SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tényleg ingyen pénzt kapunk februárban? Utánajártunk az szja-visszatérítés részleteinek

Juhászné Ráthgéber Réka [cikkei] - 2021-09-28
Közel három hónapja tartja lázban a magyarokat Orbán Viktor kijelentése, amit a miniszterelnök a Világgazdaság csúcskonferenciáján jelentett be. Mielőtt még fejben elköltenénk a visszajáró adót, egy pillanatra álljunk meg és gondoljuk végig az egészet.
Tényleg ingyen pénzt kapunk februárban? Utánajártunk az szja-visszatérítés részleteinek

„Ha a GDP-növekedés mértéke idén eléri az 5,5 százalékot, akkor a gyermeket nevelő szülőknek jövő január-februárban utaljuk vissza azt az adót, amelyet idén befizetnek a költségvetésbe” mondta Orbán Viktor. Hozzátette azt is, hogy valószínűleg a leggazdagabbaknak nem lesz erre szüksége, így húznak majd egy felső határt, de így is körülbelül 600 milliárdjába kerül majd ez a kormánynak.

Azóta már többször módosítottak a kijelentésen, kormányrendelet ezzel kapcsolatban még nem jelent meg, de a 3 hónap leforgása alatt kiderült:

  • A KATA szerint adózók az átalányadó egynegyedét, míg az ekhosok a befizetett 15%os adójuk kétharmadát kapják vissza
  • 2022. február 15-éig minden, gyermeket nevelő családnak visszatérítik az addig befizetett szja-t (tehát az előleget)
  • Az ingatlan bérbeadás utáni szja is visszajár (ezt májusban, adóbevallás előtt szokták elbírálni, tehát ennek a kiszámítását szintén előre hozzák)
  • Azok a mezőgazdasági őstermelők is visszakapják, akik fizetnek szjat
  • Az eddig említett 1,5 millió ember helyett 1,9 millió embert érint a rendelkezés
  • A családi adókedvezménnyel csökkentett szja-t kaphatják vissza
  • Ha mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindketten visszakaphatják
     

Honnan fogja tudni a NAV, hogy ki kapja a családi pótlékot?

Augusztus 6-án megjelent egy kormányrendelet, amely „A nemzetgazdaság stabilitásának fenntartása érdekében a személyijövedelemadó-bevallási tervezet összeállításához és a hatékony ellenőrzéshez szükséges adatokról” címet viseli, és kvázi azt tartalmazza, hogy a Magyar Államkincstár adatokat szolgáltat azokról, akiknek kiutalja a családi pótlékot, valamint az ő házastársukról, illetve bejegyzett élettársi kapcsolatban élő párjukról. Már itt felmerül a kérdés, ha valaki szimplán együtt él szíve választottjával, de nem házasodtak össze, és bejegyzett élettársi viszonyban sincsenek, akkor ő vajon jogosult-e a visszatérítésre?
 

Kérdések, amik felmerültek bennünk az szja-visszatérítés kapcsán

Elég sok mindent tudunk már arról, hogy mit és hogyan fog csinálni a kormány az szja-visszatérítéssel kapcsolatban, de azért van pár homályos folt, amire még nincs válasz. Laikusként, és adófizető polgárként az alábbiakra lennénk kíváncsiak:
 

Kell-e majd igényelni?

Ha eddig bármilyen túlfizetés keletkezet egy adott személynek egy évben, akkor azt bizony nem utalta csak úgy vissza a NAV, hanem kérni kellett levélben, nyomtatványon, telefonon, akárhogy. Vajon így lesz ez az szja-visszatérítés kapcsán is? Kapunk-e róla előzetes értesítést, hogy mekkora összeget küldenek? Élhetünk-e fellebbezési joggal, ha nem érezzük igazságosnak az összeget?

A tervek szerint egyébként a visszatérítést nem kell igényelni, automatikusan meg fogják kapni a jogosultak.
 

Mi van azokkal, akik decemberben válnak családdá?

Tegyük fel, van egy kismama, aki december 24-én szül. Két ünnep között már nem tud elmenni ügyet intézni, csak az újévben, de akkor a rendszerben már ő vagy a párja csak januárban kap családi pótlékot, pedig már december 24-én megszületett a gyermeke. Ők megkapják majd az szja-visszatérítést?
 

Megjelennek-e időben a visszatérítéshez szükséges adatok?

A tavalyi évre vonatkozó GDP-becslést idén február 16-án adták ki, ami pont egy nappal kicsúszik a megadott, február 15-ei határidőből, és a KSH is csak február 25-én, vagyis 10 nappal később hozta ki a tavalyi átlagkeresletre vonatkozó információkat. Ugye ez a két adat rendkívül fontos az szja-visszatérítéshez, hiszen csak akkor adja meg a kormány, ha 5,5% feletti lesz a GDP-növekedés (többen 7% felé tippelik), valamint a kifizetések felső határát az átlagkereslethez kapcsolják. Ha időben ki akarják utalni az ígért összegeket, akkor ezekre az információkat még januárban meg kell osztaniuk a nagyközönséggel.
 

Hiányos adatok, késve elküldött szja-befizetések

Egy ideális világban minden adat tökéletesen fel van tüntetve egy bevalláson, mindenki pontosan kitölti az szja-befizetésekről szóló nyomtatványokat, és természetesen elküldi a NAV-nak még a határidő lejárta előtt 2 héttel. Ugye mindenki látta már a kígyózó sorokat, amik május 20-a előtt álltak a postán, hogy a kedves, feledékeny polgároknak időben odaérjen az adóbevallása a NAV-hoz? Ugye mindenki találkozott már lefagyott rendszerrel, be nem engedő Ügyfélkapuval és a határidő lejárta után visszaküldött dokumentumokkal? Jelenleg arról sincs információnk, hogy mikor mit és hogyan kell leadni, vagy igényelni, vagy beküldeni, vagy letölteni.
 

Gyes kizárva, külföldre dolgozók felejtsék el

Ugye úgy szólt a kitétel, hogy mindkét szülő megkaphatja, akinek van bejelentett munkahelye. Igen ám, de ha hivatalosan nem ment vissza dolgozni, GYES-en van otthon a gyermekével, akkor se a családi adókedvezményt, se az szja-visszatérítést nem tudja érvényesíteni. Viszont mi a helyzet a GYED-en vagy CSED-en lévőkkel, akiknek ugyanúgy van bejelentett munkahelye, ráadásul 15% személyi-jövedelemadót fizetnek a támogatás után, és érvényesíteni tudják a családi adókedvezményt is? Ők visszaigényelhetik?

Akik még rosszul járnak az szja-visszatérítéssel, azok a magyar munkavállalók, akik külföldi munkavállalónak végeznek bármilyen munkát Magyarország területéről. Az ő befizetéseikről, elmaradásukról nincs pontos információja az adóhatóságnak, így valószínűleg az általuk igényelt visszatérítéssel is lesz egy kis probléma.


Kik járnak a legjobban?

Azok a szülők járnak a legjobban, akik 1 gyereket nevelnek, átlagos bér mellett, hiszen 1 gyerek esetén bruttó 513 ezer (nettó 341.145 Ft, családi adókedvezmény nélkül) forintos munkabér mellett lehet érvényesíteni a maximum, 800 ezer forintos visszatérítést. Kettő gyerek esetén bruttó 713 ezer (nettó 474.145 Ft, családi adókedvezmény nélkül) fizetést kell kézhez kapni az szja-visszatérítés kimaxolásához, három gyerek esetén pedig bruttó 1,1 millió Ft (nettó 731.500 Ft, családi adókedvezmény nélkül) szükséges, a négygyerekesek pedig eleve szja-mentességet kaptak, szóval őket nem érinti a visszatérítés.

Addig is érdemes figyelni a legújabb híreket, mert bármikor lehet változtatás, esetleg eltörölhetik a rendelkezést, és új feltételeket is köthetnek majd hozzá.

Olvasd el ezt is: Akár 1.300.000 Ft-ot is kaphat egy család: visszatérítik a gyermekesek számára a személyi jövedelemadót

Indexkép: cottonbro fotója a Pexels.com-ról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja