
Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus
A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
Endokrinológus
A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!
Témakörök ►
Kérdezz-felelek
Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Professzor Úr!
Igaza volt Professzor Úrnak amikor azt mondta, hogy jó egészséget kívánjak, ne hosszú életet. Néhány gyógyszer után aktív dolgozó, fiatalosan nyugdíjba készülőből elmenő szenvedővé lettem.
Tudom hogy csodák nincsenek , mégis szeretném enyhíteni a hosszú idő óta tartó hisztaminfelszabadulást.Járt erő alig van, naponta vannak szívtüneteim, mérgezéses tünetek rengeteg vizelet, ami több mint a bevitt folyadék. Sajnos nem diéta hiba okozza. Gyógyszermérgezés , után további betegségek egyre gyengébb állapotba hoztak . Gyógyszerártalmak és egy késői epekő műtét után jelentkező akut májbetegség óta a hisztamin is egyre több tünettel pusztít. Járt erőm nincs . A PTH folyamatosan emelkedik, a vizeletben állandósult a nitrit ürítés.A fvs és a neutropilszám csökkent. ..... A létért való küzdelem kapcsán, saját káromon sokat tanultam amit én már nem tudok hasznosítani.
A májbetegség önmagában is gyógyíthatatlan /a máj sérülése csonkolódással járt, ami másképp lett diagn. de a tünetek és az ultrahang jelzi/ . A hisztamin súlyos formája nem ismert. Azt javasolták hogy menjek Budapestre mert egy vidéki intézményben....Tanácsát kérném mit tegyek ? Egy érdeklődő kutató empatikus orvos nagyon sokat segít, ha a kínjaimon valamit enyhíteni tud / ha nincs visszaút akkor is/
A gyakori szívtünetek, hőháztartás zavara, az epeelfolyás alig van, a májbetegség óta 03. 29 től beszabályozhatatlan ugráló magas vérnyomás / Transzplantáció már nem jöhet szóba.
Köszönettel várom segítő tanácsát
Igaza volt Professzor Úrnak amikor azt mondta, hogy jó egészséget kívánjak, ne hosszú életet. Néhány gyógyszer után aktív dolgozó, fiatalosan nyugdíjba készülőből elmenő szenvedővé lettem.
Tudom hogy csodák nincsenek , mégis szeretném enyhíteni a hosszú idő óta tartó hisztaminfelszabadulást.Járt erő alig van, naponta vannak szívtüneteim, mérgezéses tünetek rengeteg vizelet, ami több mint a bevitt folyadék. Sajnos nem diéta hiba okozza. Gyógyszermérgezés , után további betegségek egyre gyengébb állapotba hoztak . Gyógyszerártalmak és egy késői epekő műtét után jelentkező akut májbetegség óta a hisztamin is egyre több tünettel pusztít. Járt erőm nincs . A PTH folyamatosan emelkedik, a vizeletben állandósult a nitrit ürítés.A fvs és a neutropilszám csökkent. ..... A létért való küzdelem kapcsán, saját káromon sokat tanultam amit én már nem tudok hasznosítani.
A májbetegség önmagában is gyógyíthatatlan /a máj sérülése csonkolódással járt, ami másképp lett diagn. de a tünetek és az ultrahang jelzi/ . A hisztamin súlyos formája nem ismert. Azt javasolták hogy menjek Budapestre mert egy vidéki intézményben....Tanácsát kérném mit tegyek ? Egy érdeklődő kutató empatikus orvos nagyon sokat segít, ha a kínjaimon valamit enyhíteni tud / ha nincs visszaút akkor is/
A gyakori szívtünetek, hőháztartás zavara, az epeelfolyás alig van, a májbetegség óta 03. 29 től beszabályozhatatlan ugráló magas vérnyomás / Transzplantáció már nem jöhet szóba.
Köszönettel várom segítő tanácsát
Tisztelt Kérdező!
Amennyiben un. hisztamin intolerancia okozza a panaszait, azon lehet segíteni megfelelő étrenddel és gyógyszerrel.
Mi a hisztamin intolerancia?
A szem és a pajzsmirigy betegségei közötti kapcsolatról az orvostudomány már régóta tud. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a gyakorlatban erre ritkán gondolnak, amikor a beteg látásával kapcsolatos panaszok miatt keresi fel orvosát. A szegény betegeknek pedig - végképpen kiszolgáltatván - nem is juthat eszükbe, hogy látási problémáinak oka valahol máshol keresendő. Az így kialakuló szembetegségek egy része nem csupán kellemetlen, de a látás elvesztéséhez is vezethet. Erről a problémáról nemzetközi és hazai kongresszusokon több előadást tartottam és közleményt publikáltam és ezen a honlapon is írtam. Fontos azonban azt tudni, hogy a betegek egy részérében valóban kiderül az allergiás eredet.
Ismert, hogy nyáron a könnyezéses, náthás tünetekkel járó panaszok gyakoribbak, Ezek hátterében nem fertőzés, hanem az immunrendszer működésének zavara, az autoimmun kórképek egyik formáját képező allergiás betegségek állnak. Ezek gyakorta társulnak más autoimmun betegségekkel: pajzsmirigy-, bél-, tüdő betegségeivel. Az közismert, hogy az allergiás betegségek kiváltó okai között számos anyag: virágpor, élelmiszer állhat. A tüneteknek a létrejöttében meghatározó a hisztamin nevű molekula. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A furcsa az, hogy gyakran allergiát okozó anyag nélkül jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Ezért fordul elő az ún. hisztamin intoleranciában.
Mi az a hisztamin?
A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti idegi átvivő anyag (ún. neurotranszmitter). Ezen kívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immun-funkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben, az immuno-endokrin működésben.
Mi is a hisztamin intolerancia?
Hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Fontos, hogy általában nem örökletes betegség főleg a helytelen életmód, étkezési szokások, autoimmun betegségek, bélgyulladások, ill. a nyáron gyakoribb fertőzések következménye.
A betegség oka, hogy túl sok hisztamin jut be a szervezetünkbe (főleg élelmiszerekkel), ill. a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje illetve alulműködése. A DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Értelemszerűen a klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, A kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. Lehet, hogy csak egyetlen tünete van a betegségnek, de az is lehet, hogy több. A tünetek lehetnek elszórtan fellépők, sporadikusak, de előfordul az is, hogy rendszeresen jelentkeznek. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható, az allergének keresése nem jár eredménnyel. A hisztamin intolerancia előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti.
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
Fejfájás, migrén, szédülés
Hányinger, émelygés
Menstruációs zavarok
Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
Kimerültség, fáradtság, alvászavarok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
• belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
• halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
• hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
• savanyú káposzta
• tartósított zöldségek
• sör
• ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
• vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
• pezsgő
• csokoládé, kakaó
• paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
• ananász
• papaya
• avokádó
• dió
• gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
• jódtartalmú kontrasztanyagok, gyógyszerek (Betadin, Cordaron stb.)
• Csökken pajzsmirigy működés esetén a hisztamint bontó enzim szinte is alacsonyabb lehet
Mit lehet tenni?
Mindenek előtt laboratóriumi módszerekkel ma már tudjuk bizonyítani a hisztamin intolerancia fennállását. Ezt követően a teendő nem az allergia elleni gyógyszerek szedése, hanem a magas hisztamin tartalmú ételek kerülés, ill, a hisztamin lebontását gától élelmiszerek, ill. gyógyszerek kerülése. Ez utóbbiak különösen fontosak, mert a pajzsmirigy- és mozgásszervi betegségekben szenvedők ilyenkor különösen veszélyeztettek lehetnek. Nyáron különösen fontos, hogy:
• Friss vagy hűtőben egy napnál hosszabb ideig nem tárolt ételeket fogyasszuk.
• Alkohol tartalmú italokat: a vörösbor és a sör kerüljük.
• Erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, pácolt és érlelt húsok…)
Javulást és jó egészséget kívánok:
Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-09-20 17:46:54
Amennyiben un. hisztamin intolerancia okozza a panaszait, azon lehet segíteni megfelelő étrenddel és gyógyszerrel.
Mi a hisztamin intolerancia?
A szem és a pajzsmirigy betegségei közötti kapcsolatról az orvostudomány már régóta tud. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a gyakorlatban erre ritkán gondolnak, amikor a beteg látásával kapcsolatos panaszok miatt keresi fel orvosát. A szegény betegeknek pedig - végképpen kiszolgáltatván - nem is juthat eszükbe, hogy látási problémáinak oka valahol máshol keresendő. Az így kialakuló szembetegségek egy része nem csupán kellemetlen, de a látás elvesztéséhez is vezethet. Erről a problémáról nemzetközi és hazai kongresszusokon több előadást tartottam és közleményt publikáltam és ezen a honlapon is írtam. Fontos azonban azt tudni, hogy a betegek egy részérében valóban kiderül az allergiás eredet.
Ismert, hogy nyáron a könnyezéses, náthás tünetekkel járó panaszok gyakoribbak, Ezek hátterében nem fertőzés, hanem az immunrendszer működésének zavara, az autoimmun kórképek egyik formáját képező allergiás betegségek állnak. Ezek gyakorta társulnak más autoimmun betegségekkel: pajzsmirigy-, bél-, tüdő betegségeivel. Az közismert, hogy az allergiás betegségek kiváltó okai között számos anyag: virágpor, élelmiszer állhat. A tüneteknek a létrejöttében meghatározó a hisztamin nevű molekula. A hisztamin szerepe a szervezetben rendkívül sokrétű. A furcsa az, hogy gyakran allergiát okozó anyag nélkül jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Ezért fordul elő az ún. hisztamin intoleranciában.
Mi az a hisztamin?
A hisztamin a szervezetünkben termelődő szöveti idegi átvivő anyag (ún. neurotranszmitter). Ezen kívül igen fontos szerepet tölt be az allergiás reakciók létrejöttében és az immun-funkciókban is, vagyis az idegen anyagokkal szembeni védelemben, az immuno-endokrin működésben.
Mi is a hisztamin intolerancia?
Hisztamin intolerancia alatt az élelmiszerrel bejutó hisztaminra való túlérzékenységet értjük. Fontos, hogy általában nem örökletes betegség főleg a helytelen életmód, étkezési szokások, autoimmun betegségek, bélgyulladások, ill. a nyáron gyakoribb fertőzések következménye.
A betegség oka, hogy túl sok hisztamin jut be a szervezetünkbe (főleg élelmiszerekkel), ill. a hisztamint bontó deaminooxidáz enzim (DAO) csökkent szintje illetve alulműködése. A DAO csökkent működése vérvizsgálattal kimutatható. Értelemszerűen a klinikai tünetek akkor alakulnak ki, ha a szervezetben a hisztamin szint megemelkedik, A kórkép nagyon sokféle klinikai tünettel jelentkezik. Lehet, hogy csak egyetlen tünete van a betegségnek, de az is lehet, hogy több. A tünetek lehetnek elszórtan fellépők, sporadikusak, de előfordul az is, hogy rendszeresen jelentkeznek. A tünetek alapján a kórkép nem diagnosztizálható, az allergének keresése nem jár eredménnyel. A hisztamin intolerancia előfordulása Közép-Európában 1-3%, elsősorban a középkorú nőket érinti.
Melyek a hisztamin intolerancia tünetei?
Légúti panaszok: orrfolyás, tüsszögés, köhögés, légszomj
Emésztési problémák: hasmenés, hasfájás, puffadás, gyomorégés
Szívdobogás érzés, ingadozó vérnyomás
Bőrtünetek: bőrviszketés, bőrkiütés, bőrkivörösödés, arckipirulás
Hőhullámok, rohamokban jelentkező izzadás,
Fejfájás, migrén, szédülés
Hányinger, émelygés
Menstruációs zavarok
Ödéma képződés (típusosan szemhéj ödéma)
Kimerültség, fáradtság, alvászavarok
Hisztamin intoleranciát okozó élelmiszerek:
1. magas hisztamin tartalom miatt:
• belsőségek, füstölt hús, kolbász, sonka
• halkészítmények, elsősorban halkonzervek, rák, csiga, kagyló, polip
• hosszú érlelésű „kemény” sajtok (minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztamin tartalom)
• savanyú káposzta
• tartósított zöldségek
• sör
• ecet és ecettartalmú ételek (pl. mustár)
• vörösbor (minél érettebb a bor, annál magasabb a hisztamin tartalma)
• pezsgő
• csokoládé, kakaó
• paradicsom, ketchup (pizza is problémát okozhat!)
2. hisztamin lebontását gátló illetve hisztamin felszabadulást okozó élelmiszerek és gyógyszerek
• ananász
• papaya
• avokádó
• dió
• gyógyszerek: diclofenac, aszpirin, indomethacin
• jódtartalmú kontrasztanyagok, gyógyszerek (Betadin, Cordaron stb.)
• Csökken pajzsmirigy működés esetén a hisztamint bontó enzim szinte is alacsonyabb lehet
Mit lehet tenni?
Mindenek előtt laboratóriumi módszerekkel ma már tudjuk bizonyítani a hisztamin intolerancia fennállását. Ezt követően a teendő nem az allergia elleni gyógyszerek szedése, hanem a magas hisztamin tartalmú ételek kerülés, ill, a hisztamin lebontását gától élelmiszerek, ill. gyógyszerek kerülése. Ez utóbbiak különösen fontosak, mert a pajzsmirigy- és mozgásszervi betegségekben szenvedők ilyenkor különösen veszélyeztettek lehetnek. Nyáron különösen fontos, hogy:
• Friss vagy hűtőben egy napnál hosszabb ideig nem tárolt ételeket fogyasszuk.
• Alkohol tartalmú italokat: a vörösbor és a sör kerüljük.
• Erjesztéssel és érleléssel készült étel nem fogyasztható (pl. savanyú káposzta, pácolt és érlelt húsok…)
Javulást és jó egészséget kívánok:
Prof. Dr. Balázs Csaba
2017-09-20 17:46:54
Olvasói értékelés: nincs még értékelés