SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A koraszülés jelei - Honnan lehet tudni, hogy baj van?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-09-14
Minden kismama rémálma, hogy a szülés hamarabb indul be a vártnál, hamarabb folyik el a magzatvíz, vagy más jele van annak, hogy itt bizony be kell menni a kórházba. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a koraszülésről.
A koraszülés jelei - Honnan lehet tudni, hogy baj van?

Ki a koraszülött? 

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 15 millió baba érkezik koraszülötten a világra. Közülül pedig nagyjából 1 millióan nem élik túl az első négy hetet. A koraszülések száma a világban folyamatosan nő, jelenleg 5-18% között van. Magyarországon ez az arány igen magas, 9 százalék, ami jóval meghaladja az európai 6 százalékot. 

Koraszülöttnek azokat a babákat tekintjük, akik a terhesség 37. hetében vagy azt megelőzően jöttek világra. 

Azok a babák, akik a 24. terhességi hét után, 500 gramm születési súly vagy 30 centiméter testhossz felett születtek, koraszülött újszülöttnek mondhatók. 


Nem minden kis súlyú újszülött számít koraszülöttnek

Szakemberek szerint különbséget kell tenni a koraszülöttek és a kis súlyú újszülöttek között. 

A WHO a koraszülötteket az alábbi csoportokba sorolja: 

  • az 1500 gramm születési súly alatti babák kis súlyú újszülöttnek tekinthetőek
  • az 1000 gramm alatti babák extrém alacsony súlyú újszülöttnek számítanak
  • az 1500-2500 grammal született babák életkilátásaik jobbak, szinte azonosak az egészséges újszülöttekével. 

Egy egészséges újszülött átlagos súlya 3250 gramm. Az érett, de 2500 gramm alatti súllyal született babákat méhen belül retardált vagy sorvadt újszülöttnek nevezik. Ők is gyakran szorulnak intenzív osztályos ellátásra, mégis más betegségekre hajlamosabbak, mint a koraszülöttek.
 

A koraszülés jelei

Akár volt már korábbi várandósságunk, akár nem, fontos, hogy hallgassunk a megérzéseinkre, és ha valami szokatlant tapasztalunk, akkor azonnal forduljunk orvoshoz! A koraszülésre az alábbi jelek hívhatják fel a figyelmet:
 

  • Magzatvíz szivárgás: ha elkezd szivárogni vagy folyni a magzatvíz, akkor könnyen fennállhat a koraszülés veszélye, azonnal forduljunk orvoshoz!
  • Hüvelyi vérzés: erős vérzés esetén azonnal tárcsázzuk a mentőket!
  • Hasi görcsök, amelyek nem múlnak pihenésre, magnéziumpótlásra
  • Medencetáji feszítés: ez kicsit más érzés, mint egy hasi görcs, olyan, mintha meleg vízzel töltötték volna meg a medencénket, ez a korai burokrepedés jele is lehet!
  • Méhösszehúzódások: ha 10-20 percenként rendszeres jóslófájásaink vannak, az a szülés jele is lehet
  • Ha olyan fájdalmat érzünk a derekunkban, amit eddig nem tapasztaltunk, az szintén utalhat a koraszülésre!
  • Ha azt vesszük észre, hogy a baba nem mozog annyit a hasunkban mint eddig, az is intő jel lehet!
  • Túl korai vizesedés, lábdagadás esetén is érdemes felkeresnünk a szülész-nőgyógyászunkat!
  • Láz, hidegrázás, szédülés: ezek más betegség tünetei is lehetnek, de koraszülésre is utalhatnak, ezért is fontos ilyen esetben a kivizsgálás
  • Elhomályosuló látás esetén is azonnal forduljunk orvoshoz!


A koraszülés megelőzése

Dr. Vereczkey Attila szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista szerint sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a koraszülést. Állítása szerint Magyarországon és más fejlettebb országban azért is van ennyi koraszülés, mert a nők későn vállalnak gyereket.

  • Rizikófaktornak számít a dohányzás, így aki nem dohányzik, az már egy lépést tett a megelőzés felé. 
  • Megfelelő táplálkozás: szakemberek szerint terhesség alatt is nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a táplálkozásra, vitaminban gazdag legyen az étrendünk és megfelelő legyen a folyadékbevitelünk is. 
  • Cukorbetegség és kezeletlen magas vérnyomás is szerepet játszhat a koraszülésben, ezért ha ilyen betegségünk van, fontos a rendszeres ellenőrzés, vizsgálat, orvosi útmutatás betartása. 

Dr. Vereczkey Attila azt mondja, a March of Dimes adatai szerint az afrikai térségben a 28. hét előtt született és meghalt gyermekek 90%-a megmenthető lenne, ha fejlettebb országokban születtek volna. 

Hozzátette azonban, hogy a koraszülöttek túlélési esélye a szakmai fejlődésnek köszönhetően folyamatosan javul.

”Az ezer gramm körüli koraszülöttek túlélési esélye ma már jelentősen javult, de orvosszakmai szempontból természetesen mindent meg kell tenni, hogy a koraszülések előfordulását megakadályozzuk, és az újszülöttek világra jöttének időpontját lehetőség szerint későbbi időpontra toljuk. Így a prevenciónak és a szigorú és alapos terhesgondozásnak továbbra is nagy jelentősége van” – hangsúlyozza a szakértő.

Dr. Vereczkey Attila hozzátette, hogy a koraszülött kisbabák egészségi állapota felnőttkorban megközelíti a nem koraszülött társaik egészségi állapotát.
 

A koraszülésre hajlamosító tényezők, a koraszülést kiváltó okok
 

  • Genetikai tényezők
  • Fenyegető vetélés
  • Életmódbeli tényezők, például: dohányzás, kórosan alacsony testsúly, kábítószer használat
  • Fogágy-betegség
  • Fertőzések
  • Bacteriális vaginózis
  • Fejlődési rendellenességek
  • Egymást követő terhességek, amennyiben túl rövid idő telik el a két szülés között
  • Korábbi koraszülés


A koraszülött baba szoptatása

A koraszülött babák számára hosszú folyamat, mire igény szerint tudnak szopizni úgy, mint az egészséges társaik. Sokat segíthet, ha már közvetlenül a szülés után bőrkontaktusba kerül az újszülött az anyával, és az az édesanyja normál flórájával kolonizálódhat.

Olvasd el ezt is: Az a bizonyos kincset érő "Arany óra" szülés után

A kenguruzás is előnyös lehet koraszülötteknél, gyakori, hogy ilyenkor a baba elkezd forgolódni, keresi az édesanyja mellét. A bőrkontaktusnak köszönhetően pedig az anya tejtermelése is fokozódik. 

Ha már legalább 5 ml-t fogyaszt a baba, akkor beszélhetünk nutritív szopásról. Egy koraszülött baba szoptatására sokkal több időt, energiát és türelmet kell fordítani, hiszen a babának sok minden nehézséget okozhat még az elején. Ilyen például a nagy mellbimbó és a kis száj közötti téraránytalanság is. De problémát jelenthet, hogy a koraszülöttek csökkent izomtúnussal rendelkeznek, és meglehetősen aluszékonyak. 

A legfontosabb ilyenkor a helyes mellretétel, ebben a szoptatási tanácsadó is tud segíteni, forduljunk bátran hozzá! Akkor van jó helyzetben a baba, ha olyan nagyra tátja a száját, mintha ásítana. 

A koraszülött babákat sokszor annyira kimeríti egy-egy szopizás, hogy akár 4-5 óra is eltelhet utána, amit alvással töltenek, mire újra tudnak szopizni. Ezért állapotuktól függően szükség lehet arra, hogy ébresztgessük, gyakrabban mellre tegyük, vagy kiegészítő pótlást adjunk neki. 


Soha ne adjuk fel!

Ha a babánk koraszülöttként jön a világra, akkor nagyon fontos, hogy higgyünk abban, hogy minden rendben lesz. És bár lehet, hogy hosszabb és sokkal nehezebb utat kell megtennünk vele együtt, mint az egészséges társaiknak, de a végén ugyanolyan boldog és egészséges felnőttek válhatnak belőlük!

Indexkép: Sepp képe a Pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja