SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekbiztonsági rendszerek használata személygépkocsikban!

Pető Attila [cikkei] - 2007-12-05
2007. áprilisában megváltozott a KRESZ, jelentősen átfogalmazva a gyermekek biztonságos utaztatásával kapcsolatos pontokat.

Gyermekbiztonsági rendszerek használata személygépkocsikban!

Eleve új fogalomként került a rendszerbe a „gyermekbiztonsági rendszer”, hiszen egyre több modern járműbe építenek bele gyárilag ilyen eszközöket.

A képen a személygépkocsi hátsó üléséből alakítható ki egy négypontban rögzíthető gyermekülés megoldás. Ezt hívjuk „integrált gyermekbiztonsági rendszernek”.

Természetesen továbbra is használhatók az utólag beszerelhető, biztonsági övvel rögzíthető gyermekülések. Ezt nevezzük „nem integrált gyermekbiztonsági rendszernek”.

A szabályozás a következőket írja elő személygépkocsik esetében:

  • A személygépkocsi első ülésén 150 cm-nél kisebb gyermek csak menetiránnyal szemben beszerelt gyermekülésben – azaz háttal – szállítható, de csak ha nincs légzsák, vagy azt kikapcsoltuk!
    (A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 2-3 éves kor felett az első ölésben nem helyezhetünk el gyermeket, mivel háttal nem fér el a gyermekülésben.)

    150 cm felett életkortól függetlenül a jármű első és hátsó ülésben is ülhet gyermek! (A statisztikák szerint Magyarországon az átlag gyermekek 11-12 éves korban elérik ezt a magasságot!)

     
  • A személygépkocsi hátsó ülésén 3 év alatt gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható!
    Ha olyan régi kialakítású járművel rendelkezünk, amiben hátul nincs öv, így a gyermekülés sem rögzíthető, 3 év alatt NEM szabad gyermeket szállítani!
    (Kivéve az előző pontban írt lehetőség az első ülésen.)

     
  • A személygépkocsi hátsó ülésén a 3 év feletti de 135 cm-nél kisebb gyermek szintén csak gyermekbiztonsági rendszerben szállítható.
    Ebben az esetben azonban kivétel az a jármű, amibe nem lehet beszerelni az ülést, itt ez a gyermek a hátsó ülésen rögzítés nélkül is utaztatható.

     
  • A személygépkocsi hátsó ülésén a 135 centinél nagyobb gyermek a biztonsági övvel rögzítve is szállítható, ha az a testméretéhez igazítható! Vagy ülésmagasító alkalmazásával, vagy pedig állítható öv segítségével.
    A biztonságos rögzítés három pontos övvel történjen, mivel a derékövek használata súlyos gerincsérülésekhez vezethet.

Példa egy újonnan vásárolt utas oldali légzsákkal rendelkező személygépkocsi esetén:

  • Első ülésen háttal kb. 3 éves korig akkor szállítható gyermekülésben a gyermek, ha kikapcsoltuk a légzsákot. Egyébként csak 150 cm felett ültethetünk gyereket ide.
  • A hátsó ülésen 135 cm magasságig kötelező a gyermekülés. 135 cm felett elegendő a hárompontos állítható övvel rögzíteni a srácot.

Példa egy 20 éves Trabantra, amelyben nincs hátul biztonsági öv:

  • Első ülésen háttal kb. 3 éves korig akkor szállítható gyermekülésben a gyermek, egyébként csak 150 cm felett ültethetünk gyereket ide.
  • A hátsó ülésen 3 év alatt nem vihetünk gyermeket!
    3 év felett pedig rögzítés nélkül akár négyet is, ha 10 évnél kisebbek, mivel ez a mondat továbbra is szerepel a KRESZ-ben:

Két 10 éven aluli gyermeket - ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági  rendszer használata nem kötelező - egy személynek kell tekinteni.

A gyermekbiztonsági rendszerrel kapcsolatos részletes szabályozás itt olvasható: http://www.jogsicentrum.hu/kresz2007.html

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja