SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tökéletes randitipp a Margitszigeten: jazz és bor a Nyulamban!

Családinet [cikkei] - 2023-07-05
Július 14-én este a Nyulam Presszó teraszán a város legjobb randiprogramja vár: a színpadon este nyolctól Szűcs Kinga színésznő és zenekara játszik.
Tökéletes randitipp a Margitszigeten: jazz és bor a Nyulamban!

A Ringtone Jazz Club egy brüsszeli központú nemzetközi jazz trió,  amelynek tagjai önálló zenei karriert követően ebben a formációban egy éve mutatkoztak be Belgiumban. Repertoárjában megtalálhatóak népszerű jazz-standardek, pop, rock és blues feldolgozások angol, francia és magyar nyelven.

A zenekar tagjai:

  • Szűcs Kinga - ének
  • Szabó Ervin - gitár
  • Francesco Marchetti -agybőgő.

A zenekar július 14-én pénteken 20 órakor  a varázslatos hangulatú Margitszigeten a Kristály Színtér teraszán lép fel. A jól ismert jazz standardek különleges hangulatú feldolgozások mellett hallhatunk majd pop és blues dalokat is. A koncert ingyenesen látogatható.

Szűcs Kinga, az igazi multitálentum

Szűcs Kinga a színpad és a zene világával már egészen kisgyermekként megismerkedett, így egyértelmű volt, hogy a színészetet és az éneklést választja hivatásul. A Miskolci Nemzeti Színház, majd 10 évig a Pesti Magyar Színház társulati tagja is volt, az örök szerelemváros azonban mégis Győr maradt az énekes-színésznő életében. 11 évig volt a Győri Nemzeti Színház társulati tagja, ahol a legnagyobb musicalek főszerepeit játszotta - Evita, Hair, Footloose, Isten pénze, Dzsungel könyve, Chicago, Made In Hungária, Egri Csillagok... -  Itt kötött szoros barátságot többek között Szina Kinga színésznővel aki, a színészet mellett remekül rajzol és fest, kettőjük lelki világa pedig nagyon hasonló, így magától értetődő volt, hogy Szűcs Kinga tavaly decemberben megjelenő gyerekkönyvének az illusztrátora legyen. Ez az újabb közös öröm-munka pedig még szorosabbra fűzte a barátságukat. Kinga a versírással is éppoly régóta foglalkozik, mint az énekléssel, azonban saját gyermekverseit először csak a pandémia idején olvasta fel az egyik népszerű közösségi oldalon a színházat és a kultúrát kedvelők számára.

Kinga a versek mellett színpadi műveket és dalszövegeket is ír. Néhány éve nem csak Budapesten, hanem Brüsszelben is él; és egy ottani jazz-zenekarban énekel, két nagyszerű zenész barátjával - Szabó Ervinnel és Francesco Marchettivel - amely a Ringtone Jazz Club nevet viselni.

Győr városába mindig boldogan látogat vissza, ahol rengeteg barátja és ismerőse van, akik mindig hatalmas szeretettel és örömmel várják , hogy jókat beszélgethessenek egy kávé vagy limonádé mellett. Legutóbb például a Könyvhét rendezvényen mutatta be az “A Játék komoly dolog” című verseskötetét kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szűcs Kinga - A Játék komoly dolog

Milyen élményekkel zárult a Könyvhét?

Az első könyvhetem ez szerzőként, csodás élmény volt. Az olvasók nagyon szerették a könyvet és a verseket. A könyvbemutatón a gyerekek is felolvastak, és beszélgettünk a versek kapcsán mindenről, ami fontos lehet nekik. Meséltek az iskolai, óvodai életükről, és néha bizony el is panaszoltak néhány bántó dolgot. Ezért érdemes ezt csinálni. A gyerek a legőszintébb, legjobb közönség. Hálás vagyok minden percért, amit az idejükből rám és a verseimre szánnak.

Július első hétvégéjén rendezik a Győr városában a nagy múltú, ikonikus Győrkőc fesztivált, elképzelhető, hogy akkor is láthatunk és hallhatunk Téged Győrben?

Igen, jövünk Szina Kingával, és ismét nagyon jó programokat találtunk ki a gyerekeknek! Július 1-2-ig ott leszünk mi is a Radó szigeten egész nap. Lesz színezés, verstanulás, beszélgetés, felolvasás, mindenféle móka. Még labdát is viszünk, ahogy az egyik kisfiúnak a könyvbemutatón Kingával ígértük.

Hol juthatunk hozzá a könyvedhez?

Aki dedikált példányt szeretne a Győrkőc fesztiválon megtalál, de ha valaki jobban szeret online egy kattintással vásárolni, az a lira.hu oldalon lehetséges.

Számodra mikor derült ki, hogy a színészet és az éneklés mellett a versíráshoz is van tehetséged?

Régóta írok verseket, felnőtteknek és gyermeknek. Az írás egy másik izgalmas önkifejezési forma, a színjátszás és az éneklés mellett. Mindig érdekelt, hogyan születik egy történet, hogyan alakul egy karakter akár egy versben, színdarabban vagy prózában. Ez semmihez sem hasonlítható érzés, egész más, mint megformálni egy szerepet a színpadon. A pandémia alatt sok művész igyekezett segíteni valahogyan, hogy enyhítsék a bezártság nehézségeit. Volt, aki regényt olvasott fel a közösségi oldalakon, volt, aki dalokat tett fel. Nagy Balázs kollégám és barátom létrehozta a “Nem hagyunk egyedül” elnevezésű csoportot az egyik közösségi oldalon és megkért, hogy osszam meg ott a verseimet. Így találkoztak a gyerekverseim először a közönséggel. Boldogan fogadták, szerették, én pedig örömmel osztottam meg őket!

Milyen érzés, hogy országosan ismerik, szeretik sőt meg is tanulják a verseidet a gyerekek, és el is szavalják Neked?

Nagyon izgalmas volt először várni, hogy milyen reakciókat váltanak ki a versek, és boldog voltam amikor azt éreztem, hogy értik és szeretik a gyerekek. A győri könyvbemutatón például volt egy kisfiú, aki mindig nagyon nevetett a versek humoros részein, épp ott, ahol én nevettem is, amikor írtam. Ez mindig remek.

Te mi alapján választasz könyvet a kisfiadnak, és mit mondanál a többi szülőnek miért épp a te könyvedet vegyék le a polcról?

Először én is azt nézem tetszik-e a könyv, hiszen olyan bőséges a kínálat. Ezért is voltam boldog, hogy Szina Kinga igent mondott, amikor felkértem a kötet illusztrálására. Az ő egyedi látásmódja és kifejezési formái egészen különlegessé teszik a könyvet. Talán ez az egyik ok, amiért ajánlanám a könyvet. A másik az, hogy a versek olyan, a gyerekek számára fontos dolgokról szólnak, amelyekről aztán hosszan lehet beszélgetni, így a szülő közelebb kerülhet a gyerekéhez. A könyvbemutatón is előfordult, hogy a gyerekek magukra ismertek egy-egy versben, és bekiábáltak, hogy igen én pont ilyen vagyok, ez rólam és a tesómról szól. Ez nagyszerű dolog. És azt gondolom, hogy a verseknél elsősorban az a fontos, hogy élményt adjunk a gyereknek, és e versek ne legyenek direkt módon edukatívak.

Biztos sokan kíváncsiak arra, hogy készül-e új verseskötet a közeljövőben?

Igen, már előkészületi fázisban van az állatmesés kötetünk, amelyen ismét Szina Kingával dolgozunk együtt. Kíváncsian várom, hogy fogadják majd a gyerekek. A megjelenés tervezett dátuma 2023. december.

Színésznőként a színpadon töltött hosszú évek biztos nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most ilyen remek verseket olvashatunk tőled. A versírásnál tudod kamatoztatni a színpadi tapasztalataidat?

Persze. A színház mindennek az eredője. Aki olvassa a verseimet tudja, hogy nagyon sok bennük a párbeszéd. A legjobban párbeszédeket szeretek írni, úgy érzem ezekben tudom leginkább megjeleníteni a szereplőim jellemét. Nem szeretem a hosszú leíró részeket, talán csak Jókainál és Victor Hugónál. Ezért is áll hozzám legközelebb a vers és a színdarab írás. Ezeknek van egy élőbeszéd-szerű ritmusuk és a ritmus minden zene és minden jó előadás alapja, és témaként is gyakran előkerül a színház és a színpad természetesen.

A Ringtone Jazz Club zenekarod az 1920-as és 1930-as  évek füstös, rejtélyes és izgalmas világát idézi meg, amellyel most nyáron Magyarországon turnéra indultok, első koncertetek 2023. július 9-én lesz Budapesten. Milyen dalokat hallhatnak a koncertre látogatók?

Jazz klasszikusokat valamint blues és pop feldolgozásokat is hozunk. Minden koncert kicsit más lesz, igyekeztünk színessé tenni a repertoárt. Persze a saját kedvenceinket válogattuk, mert így tudnak a dalok igazán szívből szólni, de biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja a dalok között azt, amelyik igazán hozzá szól.

Mit jelent számodra a zene?

Mindent. Mindig és mindenhol zenét hallgatok, és ha tehetem színházat nézek, vagy játszom, vagy írok vagy énekelek. Hiszem, hogy a művészetek által lesz szebb, jobb és teljesebb az élet. Ezek olyan interakciókra adnak lehetőséget ember és ember között, amelyek lélektől lélekig érnek. Bennem mindig szól a zene, mindennek dallama van, és mindent meghatároz, mint egy jó filmben. Az első dolog, amikor reggel felkelek és az utolsó mielőtt elalszom úgy, ahogy a könyv és a színház is.

Hogyan zajlik a felkészülés? Rutinos fellépőként van benned még izgalom a koncertek előtt?

Rendszeresen próbálunk és fel is lépünk a zenekarral, így a felkészülés folyamatos. A zenészek és énekesek minden napja a gyakorlásról szól ez, másképp nem is működik, és mi is akkor vagyunk boldogok, ha játszhatunk. Nagyon jó együtt zenélni, a próbákon nálunk remek a hangulat, sokat nevetünk a koncentrált munka mellett, de ez így van jól. Itt is fontosak az arányok, mint mindenben. A színpadra lépés előtti pici izgalom azért mindig megvan, de az kell is, hogy érezzük minden nap a legjobbat szeretnénk nyújtani a közönségnek.

Szűcs Kinga énekes

A zenekarral milyen a közeli vagy távolabbi tervek vannak még kilátásban?

Természetesen szeretnénk sokszor és sok helyen fellépni, mert zenélni jó. A zenekarral kapcsolatos minden tennivaló nagy örömmel tölt el. Mindenen közösen dolgozunk, együtt találjuk ki, és együtt hozzuk létre.  Ez ismét egy olyan projekt amelyet igazán magaménak érzek.

Legközelebbi ilyen esemény, amikor a zenekar július 14-én, pénteken 20 órakor a varázslatos hangulatú Margitszigeten a Kristály Színtér teraszán lép fel. A jól ismert jazz standardek különleges hangulatú feldolgozások mellett hallhatunk majd pop és blues dalokat is.  

Csikor Barbara

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja