A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiütések terhesség alatt? Mi lehet az, ha az orvos kizárta az epepangást?

Siposné Mehlhoffer Szonja [cikkei] - 2020-11-16
Ha kiütéseket tapasztalsz a testeden a terhesség alatt, leginkább a harmadik trimeszterben és az orvosod kizárta az epepangást, akkor lehet, hogy az úgynevezett PUPPP bőrkiütéssel van dolgod. Tudom, nem kellemes, de jó hír, hogy ártalmatlan a babára és a szülés után pár héttel el is múlik.
Kiütések terhesség alatt? Mi lehet az, ha az orvos kizárta az epepangást?

Az első babámnál úgy döntöttem, hogy  2 héttel a szülés előtt megyek GYES-re és a tervem az volt, hogy pihenek, olvasok, sorozatot nézek, berendezem a kisfiam szobáját.

Természetesen anya tervez, Isten rendez. A szabadságom első napján a köldököm körül piros, viszkető pöttyök jelentek meg, amik napról napra jobban elterjedtek a hasamon, lábamon, karomon. Nagyjából az egyetlen testrész, amin nem volt kiütés, az az arcom volt. Az élet apró örömei, igaz?

Éjjel és is nappal viszkettem, nem tudtam tőle aludni, elszomorított és elrontotta azt a két, pihenésre szánt hetet.

Az orvosom elvégzett pár vizsgálatot, így a kötelező vizelet- és vérvételt, ellenőrizte a babát, de semmi különöset nem talált. Kizártuk tehát az epepangást és azt mondta, hogy terhességi kiütésem van.  Kaptam rá egy fehér színű folyadékot egyfajta rázókeveréket, amit emlékszem még régebben az itthoni patikákban is lehetett kapni és a bárányhimlőre is hasonlót írtak fel.

De mi is lehetett ez a kiütés?

PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy) vagy PEP (polymorphic eruption of pregnancy) azaz polimorf terhességi kiütés

A PUPPP viszkető, csalánkiütéshez hasonló, hólyagok, göbök amik a hason, combon és az egész testen - kivétel az arcon - jelenhetnek meg. Szerencsére a babára és mamára is ártalmatlan.

Szakirodalmak szerint az első terhességnél vagy, ikerterhességnél fordul elő és jellemzően nem jelenik meg a további terhességeknél. Azt is olvastam és nálam is így volt, hogy leginkább fiú babát váró anyukák a „szerencsések”, akiknél kijöhetnek a pöttyök. A köldök körül jelenik meg először, a terhességi csíkok területén a terhesség harmadik szakaszában közvetlen szülés előtt.

Természetesen nem tudni mi okozza. Van olyan elmélet, mely szerint a magzati sejtek bejutnak az anya bőrébe és kiütést okoznak, másik elmélet szerint genetikai forrása van a betegségnek és az apára vezethető vissza.

Hogyan kezeljük?

Van többféle tipp, arra, hogy mit kezdhetünk a viszketés enyhítésére. Ilyen például:

  • Hideg borogatás (partnerünk ezt gyakran cserélgesse)
  • Zabpehely vagy szódabikarbonát fürdő
  • Aloe Vera krém vagy gél használata fürdés után
  • Puha pamut ruhák viselése
  • Gyakori hidegzuhany, ami tapasztalatom szerint jó csak ne törölközzünk meg utána, mert attól újrakezdődhet a vakarózás
  • Szteroidos krém ( ezt orvos írja fel)
  • És a már fent említett fehér színű rázókeverék.

Emlékszem, amikor terhes voltam se az orvos se az internet nem adott megfelelő magyarázatot, hogy miért viszketek, ami nagyon rossz érzés volt. Ha te is ezzel küzdesz tudd, hogy hamarosan véget ér és nem vagy egyedül. De ami a legfontosabb, hogy a babának nem lesz baja tőle.

Kép: wikipedia

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja