SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pécsett született az idei év első korababája - Figyelemfelhívó adománygyűjtés a családbarát koraszülött ellátásért

Családinet [cikkei] - 2016-05-10
Családbarát koraszülött ellátást segítő eszközökkel gazdagodott a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéke, ahol a 2016. év első korababája, Nagy Dóra született. A Melletted a helyem Egyesület és szakmai partnere, a GE többek között ezzel az akcióival szeretné felhívni a figyelmet a koraszülöttekre és a családbarát ellátásra.
Pécsett született az idei év első korababája - Figyelemfelhívó adománygyűjtés a családbarát koraszülött ellátásért

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk. A legfrissebb adatok szerint hazánkban majdnem minden 10. baba korábban érkezik és a nyolcezer koraszülött közül körülbelül 1 200 gyermek 1 500 gramm alatti testsúllyal születik. A koraszülöttségből adódó rövid és hosszú távú nehézségekkel nem csak a babáknak, hanem a családtagoknak és a tágabb környezetnek, végső soron pedig az egész társadalomnak is meg kell küzdenie.

Számos módszer segít abban, hogy hatékonyabban elkerülhessük a rövid és hosszú távú nehézségeket, illetve a maradandó károsodásokat. A fejlett eszközparkkal ellátott koraszülött egységek mellett a családbarát megközelítések és módszerek is kiemelt jelentőséggel bírnak. A WHO éppen 20 éve kutatja a kenguruzás (tehát a bőr-bőr kontaktus) hatékonyságát, melynek eredményeképp mára a módszert ez egyik leghatékonyabbnak tartják a koraszülött fejlesztésében.[1] A módszerről 2003-ban publikált szakkönyvük számos nyelvre lefordítva több ezer koraszülött központ munkáját segíti.[2]

Kenguruzás közben a koraszülött babák gyógyulnak. A módszer segíti a stabilabb szívműködés és légzést, hosszabb nyugodt alvási periódusokat biztosít és a  kognitív fejlődést is támogatja. A kenguruztatott koraszülöttek súlygyarapodása gyorsabb, ami azzal magyarázható, hogy édesanyjuk, édesapjuk mellkasán stresszmentes környezetben pihenhetnek. Mivel stabilabbak az életfunkcióik, így energiájuk nagyobb hányadát fordíthatják a fejlődésre A kenguruzás pozitívan hat a szülői elégedettségre is, és segíti az anyatejes táplálást is így koraszülöttek kevesebb időt töltenek a kórházban” - mondta el Dr. Nádor Csaba, neonatológus főorvos, az MH EK Perinatális Intenzív Centrumának (PIC) vezetője, az Egyesület elnöke.

„A pécsi klinikán működik az ország egyik legjobban felszerelt és rendkívül magas szakmai kvalitásokkal rendelkező stábbal dolgozó PIC-e, így elmondhatjuk, hogy ilyen szempontból is jó helyre született az év első koraszülött babája” – emelte ki Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a PTE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A GE Healthcare magyarországi üzletága a Melletted a helyem Egyesülettel karöltve támogatja a korai fejlesztésen alapuló gondozást és a szülőkkel való minél harmonikusabb együttműködést, így az év első korababájának születése alkalmából a GE Hungary gyűjtést szervezett dolgozói körében. A befolyt összegből megvásárolt eszközökkel a pécsi kórház családbarát ellátási törekvéseit segítik.

A GE, mint a világ vezető digitális iparvállalata folyamatosan a világ népességét leginkább érintő problémákra keresi a választ. Ilyen hazánkban a koraszületés, így büszkék vagyunk arra, hogy Magyarországon elsőként szerveztünk adománygyűjtést a 2016. év első 1500 gramm alatti testsúllyal születő babája és családja részére” – tette hozzá Pozsony Balázs, a GE Healthcare LCS régiós marketing vezetője, a kezdeményezés ötletgazdája.

A kengurumódszer népszerűsítését tűzi ki célul maga elé a Melletted a helyem Egyesület következő akciója is, melyben a közelgő világnap alkalmából versenyt hirdet a PIC-ek közt, arra buzdítva őket, hogy a lehető legtöbb időt töltsék édesanyjuk vagy édesapjuk mellkasán kenguruzva a babák  A programhoz az Egyesület honlapján lehet csatlakozni, ahol egy héten át lehet rögzíteni a kenguruzások időtartamát. A verseny a mai napon indul és 2015. május 15. éjfélig tart.
 

A Melletted a helyem Egyesületről:

Tavaly szeptemberben, Melletted a helyem névvel civil egyesület jött létre Magyarországon, amely elsőként egyesíti hazánkban a koraszülöttek körül tevékenykedő szakembereket, nővéreket, továbbá a civileket és az érintett szülőket. Az egyesület céljai között szerepel a koraszülés megelőzése, a csecsemőhalálozás csökkentése, továbbá a koraszülöttek korai fejlesztésen alapuló gondozás szakmai támogatása annak érdekében, hogy az idő előtt érkező gyermekek a lehető legjobb ellátásban részesüljenek, a lehető legtöbb időt töltve szüleikkel, családtagjaikkal. Az egyesület elsőként egy átfogó hazai, azon belül a családközpontú eljárásokat kiemelten kezelő felmérés elkészítését szorgalmazza, amely elősegítheti a későbbiekben a szakmapolitikai ajánlásokat, és a további szakmai tevékenységek koordinációját. Az egyesülethez minden olyan cég illetve magánszemély csatlakozhat, aki az egyesület céljaival egyetért, de az egyesülethez való csatlakozás feltétele, hogy a csatlakozni kívánó konkrét tevékenységet ajánljon fel a cél megvalósítása érdekében.

Az egyesületről bővebb információ és tevékenységük nyomon követése az egyesület honlapján ill. Facebook oldalán keresztül lehetséges.

Forrás:
[1] World Health Organization. WHO recommendations on interventions to improve preterm birth outcomes. WHO, Geneva, 2015 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/183037/1/9789241508988_eng.pdf?ua=1
[2] World Health Organization. Kangaroo mother care: a practical guide. WHO, Geneva, 2003 http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/42587/1/9241590351.pdf

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja