SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Népbetegség a koraszülés

Singola Edit [cikkei] - 2008-09-17
A stressz a fő hajlamosító tényező.
Népbetegség a koraszülés
Kevesebb, mint 2500 gramm, kevesebb, mint 37 hét, vagyis kisebb esély az életre.
Magyarországon a koraszülés népbetegség. Míg az uniós átlag 4-5 százalék, addig hazánkban az újszülöttek 8-9 százaléka koraszülött. Az ilyen gyerekek hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre vagy az idegrendszeri- és vérnyomásproblémák kialakulására, mint társaiknak. Sajnos kevéssé köztudott, hogy a koraszülések jelentős része megelőzhető lenne.

Egy fejlett ország egészségügyi ellátásának egyik legfontosabb mutatója a koraszülöttek túlélése, a csecsemőhalálozás és a koraszülöttek fejlesztése. A koraszülöttség ugyanis nem fejeződik be azzal, hogy az intenzív osztályokon megmentették a kisbabák életét. Az ezt követő sikeres fejlesztés sem jelent befejezést, hiszen ebből a populációból kerülnek ki azok a felnőttek, akiknél átlag feletti problémát jelent majd a magas vérnyomás, az időskori cukorbetegség, vagy a veseproblémák.

A koraszülöttek aránya uniós szinten 4-5 százalék, Magyarországon viszont 8,4 százalék, ez évente 8500 kisbabát jelent. Ebből 6000 gyermek kerül a koraszülött intenzív osztályokra. E gyermekek 10-12 százaléka (évi 600-700 kisbaba) károsodik komolyan, 20-25 százalékánál, ami évi 1200-1500 gyermek, pedig finom idegrendszeri sérülések mutathatók ki, amelyek magatartási problémák, tanulási zavarok, hiperaktivitás formájában jelentkezhetnek később.

Sajnos nem minden koraszülöttet lehet megmenteni. Minél kisebb egy újszülött, annál nagyobb az esélye a komplikációknak. Koraszülés esetén a babát speciális mentőautóban minél gyorsabban olyan kórházba kell átszállítani, ahol az ellátása megoldható. Örvendetes hír, hogy megmenekülni látszik a koraszülöttekre szakosodott egyetlen hazai mentőszolgálat - a Cerny Alapítványé -, amely pár hónappal ezelőtt teljes finanszírozási válságba került. Ezen túlmenően a koraszülött intenzív osztályok fenntartása is kiemelkedően magas költségekkel jár.

Okok

„A koraszülést kiválthatják egészségügyi és szociális tényezők is, ezek közül számos eset megelőzhető szűréssel, - mondta el  Prof. Pajor Attila, a 2. sz. Szülészeti- és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. - Az egészségügyi tényezők egy része genetikus: ilyen, ha az apának vagy az anyának szív és érrendszeri betegsége, fokozott trombóziskészsége vagy cukorbetegsége van, illetve ha a női családtagoknál előfordult már terhességi toxémia."

Lélektani oldalról jellemző a koraszülés azon nők között, akik nem kívánt terhességet hordoznak; továbbá meddőség utáni várva várt terhességek, kóros lefolyású előző terhesség, illetve rendezetlen párkapcsolatok is gyakori kiváltó tényezők. A kis súlyuk miatt koraszülöttnek számító újszülöttek döntő  többsége rendezetlen családi körülmények között születik: stresszhelyzetben ugyanis az anya szervezetében a keringés centralizálódik, csak az életfontosságú funkciókra koncentrálódik, ilyenkor a méhben lévő magzat nem jut megfelelő tápanyagokhoz, és sorvadásnak indul. A korán, 14-16 éves kor alatt szülő anyák - évi 90 ilyen eset szokott lenni -, de a 40 év fölött első gyermeket váróknál is statisztikailag magasabb a koraszülés aránya.

A lombikprogramok következtében létrejött gyakori ikerterhességek szintén emelik a koraszülések számát. Az alultápláltság a tápanyagok hiánya miatt hajlamosító tényező, ide sorolandó az a helyzet, amikor a várandós retteg a súlyfelesleg kialakulásától, és emiatt fogyókúrázik. Viszont a túltápláltság következtében cukorbetegség jöhet létre. Kiemelném még a rossz higiénés körülmények, az aluliskolázottság, a rossz lakáskörülmények szerepét is."

A szűrésnek elsősorban az orvosi jellegű hajlamosító tényezőknél van nagy szerepe, különös tekintettel a különböző fertőzésekre, amelyek akár tünetmentesen is jelen lehetnek, ilyenek például a húgyúti vagy szülőcsatornán lévő fertőzések. Sőt, nemritkán a fogínybetegség, mint bakteriális góc is beindíthat koraszülést, mivel ezen keresztül nem kívánt anyagok kerülnek a szervezetbe.

„Régóta elemezzük kollégáimmal, hogy miért jóval magasabb Magyarországon a koraszülések száma, mint az EU-s átlag - mondja a szülész szakorvos. - Arra szoktunk kilyukadni, hogy például Finnországban, ahol alacsony ez az arányszám, jóval erősebb a szociális háló, mint nálunk. Ezért évekkel ezelőtt letettünk az egészségügyi vezetés elé egy ajánlást, melynek alapján a magyarországi összes koraszülés és terhes gondozás adatai az életvitel, az iskolázottság, a lakáskörülmények és még sok más szempontból feldolgozhatók lennének. Ezen túlmenően pedig érzékenyebb diagnosztikai készülékek segítségével egészen korán ki lehetne szűrni a fejlődési rendellenességeket, amiről az anyákat is időben tájékoztatni lehetne."

A koraszülés magas arányát a szakma erőfeszítései miatt 1985 és 1990 között már sikerült egyszer 11 százalékról 8,5 százalékra leszorítani. Ahhoz, hogy további csökkenést tudjunk elérni, a szakorvosok szerint össztársadalmi összefogásra lenne szükség, mert a megelőzés mindig olcsóbb.

 „A legfontosabb lenne, hogy a tinédzserek helyes életvitelt tanuljanak, ebben nagy szerepe lehet a már működő, kortárs felvilágosító munkának - véli Pajor professzor. - Sajnos sokan 14-16 évesen kezdik a nemi életet úgy, hogy nincsenek tisztában a nemi betegségek veszélyével, illetve a fogamzásgátlás mikéntjével. Csehországban vagy Ausztriában az egészségnevelés a fiúknak is kötelező tantárgy, például a menstruáció higiénéje az alapismeretek közé tartozik."

Forrás: www.noe.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

55 vidám tavaszi mondóka és versike kicsiknek

Itt a tavasz: ébredeznek az állatok a téli álomból, nyílnak virágok, rügyeznek a fák, csicseregnek a madarak, újraéled a természet. Ünnepeljétek a jó időt játékos, tavaszköszöntő versikékkel - 55 imádni való, vidám verset és mondókát gyűjtöttünk hozzá össze.
Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

Porcukor helyett tisztítószer került az ovisok reggelijébe Pilisborosjenőn

A reggeli után több gyereknek is fájt a hasa, egyikük pedig annyira hányt, hogy kihívták a mentőket.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Lehet-e egészséges egy vegán gyerek? - Ezekre figyelj nagyon!

Mennyire lehet egészséges egy gyerek számára a vegán étrend? Mire figyeljünk, hogy ne alakuljanak ki hiányállapotok, betegségek? Egyáltalán mit javasolnak a szakemberek? Erre kerestük a választ.
Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

Nem is olyan nehéz a csapdájába esni - Meglepő, mennyi minden állhat az elhízás hátterében

- A túlsúlyos emberek száma 1975 óta világszerte megtriplázódott.1 - 2016-ban több mint 1,9 milliárd túlsúlyos nagykorút regisztráltak, ezek közül 650 millió elhízottat, azaz olyanokat, akiknek 30 felett volt a testtömegindexük.2 - A túlsúly miatt számos betegség fejlődhet ki: szívbetegségek, stroke, 2-es típusú cukorbetegség, a rák bizonyos fajtái, de az idő előtti elhalálozás is jellemző a túlsúlyos emberekre.3
A szerkesztő ajánlja