SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Apák a babaápolásban

Kókai Kata [cikkei] - 2006-01-31
Amikor egy újszülött érkezik a családba (főként, ha ő az első gyermek), a családi kapcsolatok teljes mértékben megváltoznak. A szülők egy új oldalról is megismerhetik önmagukat, s partnerüket.
Apák a babaápolásban

Egy párkapcsolatban meg lehet ismerni a másik felet, de soha nem teljes egészében - ehhez egy egész élet is kevés lenne. Amikor végre elérkezik a várva várt pillanat, s megszületik az első baba, a család életvitelében hatalmas változások következnek be. Felborul a megszokott napirend, s mindenki az apró jövevényre koncentrál.

A kisbaba nem csak hatalmas örömöt jelent, de lehetőséget is arra, hogy a két szülő egy teljesen új szemszögből láthassa egymást. Mindannyian magunkkal hozzuk gyermekkori emlékeinket, tapasztalatainkat. Legtöbbször saját családunk nevelési elveit követjük, s eszerint döntjük el milyen szerep jut a gyermeknevelésben apának és anyának.

Néhányan neveltetésüknél fogva úgy gondolják az édesanya játssza a központi szerepet, míg mások szerint az apa szerepe ugyanolyan nagy jelentőséggel bír. A döntés nem kizárólag a magunkkal hozott tapasztalatokon alapul; ma már legtöbben a közös gondozást részesítik előnyben, hiszen a babának mindkét szülő szeretetére, közelségére szüksége van.

Az apák bevonása


Ha a szülők első babájukat gondozzák, számtalan kérdésük merülhet fel. Kezdő szülőként mindenkiben jobban él a félelem; hogyan ápolják gyermeküket, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt. Az első babájukat gondozó édesanyák általában magabiztosabbak, könnyebben boldogulnak, mint az édesapák, akik ugyanúgy szeretik gyermeküket, de általában kevesebb tapasztalattal rendelkeznek a babaápolás és gyermeknevelés terén.

Az apák, ha egyáltalán nem rendelkeznek tapasztalattal, olykor nem merik elvállalni a számukra még ismeretlen feladatokat; a baba fürdetését, vagy éppen pelenkázását. Ez esetben az édesanyára vár a feladat, hogy bíztassa partnerét, s megtanítsa mindarra, amit a babaápolásról tudni kell, hiszen az apa is legalább annyira szeretne részt venni a baba gondozásában.

Segítség kezdő apáknak

  •  Támogatni kell az apákat. Az édesapák sokszor munkájuk miatt nem tudnak részt venni a szülésre felkészítő tanfolyamokon, s neveltetésük folytán előfordulhat, hogy soha nem vettek még részt a babaápolásban. Szerencsésebbek azok az édesapák, akiknek rokonságában már volt kisbaba, s lehetőségük adódott a módszerek elsajátítására. Ha azonban az apa teljesen kezdő, az édesanyának kell megtanítania mindent, ami a baba gondozásához szükséges lehet.
     
  • Csak a nők értenek a babaápoláshoz? Az ősidőktől fogva szinte a világ összes népe úgy vélte, a gyermeknevelés az édesanya feladata, a babaápolás pedig egyáltalán nem tartozik a férfiakra, hiszen a nőknek veleszületett képessége a gyermekről való gondoskodás. Ma már tudjuk, hogy mindkét szülő egyenlő szerepet játszik a gyermeknevelésben, s az apák is egyre inkább igénylik, hogy részt vehessenek a babaápolásban. Egyetlen apának sem szabad azt gondolnia, hogy kevésbé ért a gyermek gondozásához.
     
  • Az ellentétek kiegyenlítése. Minden szülő másként gondolkodik a gyereknevelésről. Előfordulhat, hogy már a babaápolást is másként képzelik el. Míg egyik szülő az egyik pelenkát választaná, a másik egy másikat, vagy éppen a baba etetéséről, esetleg alvásáról vélekednek másként. Fontos az elvek egyeztetése, hiszen mindkét szülőnek ugyanannyi joga van beleszólni a gyereknevelésbe. Ha a szülők kompromisszumot kötnek, a gyermeknevelés is könnyebb lesz.
     
  • Az egyedüllétre is szükség van. Mindkét szülőnek egyedül is el kell töltenie egy kevés időt a babával, hogy felfedezze saját "képességeit". Amíg a másik is jelen van, tanácsot lehet kérni tőle, de elengedhetetlen, hogy a szülő akkor is el tudja látni teendőit, ha egyedül van a babával. Az első babánál általában van mit tanulnia a szülőnek - többek között azt, hogyan kontrollálja saját félelmét, aggodalmát.
     
  • A célok egyeztetése. Fontos, hogy a szülők megbeszéljék, milyen elvek alapján szeretnék nevelni gyermeküket. Meg kell vitatni azt is, hogy melyik szülő milyen feladatokat tud ellátni, mikor szeretne egy kevés szabadidőt, és a későbbiekben hogyan képzeli a gyermeknevelést. Sokszor vitatéma lehet az etetés is (pl. mikor kaphat először édességet a gyermek, és egyáltalán szükségesnek tartja-e), amit később a nagyszülőkkel, vagy a többi családtaggal is érdemes megbeszélni.

Mindent összevetve baba és szülő számára az a legjobb, ha mindkét fél kiveszi részét a gyermek gondozásából.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja