SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szexualitás várandósan: jobban élvezheted a szexet, amíg terhes vagy

Németh Noémi [cikkei] - 2018-05-07
Szabad-e szexelni a terhesség alatt? Nem okozhat kárt az együttlét a magzatban? Tényleg intenzívebb lehet az orgazmus a várandósság alatt, mint azelőtt? Minden, amit a terhesség alatti hálószobatitkokról tudnod kell.
Szexualitás várandósan: jobban élvezheted a szexet, amíg terhes vagy


Terhesség alatti szerelmeskedés - mikor szabad és mikor nem?

Sokan tartanak attól, hogy kárt tehetnek a magzatban, ha várandós párjukhoz közelednek - így gyakran előfordul, hogy épp akkor szüneteltetik hónapokon át az összebújást, amikor a nő az addig megszokottnál jobban vágyik a szexre.

A félreértések elkerülése végett jó, ha tudjátok: hacsak nem tanácsol mást az orvos, átlagos terhesség és egészséges szülők esetén nem kell attól tartani, hogy a szexuális együttlét árthat a picinek vagy esetleg beindítja a szülést, a babát ugyanis védi a magzatvíz és a nyákdugó, mely lezárja a méhnyakat és egyben véd a fertőzésektől is.


Milyen esetben kell kerülni a szexuális együttlétet?
 

Nem biztonságos a terhesség alatti szex, ha:
 

  • Korábban előfordult már nálatok koraszülés vagy vetélés
  • Ha elfolyt a nő magzatvize
  • Ha váratlan vérzés vagy folyás lép fel a kismamánál
  • Ha “elöl fekvő”, “alacsonyan fekvő” vagy “előreesett” a méhlepény
  • Ha a méhszáj már elkezdett tágulni
  • Ha megrepedt a burok
  • Ha valamelyik félnek nemi betegsége van - ez esetben óvszert kell használni
  • Tilos, ha veszélyeztetett terhesség áll fenn.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha a közösülés közben vagy után vérzés vagy szokatlan váladék jelentkezik.


Így változhat meg a szexuális élet a terhesség alatt


Szokatlan dolgokat tapasztalhatsz a hálószobában a 9 hónap alatt, például:

  • Ha megviselnek a hormonális és testi változások, tünetek, akkor egyértelmű, hogy csökken a nemi vágy (ha pl. folyton hányingertől szenvedsz, érthető, ha az utolsó dolog, ami eszedbe jut este, az a szex). A hízás következtében sok nőnek csökken az önbizalma, nem tartják magukat elég vonzónak, ez szintén elveheti a kedvüket a szexualitástól. Ne keresd magadban a hibát, ha semmi kedved nincs ágyba bújni pároddal.
  • Ugyanakkor a várandósság alatt megnő a véráramlás a medence táján, s ez vérbőséget okozhat a nemi szervekben és nagyobb síkosságot is eredményezhet - ennek következtében van, aki sokkal kívánósabb, mint azelőtt, sőt: az is előfordulhat, hogy sokkal jobban élvezi az együttlétet és intenzívebb orgazmust él át, mint korábban bármikor.
  • Ahogy nőnek a mellek, egyre érzékenyebbé válnak; de az teljesen egyénfüggő, hogy ez milyen irányba mozdítja el a szexuális életet: van, akinél fokozza az élvezetet, míg mások számára kellemetlenné válhat az érintés.
  • A klasszikus póz előbb-utóbb több okból is kényelmetlenné válhat, majd később egyenesen kivitelezhetetlenné - érdemes új testhelyzetekkel kísérletezni.

Milyen pózt válasszunk?

Az első és a második trimeszterben általában még nincs útban a pocak, a harmadik trimeszterre azonban már új pózokat kell találni a hagyományos felállás helyett. 
Ha nem az ágyban kerül sor az együttlétre, ugyan megoldható a szokványos póz úgy is, hogy a férfi nem fekszik a nőre, ez azonban lehet, hogy több okból sem lesz élvezetes a kismama számára. A hanyatt fekvés sok nőnél már akkor is kellemetlenné válhat, amikor még nem olyan nagy a has mérete, mert a növekvő méh nyomást gyakorolhat a főbb erekre. Ez fájdalmas lehet, de akár csökkentheti a vérnyomást és szédülést is okozhat.

Nem szokott problémát okozni a hátulról vagy oldalról történő közeledés, és az a póz sem, amikor a nő kerül felülre. Az extrém pózokat és helyszíneket természetesen hanyagolni kell a 9 hónap alatt.


Szabad-e síkosítót használni terhesen?

A síkosító gyors megoldást kínálhat a szexuális gondok egy részére és sokkal élvezetesebbé teheti az együttlétet - ám sokan nem merik használni, mert attól tartanak, hogy árthat a magzatnak. Dr. Eszlári Péter szülész-nőgyógyász szakértőnk szerint azonban ezek a termékek - már amennyiben megbízható forrásból származnak - nem okoznak problémát a várandósság alatt sem, így nyugodtan lehet használni őket. Az erről szóló olvasói kérdéseket és szakértői válaszokat itt találod: Kérdezz-felelek.

Ha így sem bízol 100%-osan a síkosítókban, érdemes - legalább a babavárás ideje alatt - olyan terméket választani, mely természetes összetevőket tartalmaz.

Ha nem vagy biztos valamiben, ha kérdéseid vannak, mindenképp fordulj a nőgyógyászodhoz, vagy kérdezd bátran szakértőinket!

Indexkép: Gulcinglr / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja