SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Professzor Úr! Hashimoto betegségben lehet -e, ajánlatos-e a szelén és a D -vitamin mellé rezveratrolt is szedni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: M. Patrícia
Tisztelt M. Patricia!

A resveratrolnak nagy irodalma van. Már korábban is jelezem, hogy ezen a honlapon írni kívánok a betegeknek, de......
Az egyik viszonylag új adatot mellékelem:
nutrients
Review
Resveratrol and Ophthalmic Diseases
Khaled K. Abu-Amero 1,2, Altaf A. Kondkar 2 and Kakarla V. Chalam 1,*
1 Department of Ophthalmology, University of Florida College of Medicine, FL 32209, USA;
abuamero@gmail.com
2 Glaucoma Research Chair, Department of Ophthalmology, College of Medicine, King Saud University,
Riyadh 11424, Saudi Arabia; akondkar@gmail.com
* Correspondence: Kakarla.Chalam@jax.ufl.edu; Tel.: 904-244-9361; Fax: 904-244-9391
Received: 25 February 2016; Accepted: 29 March 2016; Published: 5 April 2016
Abstract: Resveratrol, a naturally occurring plant polyphenol found in grapes, is the principal
biologically active component in red wine. Clinical studies have shown that resveratrol due to
its potent anti-oxidant and anti-inflammatory properties are cardio-protective, chemotherapeutic,
neuroprotective, and display anti-aging effects. Oxidative stress and inflammation play a critical
role in the initiation and progression of age-related ocular diseases (glaucoma, cataract, diabetic
retinopathy and macular degeneration) that lead to progressive loss of vision and blindness. In vitro
and in vivo (animal model) experimental studies performed so far have provided evidence for the
biological effects of resveratrol on numerous pathways including oxidative stress, inflammation,
mitochondrial dysfunction, apoptosis, pro-survival or angiogenesis that are implicated in the
pathogenesis of these age-related ocular disorders. In this review, we provide a brief overview
of current scientific literature on resveratrol, its plausible mechanism(s) of action, its potential use
and current limitations as a nutritional therapeutic intervention in the eye and its related disorders.
Keywords: age-related macular degeneration;

Végezetül hangsúlyozom, hogy csak előzetes vizsgálat és megfelelő orvosi kontroll mellett lehetséges a kezelés.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2016-08-30 17:27:19
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja