SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Babamasszázs alapfokon

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-22
A babamasszázs az egyik legnagyszerűbb dolog, amit gyermekeink ápolása során alkalmazhatunk.
Babamasszázs alapfokon

Nem csak a kicsik, de a szülők nagy örömére is szolgál a babamasszázs, hiszen nem csak a fájdalmak enyhíthetőek segítségével, de a baba-szülő kapcsolatot is szorosabbá teszi. A masszázs erősíti a babák immunrendszerét, fokozza a vérkeringést s az izomzatot is erősíti. Nem igényel nagyobb szakismeretet, csupán egy kevés odafigyelést és előkészületet.
 

A babamasszázs kellékei, előkészületek:
 

  • A szoba mindig legyen elég meleg, hiszen a csecsemő ruha nélkül lesz a masszázs idején. Az is jó megoldás, ha mindig csak a masszírozandó testrészt hagyjuk szabadon, a baba többi testrészét pedig törölközővel letakarjuk.
  • A masszírozáshoz kell találni egy sík, könnyen takarítható felületet, ahol kényelmesen elvégezhetjük a masszázst (pl. pelenkázó asztal vagy törölközővel letakart ágy).
  • Mindig készítsünk elő tiszta pelenkát és ruhát, melyre masszírozás után a babára adhatunk.
  • A masszírozáshoz mindig olajat kell használni, így a bőrfelület nem sérül meg, s a mozdulatok is könnyebbé válnak. Ügyelni kell rá, hogy ne tartalmazzon káros anyagokat, hiszen az olaj egy része felszívódik a baba bőrében, másik része pedig a kezéről akár a szájába is kerülhet. Erre a célra már számtalan káros anyagoktól mentes, bio masszázsolajat fejlesztettek ki.
  • Az olajat nem szabad közvetlenül a baba bőrére locsolni, hiszen először még hideg lehet. Mindig el kell oszlatni a tenyerünkön és rövid ideig összedörzsölni a kezünket, hogy átvegye a test hőmérsékletét.

A babáknak ez a fajta érintés még teljesen új, így változóan reagálhatnak. Egyesek már az első masszázs alkalmával felfedezik annak kellemességét, míg mások hevesen viselkedhetnek. A szülőnek oda kell figyelnie a gyerek visszajelzéseire, hiszen a baba kimutatja, mi az, amit szeret, és mi az, amit inkább elkerülne.

A babák könnyen átveszik a szülő hangulatát, így ha az anyuka éppen feszült, vagy nincs kedve a masszázshoz, nem is érdemes belekezdeni. A legfontosabb, hogy mindig nyugodt, a baba által már jól ismert környezetben végezzük a masszázst.
 

Lábmasszázs

Fontos, hogy csak az egyik láb teljes masszírozása után lássunk hozzá a másik lábhoz. Elsőként gyengéden dörzsöljük be a bőrbe a masszázs olajat. A hüvelykujjunkkal körkörös mozgást végezve haladjunk a csípőtől egészen a bokáig. A talp masszírozásánál szintén alkalmazzunk gyengéd körkörös mozdulatokat, majd ujjunkat óvatosan húzzuk egészen a lábujjak végéig. Ugyanezt végezzük el a másik lábon is.
 

A pocak masszírozása

Ezen a területen különösen óvatosan kell masszírozni. Oszlassunk el egy kevés, a kezünkben megmelegített olajat a baba hasán, egészen a pelenka vonaláig. Ujjainkat teljesen fektessük rá pocakjára, és a köldöktől kifelé haladva körkörösen masszírozzuk a hasat (leginkább a simogatásra hasonlító mozdulat, de ez esetben csak az ujjainkat használjuk, tenyerünket nem). A pocak masszírozása nem csak jó hangulatot biztosít a babának, de emésztését is segíti.
 

Hátmasszázs

A baba hátának masszírozása során először az egyik, majd a másik oldalt kell masszírozni. Fontos, hogy mindig csak az izmos, húsos részeket masszírozzuk, a csontokra, illetve a gerincre soha nem szabad nyomást gyakorolni. Ujjbegyeink segítségével először a hát egyik, majd másik felén föntről lefelé haladva körkörös mozdulatokat végzünk. Végül ujjainkkal fölfelé, majd lefelé egyenes, simító mozgásokat végzünk a nyaktól egészen a derékvonalig.

A babamasszázs könnyen elsajátítható, az egyszerű mozdulatokkal nem csak a baba és szülő közötti kötődés fűzhető szorosabbra, de kellemes kikapcsolódást is jelent. Nem igényel különösebb eszközöket, csupán egy-két törölközőt és némi olajat. A babának még jobb hangulata lesz, ha masszázs közben a szülő mesél neki vagy beszél hozzá. Az egyszerű mozdulatok segíthetnek az immunrendszer és az izmok erősítésében, valamint az emésztés javításában is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja