A riportalanyunk pszichológusként lelki problémákkal, nehézségekkel, szorongásokkal küzdő emberek terápiájával foglalkozik. Bencsik Andreát korábban sok olyan házaspár vagy hölgy kereste fel, akiknél valamilyen ok miatt nem következett be a régen várt gyermekáldás. Az elmúlt időszakban azonban számuk jelentősen növekedett.

- Szerettem volna számukra a terápián túlmenően is valamilyen egyéb segítséget nyújtani. Amikor megfogalmazódott bennem a könyv megírásának gondolata, körülnéztem a hazai "könyvpiacon", s meglepetéssel tapasztaltam, hogy ebben a témakörben laikusok számára még egyáltalán nem született könyv.

Eredetileg riportkönyvet terveztem, beszélgetést azokkal a családokkal, házaspárokkal, ahol megszületett a baba. A beszélgetések során derült ki számomra, hogy rengeteg olyan kifejezést, eljárást említenek a riportalanyok, melyeket szükséges lenne megmagyarázni.
Így bővült ki a könyv az első résszel, azaz magának a meddőségnek a meghatározásával, valamint az orvosi eljárások, beavatkozási és kezelési fokozatok ismertetésével. Fontosnak éreztem azt is, hogy őszintén bemutassam a lehetséges kockázatokat, veszélyeket. A könyvem célja és üzenete egyértelműen reménykeltés azok számára, akik még csak a várakozás időszakában vannak, s gyakran kilátástalannak és megoldhatatlannak érzik helyzetüket.

Igyekeztem közérthetően, laikusok számára is követhetően megmagyarázni a kifejezéseket, eljárásokat. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy sokszor az orvosok elmondják ugyan a szükséges információkat a pácienseknek, de gyakran orvosi nyelven, illetve "ömlesztve": mire a páciens hazaér, javarészt nem is igazán tudja felidézni, hogy mit is mondott az orvos. Szándékosan sikertörténeteket mutatok be a könyvemben: érzésem szerint így tudok leginkább reményt nyújtani.

Igyekeztem úgy "kiválogatni" a riportalanyokat, hogy minél inkább érzékelhető legyen: sok-sok küzdelem esetén sem szabad feladni, mert a várva várt eredmény előbb-utóbb megérkezik. Tehát úgymond nehéz eseteket kerestem, olyanokat, akik sokszor többéves, akár évtizedes küzdelem után foghatták karjaikba csecsemőjüket.

A kiadványt elsősorban a témában érintettek számára ajánlom: azoknak, akik egy-két vagy még több éve vágynak gyermekre. A könyvből megtudhatják, hogy nem állnak egyedül a problémáikkal; hogy milyen megoldások lehetségesek; megismerhetik sorstársaik küzdelmét és szavakkal nehezen kifejezhető érzéseit, örömét. Természetesen a téma azok számára is érdekes lehet, akik nem érintettek a kérdésben. Megismerhetik, mire képes ma már az orvostudomány, hiszen 25 évvel ezelőttig ezekre a problémákra még nem létezett megoldás.

- Mit kell tudni a lombikbébi programról?
A klasszikus értelemben vett lombikbébi programot házaspárok, élettársi kapcsolatban élők vehetik igénybe. Az előzetes átfogó kivizsgálás után, gyógyszeres hormonkezeléssel a normálistól eltérő (azaz a szokásos havi egy petesejt) többszörös számú (akár 10-15) petesejt érését idézik elő. A petesejteket megfelelő érettségi állapotban leszívják a petefészekből. Ez a punkció. Mind a petesejtek érése, mind a kisebb műtétnek minősülő leszívás természetesen ultrahangos ellenőrzés mellett történik. Párhuzamosan a férjtől, élettárstól kapott spermát (ondót) speciális kezelésben, előkészítésben részesítik. A leszívott petesejtek ún. petri-csészébe kerülnek, élettani környezetet biztosító táptalajra, s ebben a csészében találkoznak a spermiumokkal. 37 fokos hőmérsékletű termosztátba helyezik őket, s 18 óra elteltével ellenőrzik, hogy sikerrel megtörtént-e a megtermékenyítés. Ha igen, s a megtermékenyített petesejt osztódásnak indul, 48 óra múlva behelyezik az anyaméhbe. Ez az ún. embriótranszfer. Ezt követően minden ugyanúgy folytatódik, ahogyan a természetes úton létrejött terhességeknél.

Elsősorban alapos kivizsgálásra van szükség annak megállapítására, hogy természetes úton nem alakulhat ki terhesség. Ez jelenti a férj spermavizsgálatát: milyen mennyiségben és minőségben van jelen hímivarsejt (azaz spermium), mennyire mozgékonyak és milyen alaki jellemzőkkel rendelkeznek a spermiumok. A nők vizsgálata a nemi szervek állapotának ellenőrzésén túlmenően endokrinológiai kivizsgálást is jelent: a vérből meghatározzák a hormonszinteket.

- Hova fordulhatnak a problémával küzdők?
A nők vizsgálata általában a nőgyógyásznál, a férfiaké az andrológusnál kezdődik. Amennyiben valamilyen eltérés mutatkozik, mindenképpen célszerű felkeresni egy erre szakosodott meddőségi központot. Ma már 11 ilyen központ működik az országban, Budapesten és néhány nagyvárosban (Debrecen, Győr, Pécs, Tapolca). Egy részük állami kórház, klinika, más részük magánintézmény.


- Mikor ajánlott orvoshoz fordulni?
- Fél-egyévi sikertelen próbálkozás után már érdemes felkeresni egy szakembert. Lényeges tudni ugyanis, hogy a lombikeljárás sikeressége nagymértékben függ az életkortól, a 30. életév betöltése után fokozatosan romlanak az esélyek.  A magyar lakosság 12-14 százaléka érintett. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ilyen százalékban születnek lombikbébik, hanem azt, hogy hozzávetőlegesen minden tizedik házaspár szembesül azzal, hogy nem érkezik akkor a gyermek, amikor szeretnék, s orvosi segítséget kell igénybe venniük.

Sok esetben megoldást jelenthet a petevezeték átfújása, vagy a hormonszintek megfelelő beállítása. Az utóbbi években nagymértékben növekedett a férfiak érintettsége: a környezetszennyezés, a stresszes életforma következtében kimutathatóan jelentősen romlik a spermakép, azaz a megtermékenyítésre képes hímivarsejtek mennyisége és minősége. Mivel ennek tünetei nincsenek, a férfiak szexuális teljesítményét nem befolyásolja, csak az andrológiai vizsgálat során derül fény a spermiumok elégtelen voltára.

- Milyen anyagi megterhelést jelent a módszer?
- Maga a vizsgálat nem jelent különösebb anyagi megterhelést, amennyiben állami intézményben történik. A magánklinikákon azonban természetesen ezekért a vizsgálatokért fizetni kell, alkalmanként 6-10 ezer forintot.

Amennyiben a vizsgálatok során kiderül, hogy a házaspárnak csak lombikeljárással lehet gyermeke, úgy öt lombik-beavatkozást az Egészségbiztosító támogat. Ebben az esetben mind az eljárás, mind az ahhoz kapcsolódó vizsgálatok, beavatkozások ingyenesek, magánintézményekben is.

Anyagi megterhelést jelent azonban a gyógyszerek kiváltása. Ezek csak kismértékben vagy egyáltalán nem támogatott gyógyszerek. Egy-egy eljárás során a gyógyszerek költségei - egyéntől, a szükséges mennyiségtől függően - 50 ezer és akár 300-400 ezer forint között is lehetnek.

Riportalanyunk az andrea.bencsik@mailbox.hu elektronikus levélcímen várja az érintettek kérdéseit.

A könyv a Libri Online könyvbirodalomban is megrendelhető itt.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja