SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kincset érő anyatej - Tippek a hatékony fejéshez gyakorlott anyáktól

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2018-07-11
Számtalan oka lehet annak, ha valaki rendszeresen arra kényszerül, hogy lefejje az anyatejet. Van, aki korán visszamegy dolgozni, iskolába jár, van, aki szeretné, ha a babáját más is meg tudná etetni, van, aki idegenkedik a nyilvános szoptatástól, de a négy fal között sem szeret ülni, és ne feledkezzünk meg az tejleadó anyákról sem. Tapasztalt anyák mesélnek arról, hogy kinek mi könnyítette meg leginkább a fejést.
Kincset érő anyatej - Tippek a hatékony fejéshez gyakorlott anyáktól

 

Időpont

Arról, hogy melyik napszakban és hányszor érdemes fejni, megoszlanak a tapasztalatok.

"Találd meg a számodra legideálisabb időpontot. Egy barátnőm az estére esküszik, amikor a baba már alszik, ő pedig nyugalomban tud fejni. Én képtelen vagyok éjjel bármit is csinálni, ezért reggel szoktam fejni is."

"Sok nőtől hallom, hogy reggel fejnek, mert akkor sok a tejük, de nálam ez nem működött, mert a kislányom mindig felébredt közben. Így késő este fejtem, akármilyen álmos is voltam. Ezzel a módszerrel azután is sikerült fenntartanom a tejtermelést, hogy visszamentem dolgozni."

"A legjobb időpont a fejésre az, amikor kijössz a zuhany alól. A meleg víz segít beindítani a tej áramlását még akkor is, ha közvetlenül előtte szoptattál."

"Fejés közben én az e-mailjeimet szoktam olvasgatni. Ez ellazít. Azt javaslom, ilyenkor olvass, nézz tévét, vagy csinálj bármi mást, amit szeretnél, ez segít elütni az időt. E nélkül könnyen úgy érezheted, soha nem lesz vége."
 

A megfelelő felszerelés

"Ha dolgozol, a legjobb mellszívót szerezd be. Hidd el, megéri! Ha nem így teszel, könnyen előfordulhat, hogy csökkeni fog a tejmennyiséged, tápszerre lesz szükséged, és ez egy idő után bőven többe fog kerülni, mint amennyi a gép lett volna."

"Használj dupla mellszívót, így feleannyi ideig tart a folyamat."

"Tarts egy kézi mellszívót az autóban arra az esetre, ha az elektromost otthon felejtenéd vagy kifogyna belőle az elem. Számtalan alkalommal segített már ez rajtam, így soha nem feszült fájdalmasan a mellem órákig."
 

Fejés a munkában vagy az iskolában

"Nyugodtan kérdezd meg, nem tudnának-e neked egy külön szobát biztosítani, ahol fejhetsz. Ezt ne a mosdóban intézd! A saját ebédedet sem a vécén készíted el, a babádért sem ott kellene."

"Ha munkaidőben kell fejned, élvezzen ez prioritást. Ha eljön a fejés ideje, ne kezdj még bele egyéb dolgokba. Ha nincs időd rá, teremtsd meg!"

"Egylégterű irodában dolgozom, ahol a munkatársak többsége férfi. Alacsony falak választják el az asztalainkat egymástól. Mielőtt visszamentem volna dolgozni, elmondtam a főnökömnek, hogy szeretném folytatni a szoptatást. Szerencsére a felesége is szoptatott, így abszolút támogató volt. Vettem egy kis zuhanyfüggönyt, amivel fejés idejére eltakarom a munkaterületemet. Mivel mindenkit megkértem az irodában, hogy ebben az esetben ne zavarjanak, soha nem kerültem kellemetlen helyzetbe emiatt. Akár még diszkrét munkamegbeszélést is tarthattunk a függöny két oldalán".
 

Biztonságos tárolás

"Legpraktikusabb közvetlenül a cumisüvegbe fejni. Némelyik üveg szája túl nagy ahhoz, hogy a mellszívóhoz lehessen csatlakoztatni, ezért érdemes kifejezetten olyanokat vásárolni, amelyek illeszkednek a gépünk típusához."

"Ha nem szeretnél egy csepp tejet sem elpazarolni, fagyaszd le kisebb adagokban. Több zacskónyit is felmelegíthetsz, ha szükséges."

"Én jégkockatartóban fagyasztom le a tejet, amit aztán letakarok. Sokkal környezetkímélőbb és olcsóbb, mint minden alkalommal új zacskót használni, és így tényleg csak annyit olvasztok ki, amennyire szükségem van."

Neked hogy megy a fejés? Va valamilyen bevált trükköd, praktikád? Oszd meg tapasztalataidat a többi anyukával a cikk alatt!

Indexkép: wikimedia.org

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja