SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az út kikövezése

Novák Julianna [cikkei] - 2015-11-26
"Az első ölelés gyöngéd ereje" címmel tartott előadást Michaela Mrowetz cseh klinikai szakpszichológus és pszichoterapeuta 2013. március 22-én az ELTE PPK Pszichológiai Intézetében.
Idén ismét ellátogatott hozzánk a Trauma és bonding című konferenciára 2015. november 13-án, ahol "Bonding, az egészséges személyiségfejlődés aranyalapja" címmel tartott előadást. Másnap "Az AnyaBaba egység támogatása az egészséges folyamatokban" címmel egésznapos műhelymunkát vezetett az érdeklődő szakemberek számára.

Az út kikövezése

Michaela Mrowetz 2013-as előadása a szülést követő korai kötődés támogatásáról, a szülői kompetenciák megerősítéséről szólt. Körüljárta a kisbaba világra jövetelének és az édesanyjával való kapcsolatának természetes módját, bemutatta, mi segíti az anyát és a babát az egymásra hangolódásban. Az előadó hangsúlyozta a szülés körüli szakemberek meghatározó szerepét, felelősségét és jelenlétének minőségét a korai kötődés kialakulásának támogatásában.

Hasonlata szerint a babavárás idején a kis jövevény strapabíró életútjának előkészítésekor nagyon fontos, hogy az út alapja elég jól ki legyen kövezve, azaz néhány nagy kő töltse ki a kivájt útmedert. A köztük levő réseket, hézagokat pedig kisebb-nagyobb kavicsok tömörítsék a lehető legszorosabban, és erre jöjjön a stabil és rugalmas útburkolat, ami jól bírja majd a terhelést.

A szülés-születés körülményei jelentős mértékben befolyásolják, hogy a megszületés után a mindennapi stresszhelyzeteket ki hogyan tudja majd kezelni.  Sima, egyenes, stabil lesz az út, ahol a teherautók, kamionok (vagyis a stresszorok) különösebb rázkódás nélkül tudnak keresztül hajtani, vagy hepe-hupás, ahol sok-sok zötykölődéssel tudnak csak áthaladni a járgányok. Ha a három legfontosabb alapkő bekerül az útmederbe, azaz a szülés normális lefolyása, a korai kötődés elősegítése és a szoptatás támogatása megtörténik, akkor mindez biztosabb alapot jelenthet a későbbi sokkhatások, megrázkódtatások elviseléséhez. Az egyénnek és környzetének rezilienciáját, azaz rugalmas megküzdési képességét növelheti.

Ha csak az egyik alapkő hiányzik, azt még könnyebb pótolni a másik kettő biztosításával és a kavicsok megfelelő tömörítésével, de ha már kettő vagy mindhárom hiányzik, akkor nagyon sok kaviccsal és sűrű hézagpótló munkával lehet stabilizálni a későbbiekben ezt az utat. Ha göröngyössé válik az életút, a stresszes helyzetek elviseléséhez több segítségre, gyakori “útjavításra” lehet szükség.

Koraszülöttek esetében is nagyon fontos a korai kötődés biztosítása a minél hosszabb ideig tartó bőr-bőr kontaktus (kenguru-módszer) és a szoptatás támogatásával. Ilyenkor a picik súlya jobban gyarapszik, csökken a szükséges kezelések száma és a gyógyszerek iránti igény.

Nincs olyan helyzet, ami indokolná az anya és az újszülött elkülönítését. Az anya altatása, a baba újraélesztése, az anya vagy az újszülött esetleges rossz egészségi állapota vagy halála sem lehet indoka a szeparációnak!

“A gyermek az anyához tartozik – akár egészséges, akár beteg, akár élő, akár halott – az anya a gyermekéhez tartozik, a gyermek a szüleihez tartozik, minden körülmények között.” – mondja Mrowetz.

Ha az anya magánál tarthatja a kontrollt, és a számára szükséges támogatásban részesülhet, akkor sokkal kisebb a valószínűsége, hogy a későbbiek során enyhébb vagy súlyosabb pszichés elakadás lép fel nála vagy a család kapcsolati hálójában.

A korai traumák elkerülése vagy elsődleges gyógymódja a szeretetteljes, empatikus szakmai hozzáállással, a társas támasz által nyújtott személyre szabott gondoskodással, a WHO által ajánlott normális, természetes folyamatok támogatásával, zavartalan megvalósulásának biztosításával történhet. 

Zavartalan találkozás szülés után – mire képes az újszülött?

Fotó: www.flickr.com

Novák Julianna


Novák Julianna
Dúla, szülésfelkészítő, mentálhigiénés szakember, fókusztréner és perinatális szaktanácsadó

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.szulosuli.hu
             http://www.module.hu
             http://www.tavam.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja