SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a különbség az egyes terhességi tesztek között?

Családinet [cikkei] - 2020-10-24
 [X]

Amikor egy pár életében eljön a babatervezés pillanata, onnantól szinte bármit megtennének az egészséges utód megszületése érdekében. Van, aki könnyen, van, aki nehezebben esik teherbe, azonban már a terhesség tervezésekor érdemes elkezdeni a terhességi multivitaminok szedését, odafigyelni a kellő tápanyagbevitelre, és törekedni arra, hogy minél kevesebb stressz érje a leendő édesanyát.
Mi a különbség az egyes terhességi tesztek között?

Sokat tehetsz a teherbeesésért, ha rendszeresen mozogsz, és figyelsz a testsúlyodra. Az egyik legfontosabb tényező pedig, hogy kerüld a káros szokásokat, mint például a dohányzás vagy a túlzott alkoholfogyasztás.

Amikor már nem csak gondolati szinten van jelent a babatervezés, akkor egy-egy próbálkozás után minél előbb választ szeretnénk kapni, hogy sikeres volt-e vagy sem. Ennek legjobb módja az otthon elvégezhető terhességi tesztek használata. Azonban számos különböző típus és márka kapható a drogériákban és a gyógyszertárakban. Egy kezdőnek szinte lehetetlen eldönteni, hogy melyik típustól kapja a legpontosabb eredményt. Bár az elve alapvetően mindnek nagyon hasonló, különböző módon használhatóak a pontosság eléréséhez.

 

Milyen típusú terhességi tesztet érdemes venni?

A terhességi teszteket általában érzékenységük, kiszerelésük és a használatuk alapján különböztetjük meg. A csomagoláson minden esetben fel van tüntetve egy érték, mely a teszt érzékenységét mutatja. Minél érzékenyebb a teszt, annál hamarabb elvégezhető. De óvatosan, nem feltétlenül éri meg a legérzékenyebb tesztet használni, ugyanis a legújabb kutatások szerint a terhességek nagy százaléka szinte azonnal, jóval a menstruáció elmaradása előtt felszívódik, így könnyen hihetjük, hogy a pozitív érték valós, pedig sajnos a várandósság már napokkal azelőtt véget ért.

Kiszerelés és használat szerint úgynevezett kazettás, vizeletsugaras és „mártogatós” csíkokat különböztetünk meg. Alapvetően a három ugyanaz, csupán a tesztcsík kerül különböző csomagolásba és ezáltal más lesz a használata. A kazettás típusra a felfogott vizeletből cseppentővel kell cseppenteni, a vizeletsugarasra közvetlenül a dolgunk végzése közben kerül a vizeletsugárból, a csíkot pedig egy tiszta tálba felfogott kisebb vizelet mennyiségbe kell mártani. A csíkok általában olcsóbbak, de ha el szeretnéd tenni a pozitív eredményt, akkor érdemes inkább valamelyik másik típust választani.

 

Mit mér a terhességi teszt?

Minden terhességi teszt - típustól és márkától függetlenül - a vizeletben található koriogonadotropin hormon, azaz HCG szintet méri. A hormon abban az esetben mutatható ki, ha a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhbe. A várandósság első néhány hetében a HCG szint rohamosan emelkedik, eleinte akár napi szinten duplázódhat is, a legmagasabb szint a 8-10. hét magasságában mérhető. Minél magasabb a HCG szint a vizeletben a terhességi teszt elvégzése idején, annál erősebb lesz a pozitív eredményt jelző két csík a teszt eredményjelző ablakában.

 

Milyen a tesztek megbízhatósága?

A terhességi gyorstesztek előnye, hogy a segítségükkel szinte azonnal tudomást szerezhetsz arról, ha áldott állapotba kerültél. Viszont az orvosi vizsgálatot nem helyettesítik, annak ellenére, hogy szinte 100%-os eredményt adnak. Hamis pozitív eredmény nincs, így, ha két csík jelenik meg a teszten, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Azonban az előfordulhat, hogy értékelhetetlen vagy helytelen negatív eredményt mutat, így, ha a vérzés továbbra sem jelentkezik, további tesztek végzése javasolt. A terhesség kizárólag akkor mutatható ki, ha a termelt HCG szint elért egy bizonyos értéket, így korai szakaszban előfordul, hogy a teszt még nem érzékeli.

Ilyenkor a terhességi és ovulációs tesztek együttes használata jó ötlet lehet, ugyanis az ovulációs tesztek már terhesség nagyon korai szakaszában reményt adhatnak. A vizeletből kimutatható hormonszint a fogantatástól számított 10-12. napnál következik be csupán a terhességi tesztek számára. Az említett terhességi teszt típusokon túl szinte felsorolhatatlan mennyiségű márka található a piacon, azonban ez ne legyen befolyásoló tényező a választáskor. Fontosabb szempont a teszt érzékenysége, használati módja, és az ára.

Bár 100%-os bizonyosságot csak a terhességi teszt és az orvosi vizsgálat jelent, jó, ha ismered és felismered testeden a terhesség jeleit is! Ha késik a menstruációd, és kíváncsi vagy, melyik napon eshettél teherbe, próbáld ki szülés és terhességi kalkulátorunkat.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja