SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A farfekvéses forgolódásról

Családinet [cikkei] - 2005-05-22
A 30. hét környékén még a babák egyötöde farfekvéses, azután előbb-utóbb általában befordulnak fejjel lefelé.
A farfekvéses forgolódásról

Ha a 35. hétig ez mégsem történne meg, akkor sem kell kétségbe esni, de talán ilyenkor már jó elkezdeni kicsit kívülről is segíteni a babának, hogy megtalálja a "helyes" pozíciót.

Azt javaslom, előtte beszéld meg az orvosoddal vagy a választott bábáddal, hogy pontosan milyen helyzetben is van a baba és hogy szerintük a legvalószínűbb esetben melyik irányba mozdul, hogy fejjel lefelé forduljon. Azért jó ha ezt tudod, mert akkor gondolataiddal, mozdulataiddal tudatosan is segítheted arrafelé.

A legáltalánosabban elterjedt tanács ilyenkor, hogy a kismama sétáljon naponta egy órát. A sétáló mozgás és a gravitáció a baba fejét - ami testének legnagyobb és legnehezebb része - a medence felé csalogatja.

A séta kiegészítéseként párnákkal lehet felpolcolni a medence tájékát.

  • Mérettől függően két, három, négy párnát helyezz a földre és feküdj rá úgy, hogy a fejed a földön legyen - illetve párnán, de lejjebb - és mély lélegzetekkel lazítsd el magad.
  • Valamilyen finom olajjal (búzacsíra, mandula, olíva) masszírozd a hasad, így is bíztatva a babát a fordulásra. Ha már tudod, hogy elvben milyen irányban kéne a fordulatot megtennie, akkor a masszírozás gyengéd, de határozott mozdulataival abba az irányba "tessékeld" a pocaklakót.
  • Naponta háromszor-négyszer 10-10 percet szánj a gyakorlatra.
  • Ne számíts azonnali eredményre, általában 1-2 hét múlva történik valami. Ez gyakran nagy mozgolódással jár, szóval valószínűleg meg fogod érezni, de azért jó, ha megerősít ebben az orvosod és/vagy bábád.
  • Ha a baba megfordult, akkor guggolj sokat, hogy segíts a fejnek beilleszkedni a medencébe.

Talán nem ennyire ismert az, hogy a négykézláb mászás is hatékony segítség lehet.

  • Állj négykézlábra, medencéd, hátad, fejed legyen kb. egyvonalban.
  • Szépen, lassan, kiegyensúlyozottan kezdj el mászni.
  • Sokan nem veszik komolyan ezt a gyakorlatot, mert a mászás olyan vicces dolog, amit csak a kisgyermekek csinálnak, ugyanakkor egy felnőttnek unalmas is lehet. Pedig mászás közben egyrészt lehet testérzetekre figyelni és lehet variálni magával a mászással is, lehet játszani a ritmusával, a mozdulatok milyenségével. Közben meg-megállva gondolj arra, hogy mit is szeretnél ezzel a gyakorlattal. Figyeld a légzésedet, legyen a nyakad és gerinced laza, küldj egy-egy gondolatot a babádnak és kérd, hogy ő is segítsen a folyamatban.
  • Naponta 2x10 perc mászás biztosan jól fog esni neked is és a babádnak is. 

A mászás után vagy közben kellemes lehet kicsit kilazulni a térdelő-mellkasleengedő pózban.

  • Ereszkedj négykézlábra. A lábak hátul viszonylag széles terpeszben legyenek, a fejedet tedd le a földre, támaszd az egyik alkarodra.
  • Lélegezz, figyelj a testérzetekre. 

Lehet próbálkozni homeopátiás szerekkel is. A Pulsatilla egy általánosan elfogadott szer erre a problémára, de nem árt egy homeopata orvost is felkeresni, aki megmondja, hogy pontosan milyen potenciált vegyél, és/vagy alkati szered megtalálásában is segít.

Az akupunktúrás kezeléshez is szakemberre van szükség, illetve ha a pároddal mész, akkor esetleg megkérhetitek, hogy mutassa meg, hogy hogyan kell moxázni a kislábujj azon pontját, amely összeköttetésben van a méhhel.

Ha lelkiismeretesen végzed az iménti gyakorlatokat és az alternatív gyógymódok nyújtotta lehetőségeket is kihasználod, akkor a baba valószínűleg a megfelelő irányba fog fordulni. Relaxációs gyakorlatok is hasznosak lehetnek, mert ezek oldhatják benned a farvfekvéssel kapcsolatos feszültségeket.

És végül egy "varázslatos" történet: egy jógacsoport egyik tagja már a kórházban volt, mert másnapra volt kitűzve a programozott császármetszés, ugyanis a megszületendő nem volt hajlandó befordulni fejjel lefelé. Akkor este a jóga után a csoport együtt gondolt a kismamára azzal a kívánsággal, hogy ha egy mód van rá, ne legyen mégse császármetszés. És hogy, hogy nem, másnap reggelre a baba befordult, a császár elmaradt és néhány nap múlva megszületett természetesen.
Az utolsó pillanatban is van remény, csak higgyünk kisbabánk és testünk csodálatos képességeiben!

Hoppál Bori

forrás: www.szuleteshete.hu
kép: www.foter.com

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja