SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit kell tudni a cukorterhelésről?

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2020-12-18
A terhesség alatt számtalan vizsgálaton kell átesnie a kismamáknak. Vérvételek sokasága, többféle ultrahang, áramlásvizsgálat, ctg, és még sorolhatnám. Van egy, amitől azonban a legtöbb kismama tart, nem is oktalanul. Hogyan lehet a cukorterheléses vizsgálatot átvészelni minden gond nélkül?
Mit kell tudni a cukorterhelésről?

Tények

A cukorterheléses vizsgálatot eredetileg diabéteszes betegeknél végzik rövidebb-hosszabb időközönként. A kismamáknak azért van szüksége rá, hogy megtudják, hogyan hasznosul a szervezetükben a glükóz, és hogy fent áll-e a terhességi cukorbetegség. Legtöbbjüknél a 24-28. héten végzik el a vizsgálatot, ám ha korábbi terhességnél probléma volt vele, vagy a családjukban van cukorbeteg, akkor hamarabb is szűrni szokták.

A vizsgálat során először ellenőrzik éhomi értéket, majd 75 g cukorszirupos víz elfogyasztása és 2óra (egyes intézményekben 60 és 120 perc után is) eltelte után ismét vérvétel következik. Az eredmény pár nap alatt megvan, és ha az éhomi szűrés 5,6 mmol/l felett van, valamint a 120 perces értékek 7,8 mmol/l fölé esnek, akkor beszélünk terhességi diabéteszről. Viszonylag sok anyukát érint hazánkban, és sokan meg is ijednek a hallatán, ám megfelelő eszközökkel karbantartható.
 

A vizsgálat előtt

Vannak természetesen olyan kismamák, akik nagyobb rizikófaktorral rendelkeznek. Ilyenek például akik 35 év felett vállalnak kisbabát, a BMI értékük 30 felett van, vagy már a várandósság előtt is problémájuk volt az inzulin hasznosításával. Ők egyébként is jobban figyelnek a terhesség alatt az étkezésre, azonban a többi kismama hajlamos mindent is megenni, ami a szeme elé kerül. A vizsgálat előtt minimum 2 nappal érdemes olyan szénhidrátokat fogyasztani, amelyek hosszú felszívódásúak, és kerülni kell a nagy mennyiségű cukorbevitelt. Ezzel hozzájárulhatunk a jó eredményhez, és természetesen a jó közérzethez is.

A vizsgálat közben

A cukros ital elfogyasztása nem éppen egy kulináris élmény, de javíthatunk rajta, ha a kórházban engedélyeznek egy kis citromot az ízesítésére. Így tulajdonképpen egy édesebb limonádét kapunk majd, amit könnyebben tudunk elfogyasztani. Érdemes még vizet is a táskánkba tenni, hiszen, ha azt is engedélyezik, akkor a 2 óra alatt finoman kortyolgatva tulajdonképpen hígíthatjuk a vérünkbe került cukrot. Kis trükk még, hogy a cukor felkavarása után azonnal igyuk meg a keveréket, ugyanis így gyorsabban túl leszünk rajta, mintha kortyolgatva fogyasztanánk el.
 

A vizsgálat után

Ha az eredmények jók, akkor további teendő nincsen, hiszen nem áll fent terhességi cukorbetegség, nem lesz túlsúlyos a magzat és nem kell aggódnunk az esetleges koraszüléstől. Amennyiben az eredmény átlépi a fent leírt értékeket, úgy mindenképpen érdemes felkeresni egy diabetológust, aki segít a továbbiakban. Eleinte a 160 g-os diétát szokták javasolni, ezt csökkenthetik 150-130 g-ig, ami már nagyon szigorúnak számít. Drasztikus esetben akár inzulinnal is szabályozhatják az értékeket, de ez tényleg csak akkor fordul elő, ha nagyon magasak az értékek. Érdemes napi szinten többször is mérni a cukorszintet, hogy megfelel-e az adott értékeknek.

A terhesség nem jelenti azt, hogy rögtön két ember helyett kell ennie a kismamának. Kiegyensúlyozott étrenddel, egy-két nasival bőven túlélhető a terhesség, még a nehezebb napokon is.

Indexkép: Alicia Petresc-tól az unsplash.com-on
Fotó: I.Emanuel-től az unsplash.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja