SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amit a gyermekek napközbeni ellátásáról tudni kell

Dr. Nagy Ágnes [cikkei] - 2009-01-06
Ha Ön is szülő, vagy épp gyermeket vár, fontos, hogy tisztában legyen azzal, hogy mit jelent ez: kisgyermekek napközbeni ellátása.

Amit a gyermekek napközbeni ellátásáról tudni kell

2006. évtől lehetőség van a gyermek 1 éves kora után a szülőnek gyes mellett teljes munkaidőben elhelyezkedni, ezzel a lehetőséggel azonban csak az tud élni, akinek sikerül megoldani gyermeke napközbeni felügyeletét.  A gyermekintézmények túlzsúfoltak a  munkaerő kínálattal rendelkező nagyobb városok vonzáskörzetében is, s igen sok felvételi kérelmet kell helyhiány miatt visszautasítani. Különösen megoldatlan a helyzet a kistelepüléseken, ahol néhány kisgyermek ellátására túl költséges lenne bölcsődét létrehozni.

 A szakemberek egybehangzó álláspontja szerint a gyermek természetes biztonságát a családban találja meg. Ahhoz, hogy egy család úgy működhessen, hogy kiegyensúlyozott, biztos hátteret, lelki fejlődést tudjon biztosítani egy gyermeknek a megszületésétől a felnőtté válásáig (sőt, még tovább), több feltételnek kell egyszerre teljesülni. Attól függően, hogy az anya milyen háttérrel rendelkezik (szocializációs szempontból, képzettséget illetően, anyagi vetületet is figyelembe véve), más és más oka lehet annak, hogy dolgozni fog a gyermek mellett. Lehet, hogy csak így tudja számára biztosítani a napi megélhetést. Lehet, hogy van egy arra irányuló intellektuális igénye, hogy valamilyen alkotó tevékenységet végezzen, és ebben kiteljesedve képes gyermekének a maximális nyugalmat, törődést, szeretetet adni. A skála igen széles, a variációk száma végtelen.
 Ám ha egy szülő úgy dönt, hogy gyermekének alternatív napközbeni ellátást szeretne biztosítani, a mi feladatunk nem a miértek firtatása, hanem a lehetőségekhez mért legmagasabb szintű ellátás biztosítása.
Erre jelenleg Magyarországon az alábbi intézményekben van lehetőség: bölcsődében vagy családi napköziben (mindkettőben akár egész napos ellátást kaphat a gyermekünk, étkezéssel), vagy játszóházban (ez a „gyermeklerakat” megoldás – itt felügyelnek a gyermekre, foglalkozásokon vehet részt, játszanak, törődnek vele – de nem alhat itt, és nem kaphat étkezést).
A bölcsődék igen nagy hányada Magyarországon állami (önkormányzati vagy kistérségi) fenntartású, e mellett vannak civilek (alapítványok, egyesületek) és egyházak által működtetett intézmények. Bölcsődékről részletesebben itt olvashat: http://bolcsode.lap.hu/.

Én a családi napközit mint ellátási formát mutatom be részletesebben most induló cikk-sorozatomban. Ez a családhoz, méghozzá a klasszikus –sajnos „kihalófélben” lévő- nagycsaládhoz hasonlító módja és formája a gyermekek napközbeni ellátásának. Itt a fenntartó és a működtető leggyakrabban civil szervezet (alapítvány vagy egyesület), bár léteznek állami fenntartású családi napközik is. Családi napközibe 20 hetes kortól 14 éves korig járhatnak a gyerekek, ahol  a gyermekek napközbeni ellátásaként a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást és étkeztetést kell megszervezni azon gyermekek számára, akiknek szülei, nevelői, gondozói munkavégzésük, munkaerő-piaci részvételt elősegítő programban, képzésben való részvételük, betegségük vagy egyéb ok miatt napközbeni ellátásukról nem tudnak gondoskodni.
 
A gyermekek napközbeni ellátásának minősül a bölcsődei és óvodai ellátásban nem részesülő, továbbá az iskolai oktatásban részesülő gyereknek az iskola nyitvatartási idején kívüli, valamint az iskolai napközit vagy tanulószobai ellátást igénybe nem vevő gyermek családi napköziben történő, nem közoktatási célú ellátása. Egy családi napközi legfeljebb 5 fős létszámmal működhet, kivéve, ha a gondozónak van segítsége, ekkor még két gyermek ellátására van lehetőség. A gyermekekkel a családi napközi gondozó legtöbbször saját háztartásában foglalkozik, a gyermekek fogadásra megfelelően kialakított lakrészben, de gyakran előfordul az is, hogy külön csak a gyermekek fogadására kialakított ingatlanon működik a szolgáltatás. A szakhatóságok által is engedélyezett  családi napközi hasonlít egy  gyermekközpontú sokgyermekes családhoz, ahol a gyermekek biztonságos, otthonos környezetben élnek. A gondozó által kialakított - a gyermekek egyéni szükségleteit figyelembe vevő -  napirend, a közös játék öröme, a derűs légkör eredményeképpen a  családi napközik nagyon népszerűek a szülők és a gyerekek körében.
 
A családi napközi nyitva tartása a működtetők vállalásától függően a szülők munkaidejéhez rugalmasan alkalmazkodó, hosszított munkarendű is lehet.
 
A családi napköziben történő gondozás előnye a gyermekek számára:

  •  a néhány főnyi (5-7) gyermeklétszám lehetővé teszi az egyénre szabott foglalkozást,
  • a fertőzéses megbetegedések ritkábbak, mint a nagyobb létszámú gyermekközösségben,
  • a különleges bánásmódot igénylő gyermek szükségletei jobban kielégíthetők (pl. asztma, allergia, sérült gyermek, tanulási zavarok),
  • a tehetséges gyermekek szárnyalása könnyebben biztosítható (kevesebb gyermek, plusz szolgáltatások), kistelepülésen is
  • kisgyermek ellátása esetén a családi körülmények megkönnyítik a szülőtől való elszakadást, előkészítik a későbbi nagyobb gyermekközösséghez való zökkenőmentesebb csatlakozást (pl. óvoda).
  • A korábbi, ám kíméletes szocializáció lehetőséget teremt a későbbi kiegyensúlyozottabb, szorongásoktól mentesebb életre.

Várom kérdéseit, észrevételeit a témával kapcsolatosan! Miről szeretne még hallani e témakörben? Írja meg, hogy kérdésre adott válaszommal másnak is segíthessünk!
Nagy Ágnes
egyesulet@csodacsalad.hu

Az e témát felölelő jogszabálygyűjteményt itt találja:
http://www.csana-info.hu/jogszabalyok/index.php?menu_id=7

Bővebben itt olvashat a témáról:
www.csodacsalad.hu
www.csana-info.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja