SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A lengyel püspöki kar védelmébe veszi az abortuszt elutasító orvost

Családinet [cikkei] - 2014-07-17
A lengyel püspöki kar nyilatkozatban vette védelmébe szerdán Bogdan Chazan abortuszt elutasító orvos professzort, egyúttal a terhesség-megszakítással kapcsolatos, ellentmondásos jogi előírások módosítását is javasolta.
A lengyel püspöki kar védelmébe veszi az abortuszt elutasító orvost

A hívő katolikus professzort múlt héten Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester elbocsátotta az egyik fővárosi nőgyógyászati klinika igazgatói posztjáról, miután kiderült, hogy nem volt hajlandó elvégezni a terhesség-megszakítást egy mesterséges megtermékenyítéssel fogant, de súlyosan sérült magzat esetében. Chazan nem irányította az anyát egy másik nőgyógyászhoz sem, mert meggyőződése szerint egy ilyen ajánlás erkölcstelen cselekedetben való bűnrészességet jelentene.
    
Az egyházi méltóságok nyilatkozatukban az Evangelium vitae pápai enciklikára hivatkoznak, amely szerint "az orvosok, az egészségügyi dolgozók, a kórházak, klinikák és szanatóriumok vezetői számára biztosítani kell az élet elleni cselekményekben való részvétel visszautasításának lehetőségét. Ha valaki lelkiismerete alapján tiltakozik, annak nemcsak a büntetőjogi, hanem bármiféle hivatásbeli, gazdasági, fegyelmi vagy törvényes rossz következménytől is mentesnek kell maradnia".
    
A püspöki kar tagjai nyilatkozatukban azon jogi előírások harmonizálása mellett is kiállnak, amelyek egyfelől lehetővé teszik, hogy az orvosok a lelkiismereti záradékra hivatkozva elutasítsák az abortusz elvégzését, másfelől arra kötelezik őket, hogy a beteget az abortuszt elvégezni hajlandó kórházba irányítsák. Hogy pontosan milyen változtatásra gondolnak az nem derült ki.
    

Lengyelországban az abortusz abban az esetben megengedett, ha a terhesség nemi erőszak következménye, az anya élete forog veszélyben, vagy a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett. Az első esetben a beavatkozás a magzat 12 hetes koráig, az utóbbi kettőben 24 hetes koráig végezhető el. Az orvos lelkiismereti okokból megtagadhatja a beavatkozás elvégzését, ilyenkor azonban az anyát egy másik orvoshoz kell küldenie.
    


Chazan professzort korábban több politikus és újságíró mellett Donald Tusk is bírálta. A miniszterelnök, akárcsak a varsói főpolgármester, szintén hívő katolikus. A katolikus egyház viszont az abortuszt megtagadó orvos mellett állt ki. Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek szerint Chazan elbocsátása "veszélyes precedenst teremt, amely nemcsak a katolikusok, hanem minden ember jogát sérti".
    
Chazan professzor egyike annak a mintegy háromezer lengyel orvosnak és egészségügyi dolgozónak, akik aláírták az úgynevezett "hit nyilatkozatát". Ebben vállalták, hogy nem hajtanak végre a lelkiismeretükkel ellenkező beavatkozást.

http://www.rp.pl/artykul/20,1126181-Episkopat-wydaje-oswiadczenie-w-obronie-prof--Chazana.html

Forrás: MTI
Fotó: dream designs/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja