SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Másállapotot a Szülészetben!

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2022-03-08
A Másállapotot a Szülészetben egy mozgalom, mely az elmúlt pár évben szerveződött, és vitt sikerre több látványos megmozdulást is. Nem nagytudású szülész professzorok hozták létre, hanem alulról szerveződött - hiszen a szülészeti osztályok hierarchiájában a nők helyezkednek el legalul, még a takarítónő is feljebb áll náluk a ranglétrán. A mozgalom csakhamar nemcsak követőkre, hanem elkötelezett tagokra is talált, mind a szülészeti-nőgyógyászati ellátás rendszerhibái által traumatizált nők, mind az ellátó szakemberek körében. A mozgalom célja, hogy változást idézzen elő az emberi hozzáállás, a rendszer és a társadalom szintjén is, annak érdekében, hogy végre megvalósuljon egy valóban a női szükségletet középpontba helyező ellátás. "Vártunk már eleget!" - így szól az egyik szlogenjük.
Másállapotot a Szülészetben!

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom politika- és pártfüggetlen kezdeményezés, vallási nézőpontja semleges, csakis a céljaik megvalósításáért küzdenek. Feladatuknak azt tekintik, hogy hangot adjanak, sőt, kihangosítsák, láthatóvá tegyék a nők kiszolgáltatott helyzetét a gyermekük fogantatástól egész a gyermekágyig tartó időszakig, de vetélés vagy perinatális veszteség idején is.

A mozgalom tagjai nők: olyan nők, akik vagy kórházban, vagy otthon szültek, császármetszéssel vagy hüvelyi úton, egygyermekesek és nagycsaládosok, veszteségeket és traumákat átélők… Olyanok, akik minannyian azt szeretnék elérni, hogy az ő lányaik szülése majd valóban egyedi, gyönyörű életesemény legyen, ne feldolgozandó trauma. Van köztük szülésznő, jogász, közgazdász is, akik külön és együtt is úgy gondolják, hogy a jelenlegi szülészeti gyakorlat sok esetben ártalmára van a nőknek és születő gyerekeiknek is, következésképpen az egész társadalmat veszélyezteti.

A vágyott gyermek megszületésekor, vagyis a gyermekes család tulajdonképpeni létrejöttekor számos esetben az anya traumájával kezdődik a közös élet. A család központi szereplője, az édesanya, karján az újszülöttjével, komoly, feldolgozásra váró sérelmekkel érkezhet az éppen létrejött családjába, és előfordul, hogy bár több gyereket terveztek a szülők, a nehéz élmények miatt az anya nem vállalkozik több szülésre.

A szülő nőkkel való bánásmód bizony egyértelműen kihat a gyermekvállalási kedvre. Jelenleg Magyarországon az a jellemző, hogy a tervezett gyermeklétszám végül nem valósul meg, és a be nem teljesült álom mögött gyakran ki nem mondott, sőt meg se fogalmazott kellemetlen szülésélmények rejtőznek. Ezek a traumák anya-lánya vonalon tovább örökíthetők, félmondatok, szorongásos tünetek jelenhetnek meg a beszélgetésben, amit érzékel a fiatal utód is.

Ezek az anyák érdekes módon nem a szülés körüli fájdalomra panaszkodnak, ha egyáltalán beszélnek az eseményről. A traumatikus élmények mögött kommunikációs hiányosságok, kioktatás, betegjogok semmibe vétele, fenyegetés, félelemkeltés állhat, a szülő nő kiskorúsítása, döntéseinek figyelmen kívül hagyása. Csupa olyan jogot sértő viselkedés, amit a törvény és a szülészeti protokoll is tilt, csak a betartásuk nem valósul meg.

A jogi eszközök rendelkezésre állnak, a jogalkalmazás és elszámoltathatóság viszont kevésbé, sok esetben következmények nélkül zajlik a hatalommal való visszaélés. Valóban működő szakmai felügyeletre volna szükség ahhoz, hogy a női kiszolgáltatottság csökkenjen, a rendszerben kellő erővel működjenek a fékek és az ellensúlyok.


„Ne vezesd a szülést, csak kísérd!”

A koronavírus és az új egészségügyi jogviszony törvény soha nem látott bizonytalanságba sodorta azokat a nőket, akik az utóbbi években szültek. A vírus szélsőséges mértékű megterhelést jelentett az egészségügyi rendszernek, a hálapénz kivezetése és a fogadott orvos gyakorlatának megszüntetése a biztonságra vágyódó nők utolsó szalmaszálát is kitépte kapaszkodó kezekből.

A nők mozgástere az intézkedések hatására teljesen leszűkült, valójában intézményt sem tudnak szabadon választani, így a szülési élményük nagyobb részben a szerencsén múlik. A népszerűbb kórházak inkább csak a körzetes ellátottjaikat fogadják, így a nők azzal sem tudnak tiltakozni az esetleges embertelen bánásmód ellen, hogy másik intézménybe mennek szülni. A néma tiltakozás is elhallgatott, bár az élet itt is utat tör, és faramuci megoldásokat talál a helyzetre…


„Nincs szükségem javításra, szerelésre, bármennyire kiszolgáltatottnak tűnök is! Együttérzésre és jelenlétre van szükségem.”

A mozgalom felemeli a szavát a rendszer rugalmatlansága, a partnerség hiánya, a magára hagyottság, a szülészeti erőszak és a jogsértő, anyát az újszülöttjétől elválasztó szeparáció miatt. Emberi jogokat követelnek a szülőszobára, támogatást az orvosi tájékoztatás alapján történő döntéshez, és a vajúdó nő választásainak tiszteletben tartását. Szeretnék elérni a fölösleges beavatkozások kerülését, és azt is kérik, hogy a szokásjog helyett minden esetben vonják be a nőt a döntési folyamatba, tájékoztassák az őt érintő egészségügyi kockázatokról és a lehetőségek teljes köréről – és nem csak a rossz gyakorlatról. Fogadják el a női tudatállapot megváltozását a szülés alatt, és viszonyuljanak hozzájuk ennek megfelelően.


„Ne kényszeríts fekve vajúdásra, csak azért, hogy ne kelljen velem foglalkoznod!”

A Másállapotot a Szülészetben! csapat másik követelése, hogy a szülészeti-nőgyógyászati ellátást igénybe vevő nő testhatárait engedély nélkül ne lépje át a személyzetet, csak azért, mert a nő kórházban van. Ne nyúlhasson kérés nélkül se orvos, se szülésznő a vajúdó nő melléhez, ne nyúljon a hüvelyébe sem az ő hozzájárulása nélkül!


„Adj időt! Hagyj szülni!”

A közös vajúdószobák helyett a családi egységet támogató egyszemélyes vajúdószobákat kérnek, ahol a titoktartás és a személyiségi jogvédelem valóban megvalósulhat, és a nő szabad testhelyzetválasztását a vajúdás alatt, beleértve azt is, hogy ihasson-ehessen igénye szerint, és ne kelljen választani az apa és a dúla között, hanem mindketten vele lehessenek a nehéz órákban.


„Ne használd ki, hogy ki vagyok szolgáltatva neked!”

A mozgalom nem tartja az orvosi szakértelmet egyenlőnek a kizárólagos döntési joggal. A kommunikáció legyen az orvoslás része! - hirdetik. A szakértelemnek ebben az értelmezésben eszközzé kell válnia ahhoz, hogy a nő megkapja a kellő tájékoztatást ahhoz, hogy a saját testét érintő kérdésekben ő döntsön. Mert a nő az, aki szül, az ő teste hordozhat később egy életen át tartó nyomokat, és ő érzi a rendelkezésre álló erejét és igényeit.

A zsarolás és megfélemlítés helyett a nehéz helyzetek, veszteség tiszteletteljes kezelésére legyenek felkészítve a szakemberek – kérik a mozgalom képviselői. A méltóságot nyújtó kommunikáció elsajátítása legyen része a szakemberek képzésének! A tévhitek, szubjektív félelmek, hiedelmek szakmai szerepből való megosztása ne szerepeljen a kommunikációban, ne keltsen a személyzet bűntudatot, megalázást egy szülő nőben sem. Ne szorítsák védekezésbe, magyarázkodásba, a vajúdó nő ne végrehajtandó feladat legyen, hanem maradjon a kezében a saját teste fölötti kontroll.

„Amikor a szülés után kengyelbe szíjazva megkérdezem, mire kell a műtéti tálcán lévő eszköz, ne azt mondd, hogy nem kell magának mindent tudnia! Ne titkold, hogy érzéstelenítés nélkül akarsz kikaparni! Mondd el! Indokold meg! Kezelj felnőttként!”

A Másállapotot a Szülészetben! kezdeményezése élénk visszhangot keltett a szülészeti szakemberek között is, és szülészek, szülésznők, főiskolások is csatlakoztak hozzájuk. Néhányan a felkészülésük során azt élték meg, hogy maga a képzés is traumatizáló volt, nem készítették fel őket eléggé a komplikációk, a veszteségek kezelésére sem. Sokan úgy érzik, hogy nincsenek felvértezve a támogató kommunikáció eszközkészletével, és hiába próbálnak a munkaterületükön változtatni a rossz gyakorlaton, a rendszer kíméletlenül bedarálja és kiégetté teszi őket.

„Szülésznő hallgatóként ne azt kelljen tanulnom, hogy a szülési póz a kőmetsző!”

„A „Majd lesz másik” és a „Fiatal még, ötöt is szülhet” nem megfelelő kommunikáció perinatális veszteség esetén!”

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom csapata tavaly év végére szervezett Nő a hangunk! című demonstrációja során üzenetekkel teleírt kövekkel teli kerekes szülőágyat tolt a Parlament elé. A kövek az ellátás okozta terheket jelképezték, amelyeket ezek a nők évek óta cipeltek, és cipelte velük a családjuk, a gyerekeik is. Ezekből az üzenetekből idéztünk a cikkben.

„Szeretnék még gyereket, de rettegek tőled, és a hozzád hasonlóktól!”

A civil mozgalom jelenleg nem tervez megmozdulást, most a menekült várandós nők segítésében vesznek részt.

Nőnap alkalmából kifejezték szolidaritásukat az áldozatok iránt.

„A szülészeti ellátásban nincs olyan nap, ami nem nőnap, így legyen az ellátás nőközpontú!” – üzenik.

Olvasd el ezt is: ”Maga ilyen mellekkel soha nem fog szoptatni!” – Megalázás, hazugság a zárójelentésben, cukros víz: édesanyák történetei fotókkal

Indexkép: Másállapotot a szülészetben / Facebook

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja