SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Meghatározó szülés: az egész életünkre kihat, ahogy a világra jöttünk

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-25
Gyorsan szültél? Keveset vajúdtál? Megeshet, hogy ezért ilyen békés, nyugodt a kisbabád. Túlhordtad? Talán félsz a babával járó felelősségtől. Koraszülött? Valószínűleg igazi küzdő személyiség válik majd belőle. Oxigénhiányos volt? Előfordulhat, hogy felnőttként ezért viseli meg őt annyira minden szakítás, elválás, közösségből való kiszakadás. Császárral szültél? Lehet, hogy a babád még nem készült fel arra, hogy kijöjjön. Milyen következményekkel járhat ez a későbbi életében?
Meghatározó szülés: az egész életünkre kihat, ahogy a világra jöttünk

Nemcsak a szülés, a születés is kihat az egész életünkre. Meghatározza az anya-gyermek kapcsolatot, a lelki egészségüket, a gyermek fejlődését, sőt még azt is, hogy milyen személyiség válik belőle. Az pedig, hogy milyen volt a szülésélményünk, arra is hatással van, hogy szeretnénk-e a későbbiekben még gyereket vállalni. Ezért is fontos, hogy jó szülés és születésélményünk legyen. Vegyük sorra, hogy milyen problémák adódhatnak a szülés során és ezek milyen következményekkel járhatnak az édesanya és gyermeke életében.


Császármetszés

Ennek egyik fajtája, amikor időzített a császármetszés. Ilyenkor a baba még nem készült fel arra, hogy kibújjon, ezt magától még nem tette volna meg. Ezért az az élmény, hogy kiszakítják őt a kellemes, nyugodt környezetéből, ahol eddig biztonságban érezte magát, sokként érheti.

Amikor pedig már megindult a szülés, de valamilyen komplikáció miatt mégis a császármetszés mellett dönt az orvos, akkor tulajdonképpen megmenti őt a szorult helyzetéből. Lélektani elemzések szerint az ilyen csecsemők a későbbi életükben nehezen tudják lezárni életük egyes szakaszait. Például problémájuk adódhat a diploma befejezésével, pedig végig csinálták az iskolát.


Oxigénhiány

Amikor valakinél súlyos oxigénhiány lép fel, akkor azonnal meg kell menteni. A kutatások szerint, aki így jön világra, annak minden elszakadás komoly nehézségekkel jár az életében. Nemcsak egy párkapcsolat befejezése, hanem a közösségekből való elszakadás is az átlagnál jobban megviseli. Legyen szó iskolaváltásról vagy költözésről.


Koraszülés

Ilyenkor a baba azért jön világra, mert már nem érzi magát jól az anyaméhben. Vagyis maga a születés nem viseli meg őt annyira, mint császármetszés esetén. Hiába érkezik meg azonban a külvilágba, még nincs felkészülve az életre. Számára az első napok, hetek, hónapok a küzdelemről, az életben maradásról és a megerősödésről szólnak. Talán ezért is van az, hogy felnőttként is igazi küzdő személyiségek, akik kitartóan és keményen dolgoznak azért, hogy elérjék a céljaikat és megvalósítsák az álmaikat.


Elhúzódó szülés

Ez leginkább az édesanyát viseli meg. Ilyenkor akár több napig is vajúdhat. De előfordulhat az is, hogy még hosszú napokkal túlhordja a babáját. Ennek a lelki háttere az, hogy az édesanya nagyon szereti ezt az állapotot és esetleg fél a felelősségtől, amivel az újszülött jár. Ezért nem kezdődik el időben a szülés.


Vákuum

Ilyenkor a kitolási szakasz húzódik el annyira, hogy végül segítségre van szükség. Ha valaki így jön világra, akkor - akárcsak a császármetszés egy fajtájánál- nehezen tudja befejezni a dolgokat az életben.


Szülés módja ikreknél

Egy spanyol kutatás 160 ikerpár fejlődését vizsgálta 2005-ben. Az ikerpárok 55 százaléka természetes úton, míg 45 százalékuk császármetszéssel született. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a babáknak, akik császármetszéssel születtek, nemcsak az intelligenciájuk, de a kognitív fejlődésük is jóval elmaradt a természetes úton született ikrekétől.


5 tipp, hogy jó legyen a szülésélményed!

Te magad is tehetsz azért, hogy jó legyen a szülésélményed. Ezzel pedig a babádon is sokat segíthetsz.

1. Testi és lelki felkészülés

A várandósságod 9 hónapjában tegyél meg mindent az egészségetekért. Táplálkozz tudatosan, sportolj, ha ezt nem tiltja az orvosod, sétálj nagyokat a friss levegőn és menj el egy szülés felkészítő tanfolyamra is. Beszéljétek át otthon, hogy bent legyen-e Veled a párod szülésnél.

2. Pozitív hozzáállás

Az emberek szeretnek különféle rémtörténeteket mesélni a szüléssel kapcsolatban. Ha teheted, akkor inkább ne hallgasd végig, udvariasan mondd el, hogy csakis a jó dolgokra szeretnél koncentrálni. Ne félj a szüléstől, nagyon sokan átestek már rajta a történelem folyamán.

3. Orvosválasztás

Ha szeretnél fogadott orvost és szülésznőt, akkor időben válassz! Érdeklődj, hogy kit ajánlanak mások. Ha úgy érzed, hogy biztos kezekben vagy, az is ad majd egy megnyugvást, és a szülésélményt is segíti.

4. Informálódj a jogaidról!

Tudd, hogy milyen papírokat írtál alá és hogy egy adott vizsgálatra vagy beavatkozásra szükség van-e a beleegyezésedre.

5. Tájékozódj a lehetőségeidről!

Érdeklődj, hogy milyen lehetőségeid vannak a szüléssel kapcsolatban. Tudsz-e, szeretnél-e otthon szülni? A kórházban milyen a szülőszoba? Esetleg kérd meg a szülésznőt, hogy vezessen körbe. Kérdezd meg, hogy történik a vajúdás, van-e lehetőség masszázsra, zenehallgatásra, kádban szülésre. Válaszd is ki, hogy Neked melyik lenne szimpatikus.

A környezet is sokat segíthet

Bármilyen is legyen a szülés és a születés, egy biztos: ha a kisbabád egy nyugodt, békés, szerető környezetbe csöppen bele, akkor sokkal könnyebben fel tudja dolgozni az átélt traumákat.

Kép forrása: Daniel Reche fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja