A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jogszabályváltozás a GYED és CSED számításában 2015. június 1-től

Szakbarbár - 2015-09-01
A megváltozott GYED és CSED számításról érthetően azoknak a kismamáknak, akiknek kis korkülönbséggel születtek a babáik és nem mennek vissza dolgozni két baba között, vagy visszamennek, de más paraméterekkel dolgoznak, mint előtte.
Jogszabályváltozás a GYED és CSED számításában 2015. június 1-től

Az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély/csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj) megállapítására vonatkozó szabályok 2001-től 2013 közepéig nem módosultak számottevően, az elmúlt 2 évben azonban többször is változtak a jogszabályok. 

Eddig a jelentősebb változások - az addig hatályos szabályokhoz képest -  a kismamák egy részének kedvezőek voltak, másik részüknek pedig kedvezőtlenek. Nem volt olyan változás, ami mindenkinek egyaránt jó lett volna. A 2015. július 1-től hatályos új szabályok, amelyek a kis korkülönbséggel 2. vagy többedik gyermeket szülőknek érdekesek viszont olyanok, hogy azzal senki nem jár rosszabbul a korábbi szabályokhoz képest. Az új rendelkezések vagy nem érintik a kismamákat, mert ugyanannyi lesz így is az ellátás, mint amennyi korábban lett volna, vagy magasabb összegű ellátást fognak kapni.
 

Mi volt 2015. június 30-ig:

Ha valaki két baba között visszament dolgozni és volt az ellátás kezdetét megelőző 3. hónap végéig 180 bérezett napja, akkor az utolsó 180 napi átlag volt az ellátások alapja. Ha 180 napja nem volt, de volt legalább 120, akkor pedig az utolsó 120 napi átlag. Ha valaki 30-119 napot dolgozott ebben az időszakban, akkor az ebből számított átlag képezte az ellátás alapját, 30-nál kevesebb bérezett nap esetén pedig a szerződés szerinti bér. Utóbbi két esetben bármilyen magas volt a legfeljebb 119 napi bér, a csed alapja nem lehetett több a minimálbér kétszeresénél.
 

Ezek a szabályok a gyakorlatban azt jelentették, hogy

- Magas bérrel legalább 120 napot kellett dolgozni két baba között egy korlátlanul magas csedhez, egyébként csak a minimálbér kétszerese lett a csed alapja

- Ha valaki rövidebb munkaidőben, kevesebb bérért dolgozott két baba között, akkor - hacsak a részmunkaidős bér nem érte el a minimálbér kétszeresét - a szorgalma jutalma az alacsonyabb, részmunkaidős bérből számított ellátás volt

- Ha az előző baba után megállapított ellátás alapjában olyan extrák - pl. túlóra, műszakpótlék, jutalom, jutalék, prémium - voltak, amiket a szerződés szerinti béren felül kapott a kismama és ilyenek a következő baba születése előtt nem voltak - nem ment vissza dolgozni és nem kapta, vagy keveset dolgozott és ezért kevesebbet kapott - , akkor az új ellátás kevesebb lett, mint a régi volt.

A 2015. július 1-től hatályos rendelkezések ezeket a - sokszor igazságtalannak érzett -  helyzeteket oldják meg azzal, hogyha az általános szabályok  – a mi volt 2015. június 30-ig kezdetű résznél írtak – szerint megállapított csed, gyed kevesebb lenne, mint a régi csed, gyed volt, akkor a régi, magasabb összegű ellátást kapja megint a kismama. Új csedet csak a régi cseddel (tgyással), új gyedet csak a régi gyeddel vetünk össze, az összehasonlítás így értendő.
 

Az új szabályokat 2 feltétel együttes teljesülése esetén lehet alkalmazni:

-  A következő baba az előző után kapott gyed vagy gyes folyósítása alatt, illetve ezek végét követő 1 éven belül születik

- A régi csed, gyed alapjában kizárólag abban a jogviszonyban elért jövedelem volt, amelyikből az új csedet, gyedet igényli a kismama. (Ha a szülés előtti év elejétől ugyanott dolgozott valaki, akkor ez mindenképpen így van, más esetekben részben vagy egészben más jogviszonyban elért jövedelem is lehetett az előző ellátás alapjában.)

A 2. feltétel miatt lesz, akinél az új szabályokat nem lehet alkalmazni, az ilyen kismama ezekből semmit nem fog érezni, az ellátása annyi lesz, mint a 2015. július 1. előtti szabályok szerint, tehát vagy jól jár vele valaki, vagy nem érinti, nem lesz olyan, akit kedvezőtlenül érintene.

Fotó: adamr/FreeDigitalPhotos.net

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja