SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 tipp, hogy a kisbabád átaludja az éjszakát

Firtos Babo [cikkei] - 2020-12-07
Amikor az első babával várandósak leszünk, madarat lehet fogatni velünk, ugye? Aztán jönnek mindenhonnan a rémisztő okosságok: "Aludj, amíg tudsz!" vagy "Annyira kimerült vagyok, amióta kisbabám van..." Aztán amikor megszületik a kicsi, még mindig fülükben csengenek ezek a szavak, és nagyon nem szeretnék, hogy ne tudjunk aludni...
5 tipp, hogy a kisbabád átaludja az éjszakát

Van 5 tippünk, ami talán segít, hogy a kis cukorborsó átaludja az éjszakát – és így ti is!

Ám azt ne felejtsük el, hogy minden gyerek más, és nem mindenkinek sikerül a mi kis tréningünk azonnal. Sőt, jó ha tudod, hogy a folyamat eleve nem könnyű, nem kevés időt, erőfeszítést és következetességet igényel.

Ám ha úgy érzed, eljött a pillanat, hogy Te is megpróbáld,, íme 5 tipp neked és a kisbabádnak:

 

1. Lakjon jól a baba!

Az első hat hétben az etetés akár 20-40 percig is eltarthat. Ám a babák már 10 perc után elfáradnak, és ölelő karjainkban szépen lassan elszundikálnak…

Viszont ha azt szeretnénk, hogy a mi kicsikénket egész éjjel ringassa az álomhajó, akkor bizony bíztatnunk kell, hogy addig egyen, amíg teljesen jól nem lakik. Ez az egyik legtermészetesebb megoldás arra, hogy át tudja aludni az éjszakát. Hiszen ha tele pocakkal alszik el, jó eséllyel szépen lassan el fogja hagyni az éjszakai étkezéseket.

Ahhoz, hogy megtaláld a babádnak legideálisabb étkezési ritmusát, bátran kérd orvosod, vagy védőnőd tanácsát!

Ha fel kell ébresztened, mert etetés közben elalszik, arra maximum 10-15 percet szánj, többet ne! Ha már nem szeretne többet enni, vagy nem ébred fel, akkor vélhetően jóllakott. Arra viszont figyelj, hogy háromnál többször lehetőleg ne etesd meg „csak félig”, próbáld meg minden alkalommal telerakni a pocakját!

Ne feledd, a KÖVETKEZETESSÉG KULCSFONTOSSÁGÚ ahhoz, hogy sikerüljön az „aludjuk át az éjszakát” küldetés!


2. Mielőbb alakítsatok ki egy saját „altatós rutint”!

A kisbabák szeretik tudni, mi fog történni velük a következő pillanatban – jelen esetben azt, hogy itt az alvás ideje – ezért nagyon fontos, hogy a rendszeresen ismétlődő eseményekből mielőbb megtanulják, hogy most alvásidő van, és bizony aludni kell.

Ezeknek a „napi rutinoknak” korai kialakítása éppen olyan fontos, mint maga a pihentető alvás.

A napközbeni szundikálás előtti rituálé 5-10 percig tartson, és legyen benne a pelenkacsere, egy kis babusgatás esetleg egy altatódalocska.

Az esti rutin ennél hosszabb legyen - akár 60 perc – és mindenképpen vegyük bele a fürdetést, egy kis masszázst és természetesen rakjuk tele jól azt a kis pocakot!

 

3. Mindig ugyanott altasd a babát!

A pici aludjon mindig ugyanott – akkor is, ha csak napközben szundikál - egy jól megszokott környezetben! Így a kicsi ahhoz is hamar hozzászokik, hogy mindig ugyanott ébred, amitől pedig békésebb, kiegyensúlyozottabb lehet.

Napközbeni szundikálásnál nem kell magára hagynod, nyugodtan végezhetsz mellette csendesebb házimunkát, mint például a ruhák hajtogatása. Ezek a finom zajok nem fogják zavarni, sőt! A helyiségben sem kell teljesen sötétet csinálnod, lágy fények tökéletesek egy kis szundikáláshoz napközben…

 

4. Figyelj a nappali alvások hosszára!

Az is fontos, hogy a napközbeni szundikálások minimum 30-45 percig tartasnak, de ne legyenek hosszabbak 3 óránál!

Ha csecsemőd nem alszik eleget, fáradt és nyűgös lehet. Az bizony nem fog jót tenni sem az esti altatásnak, sem az éjszakai alvásnak.

Ha viszont sokat alszik, akkor este nem fog tudni elaludni, vagy reggel idő előtt (azaz korábban, mint 6 óra) fog felkelni.

Ne feledd, a megfelelő alvási szokások kialakulásához idő kell, ne csüggedj, ha nem látod benne azonnal a rendszerességet!

 

5. „Eszik-Játék-Alvás” ciklusok bevezetése

Nem csak az alváshoz kell rutin, de a két alvás közötti időt is érdemes ismétlődő eseményekre bontani.

Erre remek módszer az EJA (Eszik-Játszik-Alszik), ami az alábbiakból áll:

Eszik: lehetőleg lakjon jól a baba!

Játék: az evéstől a következő alvásig tartó időszak. Itt bármit csinálhatunk, például tehetünk egy nagy sétát a környéken, vagy intézhetjük a tennivalóinkat.

Alvás: Ez a szundikálás vagy a lefekvés ideje.

ITT A KÖVETKEZETESSÉG MEGINT KULCSFONTOSSÁGÚ!

Ezek az ismétlődő események segítenek kisbabádnak megérteni, hogy mi után mi következik, és ettől kiegyensúlyozottabb, kipihentebb és így boldogabb baba válhat belőle!

Ha következetesen betartod a fentieket, jó eséllyel indulsz az alvási nehézségek ellen indított harcban. Nem számít, hogy első babádat várod, vagy éppen a harmadikkal bővül a család, egy jól alvó csecsemő mindenki életét megkönnyítheti.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a megfelelő alvási szokások kialakítása nem egyszerű feladat, mindemellett minden baba más és más!

Ha a kisbabád nem éppen az csinálja az elején, amit elvársz tőle, az nem baj. Te csak következetesen tedd dolgod, igyekezz betartani a fentieket!

Ha ennek ellenére sem sikerül, ne ess kétségbe, bátran kérj segítséget gyermekorvosodtól vagy védőnődtől!

Kép: fujikama képe a Pixabay -en.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja