SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Párt választani - újra

Kókai Kata [cikkei] - 2005-02-13
Rengeteg elkapkodott és megromlott házasság végződik válással. Ez nem csak a gyermekek fejlődésére, de a felnőttek bizalmára is rányomja bélyegét. Nehéz az újrakezdés egyedül, s talán még nehezebb újra hinni és megbízni valakiben.
Párt választani - újra

Ha egyszer már házasságot kötöttél, valószínűleg másodszor jobban meggondolod, hogy megteheted-e. A válás szörnyű csapás akkor is, ha mindketten akarjátok, akkor is, ha egy megromlott kapcsolatból lépsz ki. Hiszen az esküvő egy életre szóló kapcsolat kezdete; jóban, rosszban egymás mellett lesztek- s ki gondolná, hogy egy ilyen ígéretet meg lehet szegni? Ha csupán a statisztikákat nézzük; legtöbbször a nők kezdeményezik a válást a családon belüli erőszak miatt, mégis nehezen kezdenek új életet.

De hogyan lehet továbblépni, ha egyszer már csalódtál? Eljátszották a bizalmadat, megszegtek egy életre szóló ígéretet, s egyedül maradtál a gyermeke(i)ddel, aki(k)ért felelősséget kell vállalnod. Ha úgy döntesz, megpróbálsz egy új kapcsolatot teremteni, akkor nagyobb felelősség nehezedik a válladra mint korábban, hiszen két (vagy több) ember életéről döntesz. Sokan nem mernek belevágni egy új kapcsolatba (házasságba főleg nem), mert gyermekeik ellenzik azt. Ennek ellenére fontos, hogy saját érzéseidre is odafigyelj; zárd le az előző kapcsolatodat, és magyarázd el gyermekeidnek, hogy ettől nem veszítik életük egyik legfontosabb emberét

De hogyan is értheti meg ezt egy gyerek?

  • Bármilyen fiatal is, fontos, hogy éreztesd vele, van családja, tartozik valakihez, mindkettőtökre számíthat.
  • Soha ne tiltsd el volt férjedtől/feleségedtől azért, mert dühös vagy rá a válás miatt.
  • Mindig érezze, hogy számíthat a szüleire- ha találkozni vagy telefonálni szeretne volt partnerednek, ne tiltsd meg neki!
  • Egy gyermeket nem lehet (nem szabad!) eszközként használni. Sokan gyermekük másik féltől való eltiltásával akarnak bosszút állni, mások pedig arra "használják fel" a gyermeket, hogy magukhoz kössék partnerüket. (Akinek nem inge, ne vegye magára, de sajnos erre is volt már példa!)

Persze az egyik legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán hol találhatsz magadnak olyan partnert, akiben ezek után meg tudsz bízni. Egyedülálló szülőként nehezebb ismerkedni, hiszen legtöbbször segítség hiányában a szülőnek nem jut ideje magára, kevesebbszer jár el szórakozni- és akkor is inkább csak a gyerekekkel. Ma már szerencsére több egyszülős klub is létezik, s működésüket nem kevés siker koronázza. Sokszor elvált szülők lelik meg egymás mellett a boldogságot, s egyedülálló szülőből válnak egy csapásra nagycsaládossá. Ha teheted, járj el ilyen klubokba, vagy ha még nincs a közeledben, akár Te is kezdeményezheted a létrehozását!

Ahhoz azonban, hogy megtaláld a hozzád illő partnert, be kell tartanod néhány íratlan szabályt. Túl kell tenned magad a csalódásokon, s meg kell tanulnod; nem keresheted másban amit korábban elvesztettél. Lépj tovább egy új életbe, s a régiből csak a jó emlékeket tartsd meg!

Hogyan lehet továbblépni?
 

  • Ne emészd magad a múltban történtek miatt. Mindenki hoz rossz döntéseket, de ez nem ok arra, hogy többé ne légy boldog.
  • Akkor keress új kapcsolatot, ha már túl vagy az előzőn. Ha már minden düh, csalódottság és rosszérzés nélkül tudsz beszélni volt pároddal, képes leszel előítéletek nélkül megismerkedni új emberekkel.
  • Soha ne hasonlítsd össze párkapcsolataidat! Ha már túl vagy előző kapcsolatodon, ne próbáld annak képére formálni a jelenlegit.
  • Soha ne dönts elhamarkodottan! Ha válás után menekülsz egy új kapcsolatba, lehet, hogy megint válás lesz a vége. Soha ne kezdj kapcsolatot bizonyítási vágyból, vagy bosszúból! Nincs értelme egy újabb csalódást végigélni.

Nincs egyértelmű receptje, hogyan élj túl egy csalódást, hogyan állj talpra. Egy biztos; elvált szülőnek, s elvált szülő gyermekének lenni nem könnyű dolog. De csak rajtad múlik az újrakezdés; ha hiszed, hogy boldog lehetsz, megtalálhatod azt az embert, akit majd gyermekeid is elfogadnak, szeretni fognak, nem fogsz csalódni. Ha eljön az ideje, megtalálod azt, akivel újra boldog lehetsz, s gyermekeidet is megtaníthatod arra, hogy az élet nem mindig könnyű, de mindenkinek van esélye a boldogságra!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja