A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

Németh Noémi - 2015-10-30
Sok szülőben fel sem merül, hogy komoly baj is történhet kisbabájával, így nem készülnek fel előre a vészhelyzetre. Pedig ha újraélesztést kell végeznünk, már nincs idő utánaolvasni és gyakorolni... azonnal cselekedni kell, csak így menthetjük meg a baba életét. Most egy videót mutatunk nektek arról, hogyan kell pontosan újraéleszteni egy csecsemőt.
Így kell újraéleszteni egy csecsemőt (videó)

Ha úgy látod, hogy gyermeked nem lélegzik, a legfontosabb az azonnali cselekvés, valamint az, hogy ne ess pánikba! Elképesztően nehéz és ijesztő lehet egy ilyen helyzet, de ha elveszíted a fejedet, akkor előfordulhat, hogy hibázol, vagy egyszerűen fel sem tudod idézni az idegesség miatt, hogy mit is kell tenni. Ezért fontos, hogy időről időre felelevenítsd a tudásod az újraélesztés terén, így ha - ne adj isten - sor kerül rá, pontosan tudni fogod majd, hogy mit kell csinálni. 

Ha nem is emlékszel minden részletre, akkor is az a legfontosabb, hogy azonnal láss hozzá! Bármilyen próbálkozás, újraélesztési tevékenység is jobb, mint ha semmit sem tennél!
 

Honnan tudhatod, mikor kell újraélesztést végezni?

1. Próbáld meg felébreszteni a babát. Ha nem reagál, kiálts segítségért!

2. Tedd szabaddá a mellkasát.

3. Nyisd meg a légutakat! Az egyik kezedet helyezd a homlokára, majd billentsd kissé hátra a fejét. Csecsemők esetében minimálisan kell csak hátradönteni a fejet. Ezután az egyik ujjaddal emeld meg az állcsúcsát. 

4. Fejedet oldalra döntve hajolj a baba orra és szája fölé. Figyelj, hogy hallod-e a légzését, valamint nézd a mellkasát, hogy emelkedik-e. 

5. Ebben a pózban összesen 10 másodpercig kell figyelned a babát. Ha ennyi idő alatt nem látsz/hallasz semmilyen légzési tevékenységet, akkor azonnal hozzá kell látnod az újraélesztéshez!
 

Mit tegyél előbb: kezdd meg az újraélesztést, vagy hívd a mentőket?

Amint megbizonyosodtál arról, hogy gyermeked nem lélegzik, azonnal hívd a mentőket. Minél előbb érkezik meg a szakértő segítség, annál nagyobb az esély a baba megmentésére. 

Amíg telefonálsz, maradj higgadt, hogy beszéded érthető legyen. Mondd el a neved, címed, és közöld, hogy csecsemő újraélesztéséhez kérsz segítséget. Csak akkor tedd le a telefont, ha erre utasítást kapsz! Utána azonnal kezdd el az újraélesztést.


Csecsemő újraélesztése lépésről lépésre

1. Ha ágyban fekszik a baba, óvatosan helyezd át valamilyen kemény felületre.

2. A bordaívet követve keresd meg a szegycsont alsó szélét. A szegycsont alsó harmadát két ujjaddal nyomd össze (használd a mutató- és a középső ujjadat összezárva). A mellkast egyharmadával nyomd össze, 100-120 nyomás/perc ütemben. Nem félj attól, hogy megsérted, vagy eltöröd a bordáit, a kisbabák csontjai még nagyon rugalmasak. 
Összesen 30 nyomást kell elvégezned a kicsi mellkasán.

3. Ezután alkalmazz 2 befúvásos lélegeztetést. Nyisd meg a légutakat: óvatosan döntsd hátra a fejét, az állát pedig emeld meg. Kapd be a baba orrát és száját egyszerre, majd fújj bele annyi levegőt, hogy a mellkasa épphogy megemelkedjen. Fontos, hogy a levegő sehol ne tudjon "kiszökni" - erősen tapaszd a szádat a baba orrára és szájára. Két ilyen befúvást végezz.

4. A fenti két pontot ismételd egymás után (30 nyomás, majd két befúvás, újra 30 nyomás, 2 befúvás), egészen addig, amíg a segítség meg nem érkezik. 
 

Csak 4 percedbe kerül megnézni ezt a videót - de ha megjegyezted, amit láttál, lehet, hogy egy nap majd a gyermeked életét fogod megmenteni vele.

 

Forrás: www.youtube.com

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja