SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.
Tisztelt Professzor Úr!

Korábban írtam Önnek a Maca porral kapcsolatosan, hogy Hashimotos betegek használhatják e. Professzor úr kérdezte, hogy melyikre gondoltam, az összetétele miatt. Valójában azért érdeklődtem, mert a Maca önmagában tartalmaz jódot. Így természetesen előforduló formában (ha egy gyógynövény vagy olaj stb tartalmazza) is káros és kerülendő a jód? Konyhasót, Betadine oldatot stb. kerülöm, de a mai napig nem vagyok vele teljesen tisztában, hogy pl. halolajat, lazacolajat fogyaszthatok e. Ezért kérdés számomra a Maca is.

Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Üdvözlettel:

Mariann
Tisztelt Mariann!

Kétésgtelen, hogy a Maca rendkívül gazdag tápanyagokban, valamint energetizálókban, ezért sokan úgy gondolják, hogy ez a világ egyik legjobb természetes kiegészítője. Majdnem olyan, mint egy komplett multivitamin készítmény, és összetett tápanyagtartalmának köszönhetően a szuperételek egyikének minősítették. A "superfood" ételek koncentráltan tartalmazzák a szervezetünk számára létfontosságú tápanyagokat. Megtalálható bennük szinte az összes vitamin, ásványi anyag, nyomelem, enzimek, aminosavak stb.
Tudományos kutatások szerint, a Maca kifejezetten gazdag aminosavakban, ún. fito-nutriensekben, esszenciális zsírsavakban, vitaminokban és ásványi anyagokban. Rendkívül sok nyomelem található benne, egy részüket még nem is azonosították.
Gazdag forrása a kálciumnak, magnéziumnak, foszfornak, de található benne még jód, vas, mangán, réz, cink, szelén, B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, B12-vitamin), béta-karotin, C- és D-vitamin. Várandósság előtt és alatt kifejezetten javasolt a kismamáknak.
A szárított Maca körülbelül 60% szénhidrátot (keményítőt és cukrot), 9% rostot, és valamivel több mint 10% proteint tartalmaz. Magasabb a lipid (zsír) tartalma, mint más gyökeres növényeknek (2,2%), amelyben a linolsavak, pálmaolaj savak és az olajsavak az elsődleges zsírsavak.
Fő hatóanyagai azonban az alkaloidok, flavonoidok, glikozidok és fitoszteroidok csoportjába tartoznak. Ezen kívül gazdag még olyan növényi szterolokban, mint a szitoszterol, a campeszterol, az ergoszterol, a brassicaszterol és az ergostadienol. Ennek köszönhetően a növényből készült termékeket ma a világon mindenütt vitalizáló, szellemi teljesítményt fokozó, erőnlétjavító és potencianövelő szerként használják.
A Maca mint hormonszabályzó
A teljes hormonrendszert optimalizálja mind férfiak, mind nők esetében. Ez úgy valósul meg, hogy a hipotalamusz és a hipofízis (agyalapi mirigy) működését állítja helyre. A hipotalamusz felel a hormonrendszer működéséért, s amennyiben helyes a működése, úgy a hormonháztartás optimális egyensúlyba kerül.  A Maca gyökér különlegessége az ember érzékeire gyakorolt hatása. Ugyanis nemcsak a medence környékének vérkeringését segíti elő, hanem befolyással van a női és férfi hormonokra - az ösztrogénre és a tesztoszteronra - is. Az embereknél a Maca erősíti a petefészkek és a herék működését, emellett javítja a mellékvese, valamint a hasnyálmirigy és a pajzsmirigy működését is. Következésképpen a növény egy jól alkalmazható, természetes alternatíva a hormonkezeléssel, illetve a mesterséges hormonpótlással szemben.!
A baj csak az, hogy valban tartalmazszervetlen jódot (jóllehet ennek mennyiségét nem adják meg!), ezért autoimmun thyreoiditises betegek számára nem javasolt.
Jó egészséget kívánok:

Prof. Dr. Balázs Csaba
2014-10-15 09:14:59
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja