SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A női meddőség hormonális okai III. - PCO-szindróma

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2010-11-16
A női terméketlenség okai sokfélék lehetnek és akár különböző kombinációkban is előfordulhatnak. Ismerkedjünk meg a hormonális zavarokból eredő okokon belül a PCO-Szindrómával.
A női meddőség hormonális okai III. - PCO-szindróma

A policisztás ovárium szindróma (PCOS, Stein-Leventhal szindróma) rendkívül gyakori endokrin (hormonrendszeri) betegség, melyben a világon mintegy 5–10 millió nő érintett. A női eredetű meddőséget okozó tényezők majdnem felét a policisztás ovárium szindróma alkotja. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a petefészekben sok apró kis ciszta képződik, melyek együtt az ultrahang vizsgálat során egy fekete gyöngysorszerű rajzolatot alkotnak, ezért úgy is hívják, hogy Black Pearl Necklace Sign.

A szindróma egyfajta hormonális zavar miatt alakul ki: a betegség létrejöttének mechanizmusában az ún. inzulin-rezisztenciának tulajdonítanak központi szerepet. Ez azt jelenti, hogy az inzulin a célszervekre nem képes hatását megfelelő módon kifejteni, mert az inzulinra választ adó biológiai struktúrák érzéketlenné váltak az inzulin iránt, így a szervezet az inzulin termelésének fokozásával védekezik. Az emelkedett inzulinszint vezet a betegség tüneteinek kialakulásához. Hatására fokozódik a petefészek androgén hormon termelése, mely az agyalapi mirigyre hatva az LH- szint emelkedéséhez vezet. Vagyis az FSH és az LH hormon arányai eltolódnak (megnő az FSH-szint), s ezáltal a ciklusonkénti tüszőérés nem megfelelően megy végbe. Ennek következtében nagyon bonyolult hormonális változások mennek végbe a szervezetben: a két hormon arányának eltolódása miatt megnő a tesztoszteron-szint, amely azt eredményezi, hogy a nő egyrészt férfiasabban kezd el viselkedni, másrészről ún. virilizációs tünetek lépnek fel, például rendkívül pattanásos lesz a bőre, fokozottan zsírosodik az arca, a haja hullani kezd, erősebb szőrnövekedés jöhet létre.
A hormonális hatások következtében léteznek ún. hiperandrogén kórképek (magas férfihormonszintű női kórképek), amikor - ha mindezen hormonális változások fiatal korban történnek - a lány külső megjelenésében vékony csípőjű, kis mellű, fiús alkatú lesz.
A PCO-szindrómának a klinikai képe azonban nagyon szóródást mutat, mert az illető lehet akár túlsúlyos és vékony is, bőre lehet szép is. A betegeknek csúnya, rendkívül pattanásos lesz a bőre, hiába jár rendszeresen kozmetikushoz vagy maga kezeli az arcát folyamatosan otthon, komoly pénzeket költhet kozmetikai kezelésekre és bőrápoló szerekre, mégsem tudja helyrehozni a bőrét. A haja is elkezd hullani, ugyanakkor a szőrösödés is fokozódik (elsősorban arcon, karokon, alhason, melleken, háton).
Ez a betegség nagyon megterhelő egy nő számára: a férfias külleme egyrészt bántja az önérzetét, másrészt, mivel nem ovulál (vagyis a menstruáció is teljesen leáll) vagy rendszertelenül menstruál, így nem, vagy csak nagyon ki eséllyel lehet terhes.

Röviden összefoglalva a PCO-szindrómára jellemző tünetek:

  • az ovuláció hiánya,
  • rendellenes vagy hiányzó menstruáció,
  • az androgénszint emelkedése (a vérben nő az androszténdion- és a tesztoszteron-szint),
  • meddőség,
  • elhízás,
  • férfias jellegű szőrzet és kopaszodás megjelenése,
  • pattanások,
  • hüvelyi ultrahangvizsgálatnál megnagyobbodott petefészkek láthatóak, bennük számos kis tüszővel (6–10 mm) a petefészkek széli részén.

A PCO-szindróma egy komplex, bonyolult endokrinológiai kórkép, mely nagyon sokféle típusú lehet, részben emiatt a kezelése sem egyszerű kérdés. E hormonális folyamatok következménye a vérzési rendellenesség, az ovuláció hiánya és a meddőség. Az inzulin- termelődésnek fokozódása egyéb belgyógyászati problémák kialakulásához is vezethet, így például emelkedik a magas vérnyomás, a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, valamint az inzulin-rezisztencia bizonyos anyagcsere betegségekkel való együttes előfordulása is igen gyakori (a II-es típusú cukorbetegség). A betegség kialakulásában genetikai faktoroknak is szerepet tulajdonítanak, így az érintett családjában gyakrabban fordul elő vérzési és ovulációs rendellenesség, meddőség, policisztás ovárium szindróma.
Inzulin-rezisztencia (IR): az inzulin-érzékenység csökkenése. Ez egy ördögi kör: csökkent inzulinhatás - több inzulin - éhségérzet, elhízás - még rosszabb inzulinhatás - tovább fokozódó inzulin rezisztencia.

A PCOS diagnosztizálása
A diagnózisalkotás első lépése az egyéb emelkedett androgénszinttel járó állapotok (pajzsmirigy- és mellékvesekéreg-működés, valamint a prolaktintermelés zavarai) kizárása. Ehhez szükség lehet kiegészítő hormonális vizsgálatokra. A szubjektív tünetek (a menstruációs ciklus rendellenességei, vérzészavar, férfias jellegű szőrzetnövekedés és kopaszodás, elhízás, pattanások), az emelkedett androgén-hormonszintek (androszténdion, DHEAS, tesztoszteron), valamint számos esetben az inzulin- és a vércukorszint emelkedése jellemzőek a betegségre. A diagnózisalkotás további fontos részét képezi a hüvelyi ultrahanggal vizsgálható jellegzetes megjelenésű petefészkek (a széli részen sok pici tüsző) jelenléte.

Terápiás lehetőségek - Miként lehet orvosolni?
Fogamzásgátló
Ha az illető fiatal lányként még nem szeretne kisbabát, a fogamzásgátló nagyon jó megoldás lehet erre, hiszen a gyógyszer hormonálisan bizonyos korlátok közé fogja a beteg hormonrendszerét. Utána valóban kezd szebbé válni a bőre, a pattanásai elmúlnak: a hatás látványos. Nagyon lényeges viszont a páciens teljeskörű kivizsgálása és kezelése, ellenkező esetben, mikor öt vagy tíz év múlva abbahagyja a fogamzásgátló szedését, mert úgy dönt, hogy gyermeket szeretne, akkor egyrészt a tünetek visszajöhetnek, másrészt nem biztos, hogy teherbe tud esni a hölgy.

Diéta
Kifejezetten elhízott betegek esetében a 10%-ot meghaladó fogyás önmagában is a betegség visszafejlődéséhez és a menstruációs ciklus rendeződéséhez vezet.

Amennyiben a beteg már felnőtt, s nem kíván terhességet
Ha a beteg csupán a szindróma tüneteit kívánja megszüntetni, de terhességet nem szeretne, úgy 6 hónaptól 1 évig terjedő időszakban antiandrogén (cyproteron-acetát) kezelésben részesül. Ha ez a kezelés eredményes volt, orális fogamzásgátló szedésével folytatódik a fenntartó terápia. A tünetek kiújulása esetén ismét antiandrogén kezelésben részesül a beteg.

Baba
Forrás: Versys Clinics, Humán Reprodukciós Intézet, Budapest

Amennyiben a beteg meddő és terhességet kíván
Amennyiben a betegség diagnosztizálásakor az illető a közeljövőben gyermeket szeretne, akkor több alternatíva is megoldásul szolgálhat:

  • Ún. ciklusmonitorizálás, mely során ultrahang és hormonvizsgálatokkal követjük a spontán, vagy gyógyszeres hatásra létrejövő tüszőnövekedést, majd létrehozva a tüszőrepedést a páciens „természetes” körülmények között, otthonában próbálkozhat a terhesség létrehozásával.
  • Sikertelenség esetén, lehetőség van asszisztált reprodukciós eljárások igénybe vételére, mint pl. az inszemináció vagy a lombikprogram. Ezek meddőségi kezelések, lényegük, hogy hormonálisan rásegítenek arra, hogy a páciens ciklusa működjön, azaz a ciklikusság beálljon, ennek érdekében ovuláció-indukciós kezeléshez kell folyamodni. A következő lehetőségek állnak rendelkezésre:
    • Clomiphencitrat kezelés;
    • Clomiphencitratra nem reagáló esetekben rendszeres ultrahang és hormonellenőrzés mellett clomiphencitrat+hMG vagy FSH+szükség esetén hCG kombinált terápia;
    • Kezelés GnRH analóggal (ún. hosszú GnRH analóg protokoll alkalmazása).
  • Laparoszkópos műtéti terápia: Petefészek-drilling
    A petefészek-drilling laparoszkópos műtéti technika segítségével történik, s azokban az esetekben javasolt, ahol a gyógyszeres kezeléssel nem érünk el eredményt. Ennek során speciális CO2 lézerrel vagy elektromos úton működő eszköz segítségével a petefészkek felszínén található, gyöngysorban elhelyezkedő apró kis cisztákat kiszúrjuk, kisütjük, így a petefészkeken kb. 5-7 apró „lyukasztás” készül. Ekkor a petefészek működése megváltozik (mint például a RESET gomb megnyomásakor a lefagyott számítógépé…), majd utána a hormonrendszer működése visszabillen, s az egész rendszer ismét elkezd jól működni, lehetővé téve azt, hogy az illető hölgy állapotos lehessen. A betegek kb. 80%-nál hoz jelentős javulást e terápia. A beavatkozást követően már napokon belül drámaian csökken a vérben az androgén hormonok szintje. Számos tanulmány támasztja alá, hogy e beavatkozást követően az ovuláció-indukciós kezelések sikeressége is fokozódik.

Új terápiás lehetőségek: metformin
A szindróma kialakulásában központi szerepet játszik az inzulinszint emelkedése, így azon gyógyszerek, melyek e folyamatot gátolni képesek, sikerrel alkalmazhatóak a terápiában. Ilyen gyógyszer a metformin, amely ún. inzulin-érzékenyítő, azaz segít visszaállítani a szervezet reakcióképességét az inzulinra, mely végső soron az inzulinszint csökkenéséhez vezet.
 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja