SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ringató - több, mint "zenebölcsi"

Hazay Tímea [cikkei] - 2007-10-30
Jönnek az anyukák, tolják a babakocsit, karonülő, kenguruban, kendőben megbújó kicsik nevetnek rám, vagy néznek merengve... tekintetük, mint a tó tükre.
Jöttek játszani, énekelni.
Jöttek a Ringatóra.
Ringató - több, mint "zenebölcsi"

 Sokan vagyunk, kell még székeket behoznom a terembe, hogy a nagymamák, nagypapák, apukák is le tudjanak ülni – titkon nekik örülök a legjobban…mindig beleborzongok, ha egy teljes családot látok együtt énekelni, együtt játszani. Jöttek ők is, hogy a család legkisebb tagjával együtt legyenek. Ritka alkalom ez, hiszen a legtöbb baba édesanyjával érkezik. A gyerekeknek szól itt minden hang, minden mozdulat, s a felnőttek mosollyal az arcukon nézik, miként ismerkedik a legifjabb családtag a muzsikával, a hangszerekkel.

 A szórólapon ez áll: „Énekes, mondókás, játékos foglalkozás várandós mamáknak, anyukáknak, és három év alatti gyermekeiknek

Mi történik a Ringatón? Miért van együtt ez a néhány család hétről hétre?

Fiatal édesanyák. Van, aki az első gyermekével várandós, néhány hónap múlva tartja majd csak karjában a gyermekét, de jön a Ringatóra.

Alig ismerik egymást, de talán már szövődnek barátságok közöttük, hiszen a Ringatón együtt énekelnek. Magyar népdalt, svájci altatót, horvát gyerekdalt, tatár népdalt, francia kánont, Kodály műveket dalolnak a gyermekeiknek.

Sok dalocska ismerős az óvodából, iskolából – van, amit itt tanultak meg a Ringató foglalkozásokon. Figyelnek egymásra, hiszen a tempó, a ritmus, a dallam nagy úr, ha nem figyelünk egymásra, nem tud megszületni a harmónia, a szépség.

 Segítek nekik… érzem, hamarosan egyedül is menni fog egy-egy dal, sőt, egy-egy kánon is! Fiatal, tiszta női hangok szólnak. Itt-ott bátrabban, máshol kicsit bátortalanabbul. Nem baj…majd két hét múlva ő is bátrabb lesz már!
De szépen szól annak a két apukának a hangja! Szinesítik a hangzást, gazdagítják a mamák énekét!
Körbevesszük a gyerekeket a muzsikával. Nem cd szól, hanem emberi hangok, furulya, gitár, triangulum cseng.

 A gyerekek mocorognak, hiába, a rebbenő figyelem változatosságot követel!
Ölbeli játékok következnek: lovagoltatók, arcsimogatók, tenyérsimogatók, csiklandozók, höcögtetők.
Nem sok, de sokszor. Ugyanazt a 3-4 játékot ismételjük, hogy meg tudja jegyezni mindenki. Ismétlünk, hogy a gyerekek észrevegyék: JÉÉÉÉ! Velem játszanak!!!
Legközelebb majd mást mutatok, legyen egyre bővebb az otthoni repertoár…

 Együtt játszunk, együtt nevetünk, együtt, együtt, együtt…hol sejtelmesen, ravaszkodva, hol hangosan, bohóckodva.
Merjetek bohóckodni! Ne féljetek a hatástól, a hangotoktól!
Drámaiság, megtisztulás, katarzis…a görögök mindig közösségi élményről beszéltek akkor, amikor a katarzisról elmélkedtek.
A Ringató közösség! Nem is akármilyen…tele energiával, szépséggel, boldogsággal.
Emberi hangok: apró emberkék, fiatal asszonyok, családtagok.

Nincs semmilyen eszközünk, csak mi magunk. A hangunk, a tenyerünk, a tekintetünk. Nincs is másra szükség ebben a félórában.

Döbbent csend születik.

Mi történik ezekkel a pici gyerekekkel, néhány hónapos apróságokkal, akik néma csöndben hallgatják, ahogy a „Fecskék búcsúzóját”, egy vajdasági magyar népi hangutánzó játékot mutatom nekik…a légy zümmögését is hallani lehetne, pedig majd’ húsz három év alatti kicsi gyerek van a teremben. Figyelnek. Elmélyülten, odaadással, őszinte rácsodálkozással. Mi történik bennük?

Milyen semmihez sem hasonlítható érzés belenézni ezekbe a kristálytiszta tekintetekbe! Mennyi mindent tudnak már – vagy még? - a világról!
Mennyi hit, szeretet, csodálat tükröződik bennük!

Eszembe jut József Attila:
„Hiába fürösztöd önmagadban
Csak másban moshatod meg arcodat.
Légy egy fűszálon a pici él
S nagyobb leszel a világ tengelyénél.”

Iványiné Hazay Tímea
Ringató foglalkozásvezető
www.gyerekmese.hu

A Ringató program központi oldala: www.ringato.hu

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja