A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

Gáspár Katalin - 2020-10-14
Az érzelmi fejlődés legkoraibb szakasza az újszülött kortól az első életév betöltéséig tart. Legtöbben, amikor a pocakunkra tesszük a kezünket, önkéntelenül ringatózni és dúdolni kezdünk és ez nem véletlen. A gyerek érzelmi fejlődésének legfontosabb szakasza a fogantatástól az első életév bekövetkezéséig tart. Számos korai bevésődés, kapcsolódás ilyenkor dől el. Cikksorozatunk segít, hogy minden életkorban a lehető legjobb dalokat és mondókákat mondd a gyereknek!
Ezt énekeld a kisbabádnak 0-3 hónapos korig, hogy magas legyen az EQ-ja - a legjobb altatódalok

BŐVEBBEN a baba fejlődéséről ITT olvashatsz.

Miért fontos ez, mi dőlhet el ebben a korai szakaszban?

  • a viszony az érintéshez
  • a viszony más emberekhez
  • a viszony a tárgyakhoz
  • a viszony a hangokhoz zajokhoz, zörejekhez
  • a ritmusérzék alapjainak kifejlődése
  • a kötődés más emberekhez

Az első három hónap dalai főleg az altatók

Halász Judit altatója, az „Aludj el szépen kis Balázs”, vagy a Szunnyadj kisbaba egyaránt megfelelnek az altatáshoz

Könnyű álmot hozzon a szél Charlie dalát nagyon sokan szeretjük, és ez a mű is alkalmas arra, hogy vele altassuk a kisbabánkat.

Klasszikus altatódalok mint az Édes álmot, jó éjt, szövegű Bhrams bölcsődal, amit a klasszikus muzsika aláfestéssel magunk énekelhetünk.

Palya Bea Altatok című albuma kifejezetten élmény anyának és babának. A zene, és a gyerek természetes igényeinek figyelembevételével született dalok modernek az anya fülének, és nyugtatók, zeneileg megfelelők a kisbaba igényeinek, nem nehéz őket megtanulni, és a dalba behelyettesíthető a saját babánk neve is.

A napirend fontossága

Az újszülöttnél a lehető legfontosabb a helyes, fix napirend kialakítása, hogy a későbbiekben az esti altatásnál ne legyen gond, hogy a gyerek alszik-e vagy sem. Az altatás rituálé. Ennek a rítusnak a része lehet - és nagyon jó is, ha a része - az altatódal, ami alatt a gyerek szeme csukva van, és ebben a kellemes, álomhozó dalban akár el is szundíthat. A dalt többször is énekelhetjük. 

 

A zenehallgatást és az anya éneke elválhat egymástól

A kisbaba gyakran szívesen hallgat zenét, de ugyanakkor igénye van arra is, hogy az anyukája megnyugtató hangjára aludjon el. A jó altatódal nem az, aminek altatódal a címe, hanem amelynek a dallama a szívhanghoz hasonlatos, amely lassú, lehetőleg négy negyedes, amelynek – ha zenével kísért – a dallamvilága nem tartalmaz harsány, erős hangú hangszereket.

Az altatódalunk gyakran végig kíséri a gyerekkorunkat, a legtöbb baba számára lesz egy különösen kedves dallam, amire meg tud nyugodni, aminek „anya illata, anya hangja és anya érzése” van. Az altatódalunk gyakran „öröklődik” azt a dalt énekeljük a gyerekünknek, amit az anyánk nekünk, amit a nagyanyánk az anyánknak és így tovább.

A mai nagy műzene és dal kínálatban nagyon sok olyan dal van, amely ugyan a címében altató, de valójában alkalmatlan arra, hogy nyugtasson. Az énekes hangja túl éles, a tempó túl gyors, (indulóra nem lehet aludni!) a hangszerelés túl erőteljes, a választott hangszerek túl harsányak, stb… Ezért jobb, ha az édesanya a saját tempójában, a gyerekre hangolódva énekel neki olyan dalokat, amelyek számukra fontosak.

A cikksorozat további részei:

Ezt énekeld a kisbabádnak egy éves korig, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld az egyévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kétévesnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a kiscsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a középsősnek, hogy magas legyen az EQ-ja

Ezt énekeld a nagycsoportosnak, hogy magas legyen az EQ-ja
 

Indexkép: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en. 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja