SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Kedves Professzor úr!


Lányom autoimmun pajzsmirigy beteg. Eredetileg 100% basedow, gyógyszerezéssel 1 hónapig hypo volt, most tsh 0, t4-e visszaállt 5-ről (!) 14-re. A laborértékei rendeződtek ,fiziológiailag viszont az anyagcseréje/ pulzusa (58-64) még nem. Szív uh/ekg/rtg rendben, hasi uh rendben, trachea megtartott. Márciusban tartott egy hónapig glutén/laktózmentes diétát próbaképpen; az emésztését rendbe tette, a vasat a vérében 5-ről 23-ra lendítette. Az endokrinológusa szerint hülyeség volt diétázni,-ártalmas- így abbahagyta. Ezután lett pont hypo átmenetileg a gyógyszertöblet miatt, majd alakult ki a most már 2 hónapja tartó, nyugalmi nehézlégzése. A háziorvos azt mondta ne foglalkozzon vele, ez a pajzsmirigy miatt van.. Az állapota nem javult, nyafogott, ezért a h.orvos az újra 5-re süllyedt vasára
fogta a nehézlégzést és aktiferrint írt fel neki, ami kikészítette a gyomrát; savat, epegörcsöt, erőteljes hasi és jobb bordaív alatti fájdalmat okozott nála. Akkor újra visszament, hogy valami nem jó, de a háziorvos kiröhögte, azt mondta hogy ne sportoljon, üljön a fenekén és írt egy másik vaspótlót. Ezután egyre hyposabb, étvágytalanabb, depressziósabb és gyengébb lett. Szinte ki sem kelt az ágyból. Majd a gyógyszeradag csökkent és ahogy fentebb írtam, a tsh-t kivéve laborilag minden normalizálódott -bár a vasa megint alacsony..Lassan megpróbált újra enni, sportolni. Ez utóbbi gond nélkül megy is, de az étkezéssel nagy bajok vannak. Állandóan fel van puffadva, székrekedése/hasmenése, étvágytalansága van. Majd bizonyos ételek után köhögni is kezdett, végül 2 hete krákog, állandóan be van dugulva az orra, száraz a torka, szárazan köhécsel, rosszul alszik, még mindig nehézlégzése ill. orrgaratcsorgása is van, vagyis tipikus, múlni nem akaró léguti allergiás tünetei vannak. A háziorvos atípusos refluxra gyanakszik, -tüdeje, tüdőhangja tiszta-, próbaképp szedi is a PPI-t egyelőre 0 eredménnyel. Ugyanakkor lányomnál van egy nem reflux tünet is; egyre több élelmiszer okoz heves allergiás reakciót nála- miközben korábban csak 1-2 étel váltott ki- akkoris csak enyhe ekcémás tüneteket (pl.étolaj, áfonya)- most odáig jutottunk, hogy alig mer enni valamit, mindentől rosszul van, szemmel láthatólag szorong. Nekem -bár én nem vagyok orvos- ezért ez nem refluxnak, hanem inkább valami heves hisztamin intoleranciának tűnik. Hirtelen allergiás lett/lehet a pollenre -bár sose volt- és minden ételre/adalékanyagra?! Ez nem létezik!! Pedig; eper, tojás, sonka, dinnye.. mindegyiktől rosszul van; eltérő intenzitással, ri-vel: nyirokcsomó duzzadás, torokviszketés, zsibbadás, orrdugulás, remegés, szédülés, flush, idegesség (pánikszerű), ugráló vérnyomás, heves szívdobogás, migrén, köhögés stb. jelentkezik nála. Leghevesebben a lisztes/ élesztős dolgokra reagál, azt most elhagyjuk, de nem tudom mit merjek neki adni. Félek- és ő is-, hogy egyszercsak megfullad. Próbál keveset enni egészségesen és többször, este nem enni, sok vizet inni, relaxálni (autogén tréning, jóga, tai chi) meditálni, edzeni; koffeint, szénsavas dolgokat, cukrot nem fogyaszt, alkoholt egyáltalán nem iszik, dohányozni sose dohányzik. Gyógyszerből csak metot szedi, -semmi étrendkiegészítőt-újonnan probiotikummal is próbálkozunk, de miután beveszi köhög tőle.. (Gluténmentes, de az adalékanyagok irritálják?!). Már van időpontunk magán fül-orr-gégészhez és tüdőgyógyászhoz (2 hét múlva mehet), de a közelben nincs magán gasztroenterológus is, a szakrendelés pedig kriminális, -eközben az endokrinológusa szerint csak pszichésen labilis, a háziorvos meg kiröhögi kb megintcsak. De én elhiszem/látom, hogy valami baj van! Ön sokat írt a neuro-immuno-endokrin folyamatokról, így kérem adjon nekünk tanácsot; akár diszbiózis, akár áteresztőbél, hogy tudnánk minél előbb segíteni az állapotát- legalább míg bejut egy olyan gasztroenterológushoz aki felismeri a problémáját. Ha elhagyjuk a glutént, és próbáljuk a bélflórát visszaépíteni,+ szigorú hisztamin diéta, antistressz, akkor előbb-utóbb javulhat az állapota is? Kérem adjon tanácsot: hogyan segítsük, milyen pro-pre biotikumot vegyünk neki, milyén diétával kvázi próbáljuk életben tartani?! Nagyon bízom a válaszában és segítségében!

Tisztelettel;
Egy borzasztóan aggódó édesanya.
Tisztelt Egy borzasztóan aggódó édesanya!

1. Mindenek előtt ha a pajzsmirigy túlműködésnek több oka is lehet (hyperthyreosis). Ennek oka lehet a túl sok jódbevitel, a pajzsmirigy jóindulatú sok hormont termelő daganata, mérgezés, fertőzés vagy az agyalapi mirigy túlzott TSH-termelése. Leggyakoribb formája a Basedow-kór, amely egy főleg nőket érintő autoimmun betegség, és a pajzsmirigy megnagyobbodásával (golyva), valamint a hormonszint hirtelen megemelkedésével jár. A szem kidülledése, izmainak duzzadása és kettős látás kísérheti. A pajzsmirigy túlműködésének gyakori tünete a gyors mozgás, beszéd és gondolkodás, szapora pulzus, szívritmuszavar, ingerlékenység, idegesség és álmatlanság, jó étvágy mellett fogyás, hasmenés, izzadás, csökkent meleg tűrés, valamint a meleg nedves bőr. A túl sok pajzsmirigyhormon nőknél cikluszavart okoz, férfiaknál csökkenti a spermaképződést, így meddőséghez vezethet. TSH-receptor elleni antitest meghatározás szükséges, mivel ez az antitest felelős a betegség létrejöttéért (sajnos ennek meghatározása gyakran nem történik meg). A kezelés célja nemcsak a túlműködés csökkentése, hanem az autoimmun folyamát gátlása is.
2. A túlműködésnek nincs speciális diétája, de a szervetlen jódot célszerű kerülni. Az más kérdés, hogy az un. mikrobiomot figyelembe kell venni (utalok errea cikkemre). Állatkísérletben igazolták, hogy a baktériumok mennyiségét és megoszlását, diverzitását számos egyéb tényező mellett a fizikai aktivitás is módosítja. Az egyes egyénekre ugyanazok a tápanyagok, ételek különbözően hatnak, ezért a különböző diéták eredményessége is eltérő (Atkins, paleo stb.). Biztosan kijelenthető, hogy a bélben lévő baktérium tömeg kóros irányú elváltozása megváltoztatható, megfordítható. Az egészséges egyensúly helyreállítható, bár nem könnyű, mert az egészségtelen összetételű bélflóra befolyásolja az étrend megválasztását is: a beteg olyan ételeket kíván, amelyek a káros baktériumokat táplálják! A nagy zsír/ kevés rosttartalmú „nyugati” étrend elősegíti a bélben egyes („ un. Gram negatív”) kórokozók elszaporodását, ennek következtében megnő a bél lipopolyszacharid tartalma, mintegy endotoxaemiát, azaz mérgezést okozva. Ez a folyamat állatkísérletekben a testsúly növekedését okozta, emelkedett vércukorértékkel, inzulinszint növekedéssel. A hazai táplálkozási fel-mérések szerint a lakosság rost fogyasztása a javasolt mennyiségnek (25-30 gr.) a felét sem éri el. A rosthiányos táplálkozás számos betegség kialakulásában (elhízás, cukorbetegség, magas vérnyomás, metabolikus szindróma, pajzsmirigybetegségek) veszélyeztető tényezőként szerepelhet. A rostok olyan növényi alkotórészek, összetett szénhidrátok, melyek nem emésztődnek meg, nem szívódnak fel, érintetlen formában jutnak le a bél alsó szakaszába. Egy részüket a vastagbélben található baktériumok képesek le-bontani, és ez által olyan savas közeget létrehozni a vastagbélben, ami gátolja a rothasztó baktériumok elszaporodását. Gátolják továbbá a keményítőbontó amiláz aktivitását, amelynek eredményeként lassul a szénhidrátok felszívódása, csökken az inzulin igény, javul a szénhidrát anyagcsere, csökken az étkezések utáni hirtelen vércukor emelkedés, így a vércukorszint ingadozása is, amely csökkenti a szív-érrendszeri szövődmények kialakulását.
A vízben oldódó élelmi rostok előnyösen befolyásolják a zsíranyagcserét is, megkötik az epe-savak formájában ürített koleszterin egy részét, amely így nem szívódik fel újra, ily módon csökkentik a vér koleszterinszintjét.
A vízben oldódó, növényi rostok a pektin, a mézgák, guárgumi, néhány hemicellulóz, laktulóz-A. Legfontosabb a pektin, amely a gyümölcsökben (alma, citrusfélék, a legtöbb friss és aszalt gyümölcs), a zöldség- és főzelékfélékben, a gabonafélék közül a zabkorpában, zabpehelyben található. Magas rosttartalmú gyümölcsök közé tartozik a ribizli, szilva, mogyoró, dió, körte, eper, alma.
A vízben nem oldódó növényi rostok közé a cellulóz, hemicellulóz, lignin tartozik. Cellulóz a zöldségfélékben (nagy rosttartalmú zöldségfélék a zöldborsó, karalábé, cékla, káposzta és nagy rosttartalmú gabonafélék a búzakorpa, bab és más hüvelyesek, búzacsíra, rozs, kukorica), teljes kiőrlésű lisztek, gyümölcsök héjanyaga, olajos magvak (mák, mandula, mogyoró) található.
Hemicellulóz: magvak külső héjanyaga, fás szövetekben, és a lignin növények durvább, fás
részeiben (például fás karalábé) van nagyobb mértékben.
Általános táplálkozási tanácsok
A vastagbélben a bélbaktériumok a rostokat bontják, erjesztik, ami igen kellemetlen, és jelentős gázképződéssel jár. A napi rostfogyasztás mennyiségét csak fokozatosan növeljük, hogy a tápcsatorna alkalmazkodni tudjon a terheléshez. Ügyeljünk a bőséges folyadék bevitelre (2,5liter!). Ha nincs megfelelő mennyiségű folyadék, a rostok a nedvességet a bélfalból fogják elvonni, ami pedig inkább a székrekedés kialakulását segíti elő. Főzés, hőkezelés hatására a rostok vízfelvevő képessége csökken (!), ezért inkább nyers formában fogyasszuk a zöldség és gyümölcsféléket.

3. A histamin intlerancia gyakran társulhat autoimmun pajzsmirigy betegeéggel.Ezt tovább kellene vizsgálni.
4. A lelki folyamatok kezelését, az autogén tréninge támogatom.
Jó egészséget kívánok, tisztelettel:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-06-19 09:06:04
Olvasói értékelés: 5/5
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja