A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így változnak a pénzügyeid idén

Családinet - 2015-01-08
A kormány 2014. év végi döntései értelmében számos pénz- és adóügyi módosításra lehet majd számítani idén. Változik többek közt a minimálbér, a TB hozzájárulás és a cafateria után történő adózás mértéke is.
Így változnak a pénzügyeid idén

Nő a minimálbér és a garantált bérminimum

2015-ben a minimálbér és a garantált bérminimum 3,4 százalékkal nő majd a 2014-es értékekhez képest. Az idei infláció várható mértéke 1,8 százalék, így – ha ez az érték nem emelkedik –, akkor valóban több pénz állhat majd a házhoz. 

5 százalékkal is nőhetnek a keresetek jövőre

A munkavállalók képviseletében a Liga Szakszervezetek elnöke, Gaskó István úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy sikerült olyan ajánlásokat tenni a kormánynak, amelyekben a jövő évi bérnövekedés mértéke 3-4 százalékos. Ám az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a gyakorlatban mindig nagyobb mértékű volt az általános bérnövekedés, mint ahogy az az ajánlásokban szerepelt. Idén ezért akár 5 százalékos keresetemelkedést is prognosztizálhatunk.

Módosul a cafateria utáni adózás mértéke

A béren kívüli juttatások (Erzsébet-utalvány, helyi bérlet) adóztatása 2015-től jelentősen megváltozik. Évi 500.000 forint helyett idén csak 200.000 forintig lesz 35,7 százalékos az utánuk fizetendő adó mértéke. Ha azonban ezen értékhatár felett van az évi cafateria összege, akkor 200.000 forintig az imént meghatározott, 35,7 százalékot kell fizetni, a maradék összeg után pedig 51,17 százalékot.

A SZÉP-kártya esetében évi 450.000 forintig megmarad a kedvezőbb adóbesorolás.

További változás, hogy az iskolaszövetkezeteken keresztül dolgozó fiatalok is részesülhetnek 2015-től béren kívüli juttatásokban.

Módosulnak az adóelőleg-nyilatkozatra vonatkozó szabályok

A tartós megbízási szerződéssel rendelkező személyek nemcsak az adóbevallásukban, hanem már évközben is érvényesíthetik az szja-t, illetve az adóalapot csökkentő és a családi járulék kedvezményeket.

Változik az egészségbiztosítási járulék összege

Január 1-jétől az eddigi 6810 forintról, 6930 forintra nő a járulék havi összege, amely napi lebontásban 231 forintot jelent.

 

Forrás: MTI
Kép: wikipedia.org

 

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja