SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szexuális gondok a terhesség alatt

Németh Noémi [cikkei] - 2018-05-17
A "tankönyvek szerint" a terhesség alatt nem csak az étellel kapcsolatban nő meg a kismamák étvágya: a legtöbben sokkal jobban kívánják párjukat, mint azelőtt bármikor. Előfordulhatnak azonban olyan problémák, amiket nehezebb kezelni és épp a szexuális vágy csökkenését okozzák. Milyen hálószoba-gondok árnyékolhatják be a várandósság izgalommal teli hónapjait?
Szexuális gondok a terhesség alatt


Nem kívánja a kismama a szexet

A testi változások, tomboló hormonok, rosszulétek következtében érthető, ha a szexualitáshoz se kedve, se energiája nincs a kismamának. A medencetáji vérbőség és az egyre érzékenyebb mellek miatt megeshet, hogy - átmenetileg - nem marad olyan pont a kismama testén, ahol élvezné az érintést. Fontos azonban, hogy ne feledkezz meg a párodról, akinél testileg semmi sem változott  - a tesztoszteron nem illan el csak úgy a szervezetéből a hírtől, hogy apa lesz. Törődj a testével és a lelkével is - ő is pontosan ezt teszi veled, amikor elrohan éjfélkor az éjjelnappaliba, mert megkívántál valamit, vagy épp folyamatosan megdicsér, milyen csinos vagy terhesen.

“Abban a pillanatban, amikor kiderül, hogy beköszöntött a várandósság, a pár két tagja között megjelenik egy kis sziget, s hamarosan a sziget két oldalán találják magukat, majd előfordulhat, hogy fokozatosan távolodni kezdenek egymástól. A férfi éli tovább az életét, a nő pedig belefeledkezik a teste változásaiba. A férfiak intellektuálisan megérthetik a nőben zajló változásokat, de megérzik azt is, hogy a feleség érzelmileg mennyire el van foglalva magával és a magzattal, és kezdik elhanyagolva érezni magukat, a keletkező haragjukról pedig képtelenek beszélni. Sok férfi bocsátkozik ilyenkor külső viszonyba” - mondja Jánosi Valéria szakértőnk.

Attól, hogy számodra kellemetlenné válik az érintés, érdemes hozzáérned a párodhoz, mert ő ugyanúgy vágyik rád, ahogy addig is. Akik már átestek egy váláson, vagy megromlott a párkapcsolatuk a terhesség és a babázás időszaka alatt, nem győzik hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy ne hanyagoljátok el egymást semmilyen téren.

Sokat segíthet a problémán a síkosító használata is - Dr. Eszlári Péter szülész-nőgyógyász szakértőnk szerint ezek a termékek - már amennyiben megbízható forrásból származnak - nem okoznak problémát a várandósság alatt sem, így nyugodtan lehet használni őket. Az erről szóló olvasói kérdéseket és szakértői válaszokat itt találod: Kérdezz-felelek.

Fontos azonban, hogy tudd: nem “veled van a gond”, ha semmi kedved nincs a szexhez. A hormonok ebben az időszakban nagyon összetetten dolgoznak és mindenkire máshogy hatnak - bár sokaknak valóban megnő a libidójuk a terhesség alatt, ez egyáltalán nem törvényszerű.
 

Eltűnő önbizalom

Az is előfordulhat, hogy önbizalommal kapcsolatos gondok állnak a háttérben: úgy érezheti a nő, hogy megváltozott testét párja már egyáltalán nem tartja kívánatosnak. Nagyon ritka esetben fordul azonban elő, hogy egy férfi a nagy pocak miatt fordulna el a társától, így emiatt nem kell aggódnod!

Egy szép hálóing vagy csábító fehérnemű (amiből a mell növekedésével úgyis újabb darabokat kell majd beszerezni) talán segíthet a “tüneteken” és újra vonzónak érezheti magát a kismama - fontosabb azonban, hogy a probléma gyökerét tegyétek rendbe és helyreálljon a megtépázott önbizalom.


Aggodalom a baba miatt

Sokan még mindig attól tartanak, hogy az aktussal vetélést okozhatnak, kárt tehetnek a magzatban, vagy épp az orgazmussal beindíthatják a szülést. Ez azonban tévedés - olvass tovább a témáról! Szexualitás várandósan: jobban élvezheted a szexet, amíg terhes vagy

A félelem nem csak a férfiakban jelenhet meg: az is előfordulhat, hogy a nő félti annyira a babát, hogy mindenféle közeledést elutasít. Ebben az esetben érdemes felkeresni egy szakértőt, aki segíthet a félelmek feloldásában - míg egy együttlét nem; a túlzott szorongás, rágörcsölés sajnos okozhat vetélést.


Madonna-kurva komplexus

A meglepő kifejezés mögött egy létező probléma áll, melyet ilyen néven tart számon a szakirodalom is. A férfiak egy része csak alkalmi partnerekkel képes szexuális kapcsolatot létesíteni - amint megjelennek az érzelmek és megszereti a nőt, elkezd kötődni hozzá, s egyre ritkábban - vagy egyáltalán nem - közeledik párja felé. Bár elhalmozza baránőjét mindennel, amivel lehet, a szexet sajnos máshol keresi. Ennek hátterében az áll, hogy azt képzeli, a szex mocskos dolog, amivel megalázza partnerét - így végül képtelen lesz a szeretett nővel lefeküdni.

Előfordulhat, hogy a férfinél akkor alakul ki ez a probléma, amikor párja babát vár: a nő, aki a gyermeküket hordja a szíve alatt, szentté és sérthetetlenné válik a szemében, akivel nem művelhet olyan “mocskos” dolgokat az ágyban, mint azelőtt. Ebben az esetben is érdemes szakértőhöz fordulni, aki segíthet a probléma leküzdésében.

Olvasd el ezt is: Szexmentes várandósság - miért kerülik egyes férfiak a hancúrozást 9 hónapon át, vagy még tovább is?


A szexológus tanácsai

Tóth Kristóf István szexológus szakértőnket kérdeztük az okokról és a megoldásokról. 
"A terhesség más-állapot. A kismama teste és érzelmei megváltoznak a hormonok miatt.
Az elején, a teherbeesésnél a vágy eléggé szelektív. Akitől gyermekét várná, azzal általában minden jól megy, de bárki mással nem vonzza az együttlét. A foganás utáni hetekben, amikor elkezdi érezni, hogy gyermeket vár - reggeli rosszullétek -, akkor nyilván nem kívánja a szexuális együttlétet, de a szimpla ölelést, társa közelségét, az együtt levést ugyanúgy, ha nem jobban, mint előtte.
Később, amikor ez az időszak elmúlt (és ezzel együtt a kezdeti lehetőség a vetélésre, hiszen biztonságosan megtapad a magzat a méhben), akkor újra jobban kívánhatja a szexet. Sőt, immár valószínű gyermeke lesz, ezért talán még meg is növekszik a vágya, libidója, megszerezni-megtartani a párját, az apát. Talán azt is mondhatjuk, "előre dolgozik", hiszen később a gyermekére fogja fordítani az ideje és energiája nagy részét.
Aztán az utolsó hetekben, amikor a has és a mellek észrevehetően megváltoznak, felkészülnek a szülésre, újra csak elmegy a kedv legtöbbször. Ezen időszakban ugyanúgy nem ajánlott a behatolásos közösülés, mint a havi vérzés idején - de ez nem jelenti azt, hogy egyeseknél a szeretgetés, más módon elért orgazmus ne lenne kívánt, vagy akár előnyös is.
A szülés után pedig a test mondja meg, mikor is jön rendbe annyira, hogy újra élvezné a közeledést. Vágás, repesztés, varrás, avagy császározás után bizony a varratszedésig a behatolással, és néha a külső izgatással is várni kell, de a kisbabás mama örömét lelheti más módon is. Aztán persze sokáig az újszülött szoptatása, pelenkázása, alvása és játszadozása köti le a családot... De ebben az időszakban is kell mindenkinek találni saját magára és párjára némi időt. Talp, láb, derék és hátmasszázs, haskenegetés - ezeket minden terhes nő tudja értékelni a 9 hónap alatt - de a legtöbbet előtte és utána is" - mondja a szakértő.

 

Ami a legtöbb esetben segít

Ha a várandósság alatt nem úgy működnek a dolgok, mint azelőtt, általában lelki okok állnak a háttérben. Fontos a felismerés és ha kell, szakértő bevonása - ám még ennél is fontosabb, hogy előbb próbáljatok mindent megbeszélni. Bármi is nyomaszt téged vagy a párod, beszéljetek róla nyíltan. Ne hanyagoljátok el a témát, sem egymást: 9 hónap hosszú idő. A kisbaba érkezése fenekestül forgatja majd fel az addigi életet, és fontos, hogy széthúzás helyett egységben, egymást támogatva, örömmel várjátok az új családtagot. Ne hagyd, hogy a hálószobában kezdődő gondok elmélyülhessenek, mert ez nagyon rossz irányba terelheti a kapcsolatotokat - ami attól kezdve, hogy párból családdá váltok, már nem csak a kettőtök ügye.

Indexkép: pixabayLorenaLopes

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja