SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Európai hajat vegyenek!

Szőke Judit [cikkei] - 2008-07-17
Nem vagyok elégedetlen halálosan unalmas színű, egyenes, rövid hajammal, ezért nem is privát érdeklődés okán figyeltem fel arra, mind többen építtetnek maguknak dúsabb, hosszabb hajat. Külön fodrászati üzletág alakult a célra. "Európai hajat vegyenek!" Miért vesznek emberek hajat és mi a jelentősége annak, mely rasszhoz tartozik az, akinek a levágott hajában ezentúl pompázunk? Ennek eredtünk utána.
Európai hajat vegyenek!
hajInduljunk mindjárt az elejéről! A fejünkön átlagosan 100-150 ezer hajszál található, 1 négyzetcentire kb. 130 szál jut (nyilván innen a becslés). A hajszál csak méretében különbözik a testen található többi szőrszáltól. A fejbőrön található szőrtüszők sejtjeinek szaporodása okozza a hajszál növekedését. A szőrtüsző mélyén található a hajhagyma, melynek középső részén lévő sejtek termelik a hajszálat, a szélén lévők pedig a gyökérhüvelyt, a szőrtüsző belső borítását. A hajszál külső felszínét pikkelyszerűen egymásra boruló sejtek fedik, alatta a kéregállomány található, mely hosszúkás elszarusodó, de magvukat megtartó sejtekből áll. A hajszál belseje a velőállomány, melynek sejtjei nincsenek teljesen elszarusodva. Az ősz hajszálban a velőállományban levegőbuborékok vannak. Vagy esztétikai okból, vagy valami más miatt sokan elégedetlenek fejük ékességével. Nőknél a hajnak kifejezetten erotikus tartalmat kölcsönöznek, a vöröses dús hajzuhatag tuti szexuális vonzerő – állítólag. Van arra módszer, hogy hajunkat hosszabbá, dúsabbá tegyük. Illetve tegyék hozzáértők. Mert nem mindegy ám néhány dolog! 

Hogy ne gubancolódjon

Ahhoz, hogy hosszú időre optimális legyen a frizura, a hajpótláshoz kiváló minőségű hajtincseket kell felhasználni. A minőségi ismertetőjelek alant következnek.
 A haj természeténél fogva egy pikkelyréteggel, az úgynevezett cuticulával van ellátva. A cuticula természetes védelemként szolgál és védi a haj fényességét és rugalmasságát azáltal, hogy a fontos és szükséges nedvességtartalmat megőrzi, és a hajat a káros környezeti hatásoktól – mint a szél, a nap, a szennyeződés – megvédi. Cuticula nélkül a haj gyorsan kiszáradna, törékeny és fénytelen lenne, megtörne.
      A cuticula-pikkelyek minden haj esetében ugyanabban az irányban helyezkednek el. Ettől lesz a haj könnyen fésülhetővé. Mi történik akkor, ha a cuticula pikkelyei nem azonos irányban helyezkednek el? Hajpótlásnál erre az összegubancolódás kivédése miatt kell ügyelni.
      Ha vizesen fésüljük a hajunkat, az akár 10%-kal is megnyúlik. Azaz természetes hajjal pótláskor a nyúlási képességet  figyelembe kell venni, különben az „összeférhetetlenség” szintén csúnya eredményhez vezet.
 
Az európai haj ovális

Milyen a mi európai hajunk?   A tipikus európai haj ovális keresztmetszetű és viszonylag vékony. A hajvastagság átlagosan 0.06 mm és 0.09 mm között van. Annak a hajnak, amelyen hajpótlást alkalmaznak, ugyanilyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy problémamentesen ápolni lehessen, hogy természetesnek tűnjön.
Ha természetes hajpótlást szeretnénk és azt halljuk/olvassuk, hogy a póthaj eredeti európai haj, gyanakodjunk! Meg lehet és kell vizsgáltatni, hogy valóban eredeti európai hajról van-e szó. Ugyanis csak nagyon csekély mennyiségben van jelen a piacon, és a hajhosszabbításra való alkalmassága nagyon behatárolt. Az európai nők pláne, ha még ráadásul eredeti színű, dús és erős is azért nemigen szoktak megszabadulni fejdíszüktől, hogy másoknak átadják/eladják a hajpótláshoz? Az európai nők haja ráadásul igen gyakran dauerolt, vagy festett haj, így a kémiai beavatkozás miatt hajpótlásra teljesen alkalmatlan. ) Sok az európaiak között a természetes szőke. A szőke haj genetikailag kifejezetten vékonyszálú, tehát a dús hatás kölcsönzése nehezen hihető.

A kínai nekünk vastag


Hajpótláshoz gyakran kínai hajat használnak, ami korántsem jelenti azt, hogy erre a célra ez a legalkalmasabb. A kínai haj lényegesen vastagabb, mint az európai. Mélyfekete színű és az európaival szemben keresztmetszete kör alakú. Ezért ahhoz, hogy a hajpótláshoz felhasználható legyen, először vékonyítani kell. E célból a hajat savas fürdőbe teszik. Na de, a savas fürdőben a pikkelyréteg teljesen szétroncsolódik, a haj durva és fénytelen lesz. Hogy újból szépen csillogjon, szilikonréteget visznek fel rá. Ám néhány mosás után a szilikon réteg elkopik, a haj ismét durva és fénytelen lesz.
A gyakorlatban a kínai hajat parókának vagy vendéghajnak használják, mivel a parókák és vendéghajak száraz-samponnal tisztíthatók. Így a szilikon réteg sértetlen marad és a haj ragyogni tud.

Az indiai copf  "egyirányúsít"

Az afrikai haj erős, nagyon sötés és nagyon göndör. Nemigen jön nálunk szóba.
Nézzünk utána, mi újság van Indiában? Az indiai haj alapszerkezetében nagyon hasonló az európaihoz, ami az azonos genetikai eredetből következik. Az indiai haj különösen jó minőségű, és szinte soha nem kell kémiai hatás alá vetni. Ez jelenthetné azt is, hogy az indiai haj kiválóan alkalmas hajpótláshoz…Ámde…
Indiai nők százmilliói korosztálytól függetlenül naponta gyűjtik össze kifésült hajukat gombolyagokba: sötétet vagy őszhajszálakat, különböző erősségűeket és hosszúságúakat. Az ilyen haj olcsó, de a hajszálak különböző irányban helyezkednek el. Mivel a haj felületét alkotó pikkelyrétegek különböző irányban állnak, erős savas kezelésnek kell alávetni, tehát megint ott vagyunk…
Ha az eredeti hajszálak közé ilyen póttincseket dolgoznak be, ne számítsunk kiváló végeredményre.Ha valódi európai hajat nem találunk, a szakértők javaslata alapján indiai nőtársunk haját válasszuk. A copfban levágott hajszálak egyirányba mutatnak.
Az indiai asszonyok a hagyomány szerint feláldozzák befont hajukat a házasságkötéskor, jelezve, hogy egy új életszakasz kezdődik. Aki ilyen hajat alkalmaz a hajhosszabbításhoz szükséges tincsek előállításakor, sok problémát kerülhet el.  Az ilyen haj pikkelyrétege makkegészséges és sértetlen, hiszen az indiai asszonyok ritkán kezelik kémiai szerekkel a hajukat.  A fonás következtében a hajszálak a copfban egy irányban fekszenek.  

Egyezzen a minőség és a szín!

A hajtincsek szín és erősség szerint csoportosítva vannak. Ez a haj a legjobb,  éppen ezért a legalkalmasabb a hajhosszabbításhoz. Feltéve, ha a különböző színű tincsek egységesen szőkévé változtatásához nem a szokásos szőkítési eljárást alkalmazzák. Bízzuk ezt is szakemberre, mint ahogy az egész műveletet az elejétől a végéig! Hiszen itt is érvényes az az általános összefüggés, hogy minél világosabbra szőkítik a hajat, annál jobban károsodik a hajszerkezet, és annál inkább veszít rugalmasságából. Pedig hajrekonstrukciónál fontos a hajminőség és a szín hasonlósága.
Egyszóval nem annyira egyszerű eligazodni a hajdúsítási-pótlási szolgáltatás terén sem. És akkor még nem is beszéltünk a módszerről, a technikáról!
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja