SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az informatika sokoldalú alkalmazása a logopédiában

Szabóné Vékony Andrea [cikkei] - 2011-01-12
Az elmúlt fél évszázadban az informatika rohamos fejlődése megváltoztatta életünket, új lehetőségeket teremtve számunkra. A számítógépek mindennapos eszközeinkké váltak, bevonultak életünkbe, átértékelték tevékenységeinket.
Az információs forradalom napjainkban már a pedagógia területeit is elérte. A számítógép a pedagógusok, gyógypedagógusok hatékony segédeszközévé vált. Célszerűen alkalmazva nagy segítségünkre lehet szakterületünkön.
Az informatika sokoldalú alkalmazása a logopédiában

Miként is lehet hatékonyan felhasználni az informatika adta lehetőségeket a logopédiában?

1. Feladatlapok készítése
A számítógép segítségével gyorsan, esztétikus feladatlapokat készíthetünk a különféle terápiákra. Egy szövegszerkesztő-, valamint egy rajzprogram használatával időt megtakarítva szöveges-képes feladatokat állíthatunk össze és nyomtathatunk ki a gyermekeknek. Nagy előnye, hogy az így megírt anyagok egyszerűen módosíthatóak, valamint átszerkeszthetőek az egyéni igényeknek megfelelően. Az elkészített feladatokat kinyomtatva, vagy akár CD-n, illetve DVD-n is tárolhatjuk.

2. Nyilvántartás vezetése
A logopédiai nyilvántartás számítógépen történő vezetése nem újszerű téma. Vinczéné Bíró Etelka már a kilencvenes években felvetette egyik cikkében, „Lehetséges, hogy a jövőben a számítógépen vezetett logopédiai napló is létjogosultságot nyer?” (Vinczéné B. E. 1994.)
A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálatnál pár éve szintén felmerült a nyilvántartás számítógépen történő vezetésére az igény. Természetesen ez nem helyettesíti a hagyományos, papíralapú formát, csupán kiegészíti azt - legalábbis egyelőre. A költségvetésünk nem engedte meg, hogy külön statisztikai programba ruházzunk be, így a saját nyilvántartásunkat Excel - Táblázatkezelő szoftverrel oldottuk meg. A munkafüzetben egy tanév mindig egy munkalapon szerepel, így a Szerkesztés - Keresés paranccsal könnyen megtalálhatóak a kérdéses gyermekek adatai. A naplók mellett ez a számítógépes táblázat lehetővé teszi, hogy könnyebben, gyorsabban utána tudjunk nézni annak, hogy pl. egy adott gyermek melyik tanévben kihez járt, valamint milyen minősítést kapott. Az igazolások kiállításához sokkal egyszerűbb rajta kikeresni bármit, mintha a naplók között böngésznénk.
Emellett az Excel programmal szoktuk elkészíteni az éves statisztikánkat, melyet átványos diagrammokkal is kiegészíthetünk.
A kollégák - bár igen vegyes korosztály, van, aki nyugdíj mellett dolgozik nálunk - mind szívesen végzik a számítógépes munkát. Örültek neki, hogy nem kell hozzá nagy számítógépes tudás, így gyakorlatilag egy ismertető alkalom után mindenki nekiállhatott a munkának.

Az Excel táblázatnak elkészítettük a fejlécét, a logopédusoknak csak az adatokat kellett beírni, utána pedig összesítettünk.
Jelenleg a 2002/2003-as tanévtől vannak felvezetve a naplók adatai a 2004/2005-ös tanévig, de minden félévben újabb „régi” évet viszünk fel CD-re.

A nyilvántartás vezetésének profibb megoldását kínálja a Glöckner cég. Az általuk kifejlesztett FUTURE Pedagógiai Szakszolgálatok ügyviteli és vezetői információs programrendszer megfelel a logopédiai nyilvántartás vezetésére és a munkánk megkönnyítésére.

http://www.glockner.hu

A programrendszer főbb funkciói:
Névjegyalbum: Tartalmazza a gyermekek és az intézmény humán erőforrásainak (munkatársak) adatait, valamint a külső kapcsolattartáshoz szükséges adatokat. Rendezhető pl. név, anyja neve, születési ideje, illetve kategóriák alapján, valamint rendelkezésre áll egy kereső is. A kapcsolatok menüpontban olyan személyek adatait tárolhatja, akik nem köthetők egy konkrét intézményhez sem, de a szakszolgálattal kapcsolatban állnak.
Intézmények: Azon intézmények és munkatársaik adatai, akikkel a szakszolgálat működése során kapcsolatba kerül. A nevelési és nevelési-oktatási intézmények listája több mint 8000 intézménnyel fel van töltve, amelyek közül az intézménnyel kapcsolatban állókat egy háttértárból lehet a felhasználói listába átemelni és azonnal használatba venni.
Órarend: Napi, heti, havi nézet egy munkatárs vagy az intézmény nézőpontjából.
Előjegyzések: A szakszolgálat által előjegyzett személyek adatait tárolhatja. Megadható a személy azonosításához szükséges adatokon kívül az esetvezető, az előjegyzés tárgya, határideje és azt megelőző emlékeztető üzenet ideje. Az adatok nyomtathatók exportálhatók, mint a legtöbb menüpontban.
Jelentkezés: Logopédiai modul megléte esetén ebből a főmenüből indítható a logopédiai forgalmi napló, amely megjelenésében pontos mása a nyomtatott formátumú naplónak.
Vizsgálat: A vizsgálatot megelőző anamnézisek, szakanamnézisek és a vizsgálatok és eredményeik kezelése a funkciócsoport célja. Az anamnézis felvétele egy varázsló segítségével történik, amely kérdéscsoportonként sorban teszi fel az anamnéziskérdéseket.
Dokumentálás: A szakszolgálat írásos kommunikációját segítik ezek a menüpontok. Szakvélemények, értesítő levelek és egyéb hivatalos levelek készíthetők. Tetszőleges számú dokumentumelem hozható létre a rendszeradatok menüpontban, amelyek a dokumentumok készítésénél felhasználhatók.
Gondozás: Egyéni és csoportos gondozási adatokat követhetjük nyomon ebben a funkciócsoportban.
Szűrések: Adatfelvitel, értékelés, szűrési statisztika.
Lekérdezések: Statisztikai adatlapokat készíthetünk el a program adatbázisában szereplő adatok alapján néhány perc alatt. Megadhatunk időszakokat vagy kérhetjük a teljes tanévre az adatokat. Az eredmények táblázatosan jelennek meg, amelyet azonnal felhasználhat a statisztikai lapok kitöltéséhez. Az adatokat exportálhatjuk további feldolgozásra vagy szöveges formában is kinyomtathatjuk.
Vezetői információs rendszer: Munkaidő nyilvántartás, határidőnapló, feladatlista, leltár, irattár, könyvtár. A vezetői munkát segítő lekérdezések és kimutatások készítése lehetséges ezzel a modullal.
Rendszeradatok: Megadhatók a tanévek, vizsgálat, terápia és szakvélemény jellemzők, szűrés típusok, munkatársak végzettsége és képzettsége, ezzel összefüggésben a végezhető vizsgálatok és terápiák.
Adatok védelme: Adatok védelme érdekében több biztonsági megoldás is be lett építve a programba. Az adatbázisok jelszóval védettek az illetéktelen külső hozzáférés ellen.
Emellett található még biztonsági mentés és adatvisszaállítás funkció, amellyel egy esetleges géphiba, programhiba, vírus, stb. okozta károsodás esetén az adatok visszanyerhetőek.

Segítség a felhasználóknak:
F1 billentyű - képekkel illusztrált, az adott hívási helynek megfelelő helyzet és tartalomérzékeny súgó, valamint F4 billentyű - hangos súgó, ügyfélszolgálat.

3. Szakvélemények, igazolások, formanyomtatványok… megírása
Ma már elengedhetetlenül szükséges, hogy a különféle logopédiai szakvéleményeket, igazolásokat, szülőknek szóló formanyomtatványokat esztétikusan, számítógéppel készítsük el. Az előbb ismertetett program erre szintén lehetőséget ad.
A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálatnál a különféle szakvélemények, igazolások, formanyomtatványok… számítógépen való elkészítése több éve bevett gyakorlat. A kollégák összeszedték mindazon formanyomtatványokat, amik a logopédiai munkában előfordulhatnak, kezdve a szakvélemény mintán, a szülőknek szóló tájékoztatón át a diszlexia prevenciós szűrőanyagig és ezeket felírtuk mindenkinek 1-1 CD-re. Amennyiben bármelyikre szükség van, elég a CD-t betenni a számítógépbe és átírni, majd kinyomtatni az adott anyagot, ami ezáltal a Szakszolgálaton belül egységes is lesz.

4. Marketing a logopédiában
Krasznárné Erdős Felícia: Piac - információ - marketing az afáziás emberek logopédiai terápiájában c. előadásában is felveti a marketing szükségességét (Krasznárné E. F., 2002). „Hogyan zajlik ez a logopédiai gyakorlatban? A logopédusok munkájának mindig is hangsúlyos része a tevékenység megszervezése. Ennek a szolgáltatásnak eljuttatása a felhasználókhoz megkívánja az igény felkeltését, a logopédus kompetenciájának megismertetését a beszédhibások és családjuk, valamint az orvosok, pedagógusok körében. A foglalkozások kereteinek megteremtése, a hely és az eszközrendszer kiépítése szintén a logopédusok aktív közreműködését igényli. Szükséges tág kapcsolatrendszert kiépíteni és működtetni a szakmai szervezetek és intézmények között.”
A XXII. Kerületi Logopédiai Szakszolgálatnál fontosnak érezzük, hogy munkánkról a határtudományok szakembereit, valamint a szülőket és a lakosságot mind jobban tájékoztassuk. Szóróanyagon és CD-n egyaránt megjelent munkánk rövid ismertetése, illetve bemutatása. A felvételeket digitálisan rögzítettük és szerkesztettük meg, hogy elkerüljük a minőségromlást. A CD-n videofelvételekből vágott anyag SVCD (Super videoCD) formátuma található meg. Ez lehetővé teszi számítógépen, valamint a DVD-n történő lejátszását is. Egyrészt készítettünk egy olyan CD-t, ahol a kollégák különféle terápiákból mutatnak be részleteket, illetve az új, most készülő CD-sorozatunk pedig egy-egy logopédiai terápia komplett óráját mutatja be.
Mindezek mellett néhány éve létrehoztuk a Szakszolgálat honlapját (http://logopedia.fw.hu/ker22/index.html), ahol szintén fontos információkat tudhatnak meg munkánkról az érdeklődők. Ez már túlmutat a következő témára, vagyis az internet alkalmazási lehetőségeire.

5. Az internet alkalmazási lehetőségei
Az internet, mint információforrás:
Az internet ma az egyik legnagyobb információforrásnak tekinthető. Rengeteg gyógypedagógiai, logopédiai témájú honlappal találkozhatunk, mind magyar, mind idegen nyelven egyaránt. Íme néhány hasznos logopédiai link a teljesség igénye nélkül:

  • http://mfflt.fw.hu
  • http://logotanszek.fw.hu
  • http://logopedia.fw.hu
  • http://logopedia.fw.hu/ker22/index.html
  • http://logopedia.lap.hu
  • http://www.meixner.hu/
  • http://www.manye.pte.hu
  • http://www.cplol.org/eng/index.htm
  • http://www.dgs-ev.de/index3.htm
  • http://www.ilogopedia.com
  • http://www.ialp.info/Frames/frames_noflash.html
  • http://www.chu-rouen.fr/ssf/ther/orthophonie.html
  • http://www.asha.org/default.htm#navigation
     

Az internetes kapcsolattartási lehetőség:
Mind egymással, mind a szülőkkel szintén tarthatjuk e-mail-en keresztül a kapcsolatot. Mióta szakszolgálatunknak (ingyenes) e-mail postafiókja van, több esetben keresnek meg rajta keresztül tanácsokkal a szülők. Elsősorban pl. azok az anyukák, akiknek gyermeke még nem jár bölcsődébe, vagy óvodába, de úgy érzik, beszédével gond van, vagy éppen a gyermekorvos, illetve a védőnő irányította hozzánk.
Emellett a szülőkkel való kapcsolattartást szolgálják a különféle portálok is, mint pl. a https://www.csaladinet.hu.

Az internetes honlapok felhasználása a logopédiai terápiában:
A Veszprémi Egyetem és az ELTE-Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Kar közötti megállapodásnak köszönhetően már több ingyen letölthető szoftver is van az interneten. Címe: http://www.freeweb.hu/logopedia/

Hasonlóképp ingyen hozzáférhető a Beszédmester c. program.
(http://www.inf.u-szeged.hu/beszedmester/).
Nemrég a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat írt ki pályázatot A SZÁMÍTÓGÉPES JÁTÉKPROGRAMOK KÉSZÍTÉSE AGRESSZÍV ELEMEK NÉLKÜL, 6-15 ÉVES GYEREKEK SZÁMÁRA címmel. Az elkészült szoftverek ugyancsak ingyen letölthetők honlapjukról (http://www.gyermekmento.hu), valamint, melyeket méretük miatt nem tudtak feltenni a honlapjukra, személyesen átírhatók a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irodájában (1066 Budapest, Teréz krt. 24.).
Emellett létezik olyan honlap is, amely kifejezetten kisgyermekeknek készült színvonalas anyagokat tartalmaz. Ilyen pl. a:

  • http://www.olvasnijo.hu
  • http://www.egyszervolt.hu
     

Az „olvasnijo” weboldalak a Neumann-ház készítésében jelentek meg az interneten. Gyermekeknek szóló vers-, diafilm-, meseanyagokat tartalmaznak.
Az „egyszervolt” lapokon kicsiknek és nagyoknak szóló játékokat, dalokat, verseket és meséket is találhatunk.
Végezetül a http://kisgyerek.lap.hu további számos link-lehetőség tárházát adja.

6. Logopédiai szoftverek
Napjainkban egyre több olyan program jelenik meg a szoftverpiacon, melyek logopédiai terápiákon kitűnően alkalmazhatóak.
 
Elvárások a logopédusokkal szemben:
A számítógép terápiában való hatékony alkalmazásához szükség van néhány alapszabály betartására. A felhasználókkal szembeni elvárások a következők:

  • Tudják kezelni alapszinten a számítógépet, hogy modellként a gyermekeknek bemutassák a használatát.
  • Ismerjék, tanulmányozzák számítógépük hardveradottságait. Az egyes programok ugyanis különféle felszereltségű konfigurációt igényelnek processzor-, memóriakapacitás, monitor, hangkártya, Windows-változat... területén.
  • A szoftvert kellő hozzáértéssel, kritikus elemzéssel válasszák ki, ne csak a reklám, marketingfogások vagy a program dobozának színes ígéretei alapján döntsenek. A legtöbb honlapon lehetőség van arra, hogy letöltsünk ún. demó-verziókat.
  • A szoftvert önállóan, az egyéni igényeknek, szükségleteknek megfelelően, akár esetleges apróbb változtatásokkal tudják felhasználni (pl. saját szókészlet bevitele) óráikon.
  • Ismerjék fel, hogy a számítógép nem helyettesíthet bennünket, csak segíti céljaink elérését.
  • A 45 perces terápián a számítógépes foglalkozás ne vegyen 10-15 percnél hosszabb időtartamot igénybe. A komputer alkalmazása nem képezi központját az órának, hanem alárendeltje a terápiás célnak és anyagnak.
  • Amennyiben a gyermek nem szeretne számítógéppel dolgozni, ne erőltessék.
  • Ismerjék fel, hogy a számítógép a gyermekek fejlesztésének nem kizárólagos eszköze, csupán egy eszköz a sok közül.
  • Ismerjék a számítógépes tanulási környezet ergonómiai sajátosságait. A gyermekek közérzetére, aktivitásukra, tanulásuk minőségére ugyanis nagymértékben kihat környezetük. A számítógépes tanulási környezet az alábbi pontok betartásával kényelmesebbé, egészségesebbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá tehető.
     

Ergonómiailag legkritikusabb a monitor. A nem megfelelő monitornál a szemre nézve veszélyes a sugárzás, a képernyő elektrosztatikus feltöltődése, a túl erős kontraszt és a rossz megvilágítás. A megoldás:

  • alacsony sugárzású, legalább 75 Hertz frekvenciájú CRT-monitor alkalmazása, vagy LCD-monitor használata, ahol ez már nem okoz problémát,
  • a képminőség optimális javítása a fényerő-, illetve kontrasztgombokkal,
  • a fényforrások megfelelő elrendezése annak érdekében, hogy a monitoron a villogások, tükröződések minimálisak legyenek.
     

A szem megterhelése és a nyak-, illetve a vállizom fáradása ellen fontos, hogy a monitor megfelelő távolságban legyen a használótól (15”-os képernyőméret esetében a 45-60 cm az ideális). A képernyő felső sora szemmagasságban vagy annál kissé lejjebb álljon. A jobb pozíció elérése érdekében ajánlatos a monitort enyhén hátradönteni.

A billentyűzetnél lényeges a megfelelő billentyűnagyság, beosztás, továbbá a jó elhelyezés. A billentyűzetet úgy tegyük a gyermekek elé, hogy karjuk, kezük lazán, kényelmes testhelyzetben legyen. A kényelmes, természetes kézmozgással mellőzhetjük a kar, a kéz, a csukló és az ujjak túlzott megerőltetését.

Az egér esetén fontos, hogy a felhasználó jobb- vagy balkezes. Ugyanis egyes gyártók (pl. Microsoft, Logitech...) az egereik alakját ennek megfelelően alakítják ki. A kar és a kéz gyors kifáradása ellen szoktassuk hozzá a gyermekeket ahhoz, hogy az egeret lazán tartsák, és egész karjukkal mozgassák azt.
A számítógép előtt ülő gyermek testtartása legyen mindig laza, egyenes. Kerülje az előregörnyedést és a túlzott hátradőlést. A székek magasságát úgy állítsuk be, hogy az alkarok a padlóval párhuzamosak, a csuklók pedig egyenesek legyenek. A gyermek talpa érintse a padlót - használjunk esetleg lábtámaszt, ha a szék túl magas. A szék támlája lehetőleg a hát alsó részét támassza meg jól.

1. A számítógépnek elsősorban a motiváló ereje hatalmas. Egyértelműen fokozza a tanulási kedvet, játékosan tanít, színesíti az órát. Segítségével a gyermekeket könnyebben be lehet vonni a munkába, hatására együttműködésük és lelkesedésük egyaránt növekszik.
2. A programok szabad teret engednek a gyermeki fantáziának és fejlesztik a kreativitást.
3. Növeli a figyelmet. A számítógépes szoftverek szinte 100%-os koncentrációt várnak el a gyermekektől, hosszú időre képesek maximálisan lekötni a figyelmüket.
4. A gyermekek elsősorban a kurzormozgató billentyűzet és az egér kezelését sajátítják el a foglalkozások alkalmával. Mindkettő megfelelően fejleszti a szem-kéz koordinációt, valamint a finom motorikus funkciókat. Ez elősegíti az író mozgások megalapozását.
5. Fokozza a gyermekek önállóságát. A számítógépet a gyermekek sokszor egyedül kezelik, önállóan döntenek a feladat megoldásában, lehetőségük nyílik a hibák önálló javítására is.
6. Ugyanakkor ha többen (ketten, hárman) ülnek a számítógép előtt, megosztják a munkát, nő a gyermekek együttműködése. Beosztják egymás között, hogy ki gépeli be a megoldást, ki diktál, ki ellenőriz. Együtt dolgoznak a közös alkotás sikere érdekében. Ezáltal egészséges versenyszellem alakul ki közöttük.
7. A számítógép alkalmazása új, frusztrációmentes pedagógiai szituációt teremt. Játékosan - eltávolodva az iskolai oktatásra hasonlító hagyományos módszerektől és eszközöktől - oldja a szorongást, illetve a negatív motivációt, ami pl. diszlexiásoknál az olvasási helyzethez kapcsolódott.
8. A számítógép alkalmazása megváltoztatja a logopédus szerepét:

  • még jobban kell a gyermek igényeihez igazodnia;
  • mindig jelen kell lennie, és kommunikációval, beszéddel segítenie az írott és beszélt nyelv közötti kapcsolatteremtést;
  • szabad teret kell engednie a gyermeki képzelet szárnyalásának, a felfedezés élményének.
     

9. A számítógép objektíven ítél. Nincsenek előítéletei, s ez oldja a gyermek frusztrációját. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gyermekek a hibázást a géppel szemben jobban elfogadják, mint a pedagógussal való közvetlen kapcsolat esetén.
10. A számítógép mindig türelmes a gyermekkel szemben, még sok hibázás esetén is.
11. Segíti az olvasás és az írás irányának kialakulását már azzal is, hogy a begépelés során a betűk folyamatosan, mindig balról jobbra jelennek meg.
12. A számítógép sokszor azonnali választ vár, ugyanakkor csak a helyes megoldást fogadja el. A gyermek hozzászokik ahhoz, hogy megfontolja döntését, ugyanakkor a lehetőségekhez képest minél gyorsabban válaszoljon. Ezáltal kialakul a gyors és pontos reagálás iránti igénye.
13. A számítógépes fejlesztő szoftverek kezeléséhez többnyire nem szükséges magas szintű számítástechnikai előtanulmány. Alkalmazásuk könnyen és gyorsan elsajátítható.
14. Nagyon fontos, hogy a számítógép nem helyettesítheti a hagyományos eszközöket, de hatékonyan segíti, kiegészíti azok terápiás hatásait.
15. Az egyes fejlesztő szoftverek mindezen kívül különféle készségeket fejlesztenek, pl.:

  • a vizuális figyelmet,
  • a mennyiségi-téri relációfogalmak kialakulását,
  • a rendelkezésre álló tér kitöltésének képességét,
  • a téri tájékozódási képességet,
  • az irányok használatát,
  • az alak-háttér viszonyok elsajátítását,
  • a formafelismerést-egyeztetést,
  • a vizuális memóriát,
  • a szókincset,
  • az olvasást, ...
     

A programok tárháza igen széles. Az alábbi táblázatban a leggyakrabban alkalmazott szoftverek listáját olvashatjuk.

A leggyakrabban használt logopédiai szoftverek és alkalmazási területeik
 

Szoftver neve Diszlexia
reedukáció/
Diszgráfia
Diszlexia
prevenció
Diszkalkulia Pöszeség
Anyanyelv alsósoknak –
Magyar nyelvtan feladatgyűjtemény
5-8. évfolyam

Marconi Szoftverfejlesztő Kft.
http://www.marconi.hu/
         X      
Aprófalva
Dexsoft Multimédia
http://www.dexsoft.hu/
         X    
Beszédmester (ingyenes!)
Szegedi Tudományegyetem
http://www.inf.u-szeged.hu/beszedmester/
         X            X
Dyslexikon (ingyenes!)
Dr. Kovács Györgyné
http://www.gyermekmento.hu/download/
         X      
Dyslex-programcsalád
DYSLEX - SOFT  Bt.
http://www.dyslexsoft.hu/
         X      
Dyslexia-Dyscalculia programcsalád
                Varázsbetű
Programfejlesztő Műhely
http://www.varazsbetu.hu/
         X            X  
Helyesírás gyakorló szoftver
1.-4. o.; 10 éven felülieknek

Marconi Szoftverfejlesztő Kft.
http://www.marconi.hu/
         X    
 

Szabóné Vékony Andrea


Szabóné Vékony Andrea
Okleveles gyógypedagógus - logopédus

Elérhetőségeim:
Munkahely:
Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye
             1221 Budapest, Szent István tér 1.
Honlap:
  • Logopédiai: http://logopédia.hu

  • SzóL-E? Szűrőeljárás óvodások logopédiai ellátására: http://szole.hu

  • (A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

    LEGOLVASOTTABB

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    "Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

    Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

    Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    "Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

    Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

    Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
    Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

    Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

    1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
    A szerkesztő ajánlja