SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az esti lefekvési rituálé titkai - tippek a könnyebb altatáshoz és a nyugodt éjszakákhoz

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-10-03
Az esti altatás sok szülő számára rémálom, a kicsi nem alszik, hisztizik, enni, inni kér, és mindent megtesz, hogy elkerülje az ágyát. Mások szerencsésebbek, és elalszik a gyerek magától, nem kell tenniük semmit, csemetéjük csak összerogy ahol van, be kell vinni az ágyába és kész. Mindkét tábor számára fontos azonban egy esti koreográfia bevezetése.
Az esti lefekvési rituálé titkai - tippek a könnyebb altatáshoz és a nyugodt éjszakákhoz

Azzal nem árulunk el újdonságot, hogy a gyerekeknek, legyenek kicsik vagy nagyok, rettentő fontos az alvás. Igazi, pihentető, mély alvásról beszélünk, melynek során az idegrendszerük leereszthet, megnyugodhat és feldolgozhatja azt a temérdek információt, amit kapnak nap mint nap.

Az idegrendszer és az agy megnyugtatása, elcsitítása azonban nem akkor kezdődik, mikor lehunyjuk a szemünket. Fontos kialakítani egy világos, egyszerű és átlátható esti menetrendet, amiből már az egészen kicsik is megsejtik, hogy mi fog következni.
Akiknek nehezen megy az esti fektetés, azoknak azért fontos ez, mert ha tudja, mire számíthat, akkor nem fog annyira ellenkezni, illetve kiküszöbölheted az ellenállást tápláló körülmények nagy részét, pl. a felpörgetettséget.
Ha azok közé tartozol, akiknek a gyermeke csakúgy összerogy, talán azt hiszed, nincs is szükség a rítusra, de ez tévedés. Gondolj magadra és vess össze kétféle alvást. Az egyiket megelőzi egy kiadós aromafürdő, majd a puha ágyadban elolvasott néhány fejezet a kedvenc könyvedből. A másikat szintén az ágyadban folytatod, de már csak akkor, mikor a fotelben elgémberedve ébredtél és félálomban másztál át a hálószobába. Nem nehéz kitalálni, melyik után leszel kipihentebb.

A gyerekek ráadásul nagyon sok alvással összefüggő problémát tudnak produkálni, a rossz magatartás, tanulási – koncentrációs gondok, de még az éjszakai felriadások is összefüggnek azzal, ha nem nyugalmas az elalvás és pihentető maga az alvás.

Már csak ráadás, hogy egy idejében megkezdett és jól kialakított lefektetési rituálé után következik az „én-idő”, az, amit az elmaradt házimunkára, a hobbidra, egy jó filmre, vagy akár a fent említett aromafürdős-olvasós programra  - egyszerűen szólva: magadra – fordíthatsz.
 

A helyes alvási rituálé titkai:
 

  • Minden este ugyanaz legyen a menetrend, ne térjetek el tőle. Ha egészen kicsi korban elkezditek, a gyerek számít rá, tudja, mi következik, megszokja és megszereti az esti programotokat. Ne engedd folyton megtörni a „menetrendet”, a gyerekek ugyanis nagyon gyorsan tanulják a „kivételesen” szó jelentését és így alku alapot képezel számukra.
  • Legyen gondod rá, hogy félórával a rituálé kezdete (nem a lefekvés) előtt nyugodjatok meg mindketten. Valamilyen csöndes, nyugalmas tevékenységgel töltsétek az időt. Így elkerülöd, hogy kergetőzésbe, hisztibe fulladjon az estétek, hiszen ő sincs felpörgetve, és te is türelmesebb leszel.
  • Az estéitekből mindenképp maradjon ki a TV. Még a nyugis babamesék is inkább délután kerüljenek a lejátszóba, mivel a villódzás, a színek, a hangok mind az idegrendszert terhelő dolgok, és felpörgetik a gyerekeket.
  • A vacsora viszonylag könnyű legyen, kerüld a cukros üdítővel kísért, édes, illetve a nehéz zsíros ételeket, mivel ezek lebontása terheli a szervezetet, és a cukor sem járul hozzá a nyugalomhoz.
  • Tanácsos az esti rutinba a fürdést is belefoglalni, a kellemes meleg nyugtató, ellazítja a gyereket. Már egész pici babáknak is kapható aromaterápiás fürdető, melynek megnyugtató illata van, érdemes bevetni. Sokak számára az esti fürdés a nagy családi játék ideje, hiszen Apa is ilyenkor van otthon és ez jól is van így, azonban a játékban alakítsatok ki egy „nyugis részt”, amikor a gyerek lecsenghet – ringató, simogató játékok alkalmasak erre és a testközelség mindenképp előnyötökre válik. (Ha kisbabád van, töltsd le ingyenes e-könyvünket a Babafürdetésről, fogápolásról, babamasszázsról!)
  • A meseolvasás se maradjon ki, a közös olvasás nyugalmas program, és eltereli a gondolatokat a mindennapokról. Erre a gyermekednek épp olyan szüksége van, mint neked, a meseolvasás pozitív hatásaival pedig könyvtárakat lehetne megtölteni.
  • Tölthettek időt egymás mellett fekve, vagy ringathatod egy ideig elalvás előtt, de ügyelj rá, hogy még azelőtt hagyd el a szobáját, hogy teljesen álomba merülne, hiszen a végső cél, hogy megtanuljon egyedül elaludni. Persze biztosítsd róla – ha már nagyobb –, hogy bejössz még hozzá éjjeli puszira, és azonnal jössz, ha hív téged.
  • Ha kiabál, vagy csak szólít és be kell menned hozzá, maradjon nyugodt a környezet körülöttetek, még akkor is, ha történetesen sír. Ne kezdj hangosan beszélni, villanyt kapcsolni – minden maradjon csendes és nyugalmas, így a gyermek is hamarabb elnyugszik, visszaalszik. Ha gyakran ébred éjszaka, próbáld meg előrébb hozni a lefekvés idejét.
  • Ha a gyermeked igényli, egy kis csendes zene, éjjeli fény maradhat a szobájában. A fényt hagyhatod egész éjszakára, segíteni fog, hogy ha éjszaka felébred a kicsi. Megnyugodhat és visszaalhat akár a segítséged nélkül is, ha nem a vaksötétre ébred.
  • Helyezz kilátásba ésszerű következményeket, ha a gyermeked ellenáll az esti rutinnak. Például a kedvenc játékát küldd aludni nélküle, nagyobb gyereket tiltsd el a TV-től egy meghatározott időre, ha szófogadatlan.
  • A pici gyermeket igyekezz háton altatni és semmiképp ne legyenek a kiságyában vastag takarók, sok plüssjáték, rengeteg ágynemű, mivel ezek fulladásveszélyes dolgok.
  • A gyakran felébredő kicsinyeket nem szabad mindig felkapkodni, inkább ülj le a rácsos ágy mellé, fogd a kis kezét, hogy érezze a közelségedet, így próbáljatok meg visszajutni álomországba.
  • Az esti rituálé idejére kapcsold ki a mobilod, ha lehet, a gyermekednek is éreznie kell, hogy ilyenkor csak vele foglalkozol és senki mással.
  • Olvass neki kedves, nyugató, relaxációs mesét!

Ne csüggedj, ha nem sikerül azonnal és hiba nélkül bevezetni az új esti menetrendet. Csak bízz magadban és ne feledd: a legjobbat akarod ezzel a gyermekednek, akkor is, ha most még ellenkezik.

Reméljük, hasznosnak találtad tippjeinket. Ha van még ötleted, tipped az esti altatáshoz, oszd meg velünk! Nyugodt estéket és szép álmokat kívánunk Nektek!

Kép: smengelsrud / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja