SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pénzügyeink: értelem vagy érzelem?

Himer Csilla [cikkei] - 2011-02-11
Két kabalaállat is feltűnik a www.eznemjatek.hu oldalon: egy mindenkiben ott lakozó kisördög, aki mindig ott sutyorog, és löki a hülyeségeit akkor is, ha pénzről van szó, és egy kiskakas, aki ugyanúgy, ahogy egykor a török császárnak is, neked mint uralkodónak is belekukorékolja majd az arcodba az igazságot a kisördög emeletes butaságairól.
Pénzügyeink: értelem vagy érzelem?

kakasHa bárkit megkérdeznénk a pénzről, hogy minek alapján dönti el, hogy mihez kezdjen vele, nagy eséllyel az emberek 95 százaléka, vagyis 10 emberből 9 és fél azt mondaná, hogy tények, adatok, és jól átgondolt, lehetőleg szakmai érvek alapján.
Na, most jönne a kiskakas, és tutti azt mondaná:
„Eszed tokja, uralkodó! Te is csak azt hiszed, hogy ésszel döntesz! Pedig Te sem a fejeddel gondolkodsz, hanem a szíveddel!”
És ugyancsak nagy eséllyel ugyanezen emberek nagy többsége ott helyben tiltakozni is kezdene, hogy ugyan, zavarjam már el a kiskakast, mert vagy sokat ivott, vagy csak szimplán hülye, de ő, mármint az emberek többsége, biztos, hogy gondolkodik, mielőtt a pénzéről dönt.

És akkor jött az ördög...

Én pedig azt mondom, hogy akkor vegyük elő a te kisördögödet! Lehet, hogy a kisördög egymásnak totál ellentmondó dolgokat is képes mondani, de ez ne zavarjon, mert ez is csak azt bizonyítja, hogy minden ember más: kit ezzel a marhasággal győzköd a kisördög, kit az ellenkezőjével, a lényeg, hogy te nyugodt legyél, és ne halld meg, hogy mit kukorékol a kiskakas.
Akkor nézzük, miket sutyorog Neked a kisördög, abban a biztos tudatban, hogy ezeket a dolgokat te már úgyis alapigazságként kezeled:

  • A pénz piszkos dolog. / A pénznek igenis van szaga!kisordog
  • A lelki gazdagság sokkal fontosabb, mint az anyagi!
  • A pénz nem minden.
  • A sok pénz csak elrontja az embert/a gyereket.
  • A pénz megrontja az emberi kapcsolatokat (ismeretséget, barátságot, házasságot).
  • A pénz/a befektetés félelmetes, mert nem értek hozzá/mert kockázatos.
  • Vannak vágyaim, de ahhoz mindhez pénz kell!

Lehet, hogy még tudnál egyebeket is idézni a saját kisördögödtől, ezt meg is teheted a hozzászólásokban. (A legjobb kisördög-frázisokat díjazzuk egy-egy virtuális  vállon veregetéssel.) Na de vissza az ördögünkhöz! Miket beszél ez neked??? El tudod képzelni, hogy mit kukorékol erre a kiskakas?
„Kukuríkúúú, szakadt uralkodó! Te sem a csupasz logika embere vagy! Ha tényleg ismernéd a pénzt, és lenne tudásod róla, akkor nem félnél tőle ennyire, és akkor dumálhatna Neked a kisördög, az biztos!”
Miről hablatyol itt a kiskakas?

A félelemről

Arról, hogy valamilyen oknál fogva félsz a pénztől, vagy a pénzzel kapcsolatos helyzetektől, így a félelem mint az egyik alapvető emberi érzelem irányítja ekkor a gondolataidat, tetteidet – és nem az eszed… Szerinted akkor, amikor félsz, elkezdesz adatsorokat megbecsülni, értelmezni, elemezni? Szerintem inkább a menekülő utakat keresed. Na, ezek a kisördög-féle sutyorgások pedig remek lehetőségeket kínálnak a menekülő utakhoz. Melyik milyet? Nézzük meg!

  • A pénz piszkos dolog – Önkorlátozó hiedelem, amit a Bibliára hivatkozva szoktak hangoztatni, pedig csak egy jó álca arra, hogy leplezd: azért nem foglalkozol a pénzzel, mert nem ismered, az ismeretlen pedig félelmetes. Ja, és a Bibliában sem az van, hogy a pénz a bűn melegágya. Nézd csak meg!
  • A lelki gazdagság sokkal fontosabb, mint az anyagi! – Jó kifogás, de nem több. Az oka, lsd. fentebb. De ha belegondolsz, hogy a lelked gazdagságával is csak akkor tudsz foglalkozni igazán, ha az egyéb földi hívságokra, pl. fedél, étel, ruha, nincs már gondod, akkor belátható, hogy ez az emelkedett félmondat egy emeletes marhaság. (Ezt anno már igazolta egy Maslow nevű úriember a piramisával - tudományosan is.) Jó a lelki gazdagság, de nem zárja ki azt, hogy anyagiakban is gazdag legyél.
  • A pénz nem minden. – Ebben azért még a kiskakas szerint is van valami. De akkor is csak féligazság. Szükségleteink vannak, sőt azért legtöbbünknek az sem mindegy, milyen színvonalon elégítheti ki azokat. Éppen ezért ez az állítás meglehetősen bagatellizáló, és minimum hárító: ha csökkentem a pénz jelentőségét, akkor csökkentem a félelmem is. A baj ezzel csak az, hogy a valóság nem ez.
  • A sok pénz csak elrontja az embert/gyereket. + A pénz megrontja a kapcsolatokat. – Ugyanaz pepitában. Ha valaki rendelkezik önuralommal,  önbizalommal és reális az önképe, akkor ez megint csak rossz duma. Ha nem elég jó, akkor sem a pénz ront meg, hanem az a lehetőség, amit úgy gondolsz, hogy adhat neked.
  • A pénz/ a befektetés félelmetes, mert nem értek hozzá/mert kockázatos. – Na, itt van az eb sírhantja! Az első verzióval beismered az okát is: vagyis azt, hogy nincsenek meg a kellő ismereteid ahhoz, hogy magabiztos legyél ezen a téren. A második verzió is ugyanennek a cifrázása: a kockázatok ugyanis a megfelelő mennyiségű és minőség információk beszerzésével, azaz tudással kezelhető mértékűre csökkenthetők. Vagyis tanulj, és akkor nem félsz!
  • Vannak vágyaim, de ahhoz mindhez pénz kell! – Persze, hogy pénz kell! Miért, ha éhes vagy, és akarsz egy kiló kenyeret, ahhoz nem kell a pénz? Max annyi a különbség, hogy a vágyaidhoz más nagyságrendekben kell a lé. Ez a hozzáállás elsőre talán inkább egyszerű mezei kényelemnek, mi több, lustaságnak tűnhet, pedig ez is csak a félelmet bújtatja egy másik érzelem mögé.

Hallgasd meg, mit mond Neked ezek után a kiskakas:
„Kukuríkúúúúú, szakadt uralkodó, akarsz még félni? Akarsz még a kisördögbe kapaszkodni? Ha nem, akkor állj neki, és tanulj! Ha igen, akkor meg nyugodj bele, hogy ez Neked nem fog összejönni…”

Na, hogy döntöttél? Bevállalod?

Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
A szerkesztő ajánlja