SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az újszülött hallása

Dr. Timár Tibor [cikkei] - 2011-10-24
Az újszülöttek teljes hallással születnek, ennek az érzékszervnek a normális működése is fontos szerepet játszik az első életszakasz rohamos fejlődésében. Nagyon ritkán fordul elő valódi, komoly, veleszületett halláscsökkenés, a csecsemők körülbelül 2 ezreléke bizonyul halláskárosodottnak. Ma már nem számít gyógyíthatatlannak ez az állapot, bár természetesen sok nehézséget okoz szülőnek, gyermeknek egyaránt.
Az újszülött hallása

Az orvostudomány fejlődésének egyik jelentős bizonyítéka éppen a cochleáris implantációnak nevezett módszer. Az időben észrevett süketség ezzel a komplikált és nagyon költséges módszerrel ma már hazánkban is kezelhetővé vált. A gyógymód lényege, hogy egy olyan „hallókészüléket” alkalmazunk, mely nem a hang felerősítése által teszi észlelhetővé az ingert, hanem sokkal bonyolultabb procedura folytán elektromos ingerré változtatja, ily módon pótolva a belsőfül idegi működését. A készülék vezetékét egy komoly műtét során a belsőfülbe illesztik. Ez a műtét is csak az első lépcsője a hosszú folyamatnak, melynek eredményeként a természeteshez hasonlatos hallásélménye lehet a kicsinek.

A cochleáris implantáció eredményessége jelentősen függ a kezelés megkezdésének időpontjától. Emiatt is fontos, hogy időben kiderüljön, ha probléma van a kisbaba hallásával.

Az újszülöttkori hallásszűrés hazánkban kötelező, a szülészeti intézményekben ezt mindenhol elvégzik. Az esetek többségében a vizsgáló figyeli az általa keltett zajra adott mozgást, ijedtséget, reakciót. A módszer nem tökéletes, de rutinos szakember nagyon jó arányban, bár nem száz százalékban felismeri a gyanús eseteket.


Az ország egyes régióiban, illetve egyes intézményekben úgynevezett objektív hallásszűrést is végeznek. Ez egy szintén elég új módon történik, melyet otoakusztikus emissziónak hívnak. A vizsgálat nagyon egyszerűen, gyorsan elvégezhető, pedig bonyolult alapjai vannak. Óriási előnye, hogy néhány perc alatt biztosan kimutatható, ha valakinek ép a hallószerve, anélkül, hogy a vizsgáltnak bármi módon közre kellene működnie. Ha tehát jó eredményt kapunk, biztosak lehetünk benne, hogy a fül minden része ép. Komoly gondot jelent viszont, hogy ezt a megnyugtató választ a kisbabák 20 százalékában nem tudjuk az első vizsgálatnál produkálni, pedig, mint a bevezetőben írtam, közülük csak minden századiknak van valódi problémája. Ez sok fölösleges aggodalmat vált ki azokban a friss szülőkben, akikkel közlik, hogy további vizsgálatokra van szükség.  

Mivel a mindenhol elvégzett szűrés hatékonysága nem teljes, fontos, hogy a gyermekorvosok, védőnők is próbát tegyenek néha a picik hallásával.

Tanácsos, hogy a szülők is tudatosan figyeljék gyermekük fejlődését. Ennek része kell, hogy legyen annak megfigyelése, hogy reagál-e a csecsemő kellemetlen vagy kellemes hangokra. Ha kételyek merülnek föl, helyes, ha megbeszéljük a gyermekorvossal, védőnővel, akik nagyobb gyakorlatuk folytán meg tudnak nyugtatni, vagy intézkedni tudnak, hogy megbízható, objektív vizsgálattal megállapítható legyen, valóban fennáll-e hallásprobléma. A család életét természetesen megnehezíti az esetleg felfedezett halláscsökkenés, de a modern hallókészülékeknek és nem utolsósorban a jólképzett halláspedagógusoknak köszönhetően biztosítható a gyermek beszédfejlődése, beilleszkedése a jól halló társak közé. Mint a cikk elején említettem, még a hallás teljes hiányával születettek egy részén is segíteni lehet.

Fotó: nicibiene: Erste Geheimnisse unter Weibern 

Dr. Timár Tibor


Dr. Timár Tibor
Fül-orr-gégész és gyermekgyógyász

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.orr-ful-gegeszet.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja