A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Ne ess pánikba” - Országos kampány az abortuszok visszaszorítása érdekében 

Családinet [cikkei] - 2009-10-01
A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság október elejétől országos kampányt indít, hogy ezzel is felhívja a figyelmet az abortusz veszélyeire, a fogamzásgátlás lehetséges módszereire és arra, hogy akkor is van megoldás, ha a védekezésbe hiba csúszott és nincs még itt a gyermekvállalás ideje. Ezt jelképezi maga a jelmondat is. "Ne ess pánikba".
„Ne ess pánikba” - Országos kampány az abortuszok visszaszorítása érdekében 

A Magyar Család és Nővédelmi Tudományos  Társaság szeptember végén Budapesten a Duna Palotában tartotta kampányindító sajtótájékoztatóját. Bártfai György professzor a Társaság elnöke az abortuszok számának alakulásával kapcsolatban elmondta, hazánkban 2007-ben, mintegy 44 ezer abortuszt végeztek, ebből a 15-19 éves korosztály körében 5109, míg a 14 éveseknél 184-t. A statisztikai adatok szerint 1000 élveszülésre 450 abortusz jutott, ugyanakkor  minden 10 szülésből egy esetében még maga az anya is gyermek.

A professzor  véleménye szerint  a fiatalabb korosztálynál a nem kívánt terhesség megelőzhető lenne, megfelelő felvilágosítással és szexuális neveléssel. A magyar tinik  még mindig nagyon keveset tudnak a fogamzásgátlás lehetősségeiről.  Ez részben annak is köszönhető, hogy nagyon sok családban a szexualitás kérdése tabu témának számít, pedig nem ártana, ha a szülők elbeszélgetnének a gyermekükkel a szex kérdéseiről, az együttlét veszélyeiről, és közösen fedeznék fel a gyermekeik számára „új világot”.

Minden tininek egyenlő esélyt kell adni arra, hogy a modern fogamzásgátlási módszereket megismerje, és azok közül nőgyógyásza segítségével választhasson. Nagyon fontos, hogy egyre kevesebben éljenek a terhesség-megszakítás lehetőségével, hiszen ez egy életre kihathat, nem csak fizikai, hanem lelki problémákat is okozva.

Ugyanakkor Bártfai doktor hozzáfűzte, való igaz, hogy van némi javulás a tizenévesek körében a fogamzásgátlás tekintetében, de bőven akad még tennivaló ezen a területen. Ezt szolgálja  a „Ne ess pánikba” elnevezésű kampány, amely elsősorban a  sürgősségi fogamzásgátlásra, az abortuszok megelőzésének egyik hatékony módszerére hívja fel a figyelmet, valamint a művi terhesség megszakítás veszélyeire, kockázataira, az első abortusszal járó következményekre.

A tájékoztatón elhangzott az is, hogy magas azoknak a fiataloknak aránya, akik egyáltalán nem, vagy nem megfelelően védekeznek.
A sürgősségi fogamzásgátlással kapcsolatban  Bártfai György professzor elmondta, hogy Európa számos országában a tablettát a „bajbajutottak” a patikában recept nélkül is megvehetik, míg hazánkban erre  nincs lehetőség. Ugyanakkor tette hozzá Európa sok országában részben, vagy egészben finanszírozza az egészségbiztosító a sürgősségi tablettákat.

A sajtótájékoztatón felszólalt Török Miklós a társaság vezetőségi tagja is, aki példaként említette Hollandiát, ahol  16 millió  lakosból évente 33 ezer, míg Magyarországon 10 millió lakosból 44 ezer  terhesség megszakítást végeznek, ugyanakkor 12 percenként esik teherbe úgy egy nő, hogy nem szeretné megtartani terhességét.Az abortuszok kockázataival kapcsolatban a professzor megjegyezte. hogy a terhesség-megszakítás tartós károsodásokat, sokszor meddőséget okozhat. Azoknál a nőknél, akiknél több abortuszt is végeznek, sokkal magasabb a spontán vetélések és a koraszülések aránya. A fogamzásgátlással kapcsolatban mint  a professzor mondta nagy hangsúlyt kell fektetni a megfelelő ismeretekre,ugyanis a hormonális fogamzásgátlásról számos tévhit él a köztudatban.  A sürgősségi fogamzásgátlást népszerűsítő kampány tudatosítani kívánja a fiatal lányok körében azt, hogyha megtörténik a „baj” ha  a védekezésbe netán hiba csúszik, akkor is van megoldás, van esély a nem kívánt terhesség elkerülésére.

A kampány a megfelelő szexuális és erkölcsi nevelésre is buzdít, mert csak így érheti el a célját fejezte be gondolatait  Török Miklós, aki liberalizálná a sürgősségi fogamzásgátlást Magyarországon, hogy minél könnyebben hozzájussanak a tablettához a fiatal lányok.  

Mindenképpen el kell ültetni a köztudatban, hogy nem kell kétségbeesetten, tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli szeretkezés után, hiszen erre is van megoldás, végszükség esetén sem szabad pánikba esni.

A kampány,  nemcsak a televízióban, hanem a rádióban az írott és az Online médiában is kellő hangsúlyt kap, amelyet a kültéri média egészít ki.

A sajtótájékoztató egyben a Magyar Család és Nővédelmi Tudományos Társaság most elkezdett országos kampányának kezdete  és egyben első állomása.

www.diamondagency.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja