SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 ingyenes budapesti családi programtipp februárra

Vincze Vivien [cikkei] - 2021-02-17
Ha már unod az online koncerteket, színházi előadásokat, szeretnél valami jó programot a családnak, ami élményteli és más, mint a megszokott, akkor ne menj tovább! Olyan szuper fővárosi ötleteket gyűjtöttünk össze, ahol kicsik és nagyok is remekül érzik magukat, ráadásul pénzbe sem kerülnek!
5 ingyenes budapesti családi programtipp februárra

Családi bagolyles

Számoljatok erdei fülesbaglyokat a családdal, barátokkal, ami nagy segítség a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek. A szervezet minden évben felméri a lakosság segítségével, a baglyok telelőhelyeit. Az aktív számlálás időpontja január utolsó hétvégéjére esett, de az egyesület arra buzdít mindenkit, hogy egy jó kis családi program keretében, akár egész februárban kutathatunk a fülesbaglyok után. Hogy merre és mikor keressük őket? A baglyok a városban is gyakoriak, maguk választják a téli hónapokra a lakott területeket, ezért sokszor a forgalmas közterületeken, parkokban, de még az iskolaudvarok fáin is megtalálhatjuk őket. A nulla adat is adat, ha nem találtok egyetlen fülesbaglyot sem a közelben, az is fontos információ.  Az adatok leadásában a Magyar Madártani Egyesület honlapján lehet tájékozódni: https://www.mme.hu/. Ha kérdésed van, akkor az erdeifules@mme.hu címre írhatsz.

 

Nyomozzatok Óbudán!

Egy izgalmas irodalmi rejtély szálait bogozhatjuk ki a patinás óbudai utcákon sétálva. A plakátkrimi a III. kerületi Szentlélek térről indul, az első rész a 118-as busz megállójában található. Minden plakáton fel van tüntetve a következő rész helyszíne, így egy könnyű, kb. 1 órás sétával végére lehet járni a történetnek. A mozaik-krimi egy irodalmi mű kalandos sorsán vezet végig, a szerző úgy írta meg az egyes részeket, hogy azok 10 db köztéri plakáton vezessenek el a végkifejletig. Közben érdemes szelfizni és a 10 helyszínt kiposztolni a közösségi hálón, mert így még egy ajándék kávét is kaphattok a Fő téren az Esernyős kávézóban, természetesen elvitelre. A plakátkrimit a családdal vagy a barátokkal, február 28-án 17 óráig tudjátok felgöngyölíteni. Bővebb információ: https://esernyos.hu/

 

Kutassatok miniszobrok után!

Ha belejöttetek a kutakodásba, akkor jó program, és ez az időszak a legjobb lehetőség a városi nyomozásra! A gyerekek szeretnek bármit megkeresni, találni meg még inkább! Különösen alkalmasak erre Kolodko Mihály szobrászművész alkotásai, amelyeket séta közben is felfedezhetünk. A mini gerillaszobrokkal a művész viccesen, játékosan állít emléket mesehősöknek, hírességeknek. A főbb kedvencekhez mutatunk támpontokat, hogy hol keressétek őket!

A kockásfülű nyúl

Gyermekkorunk egyik kedvenc mesehőse a Sándor palota közelében, a Budavári Sikló végállomása mellett kémleli távcsövével a pesti oldalt.

Mekk Elek

Az "ezermester" kecske a Széll Kálmán téren, a 17-es villamos megállójánál, a Várfok utcára felvezető lépcső aljánál található. Ha közelebbről megnézitek, láthatjátok, hogy a kezében lévő táblát elrontotta, ugyanis a hely régi neve, a Moszkva tér felirat szerepel rajta.


Fotó: Elekes Andor-tól a wikimedian

Főkukac

A szobrász első műve, A nagy ho-ho-horgász című rajzfilmből ismert mókás kukac a Bem rakparton, a Halász utcától nem messze mosolyog.


Fotó: Elekes Andor-tól a wikimedian

A bűvös kocka

Rubik Ernő találmányának emléket állító miniszobor is a Bem rakparton található.

A tank

A "Ruszkik haza!" feliratú harckocsit a Batthyány téren, a Kossuth hídnak emléket állító kő közelében keressétek.

Az öngyilkos mókus

Egy konyhaasztalnál öngyilkosságot elkövető mókus, a Columbo szobor mögött található, a Falk Miksa utca elején, így plusz poén, hogy a nyomozó ezen a rejtélyen is törheti a fejét.

Breki

A Szabadság tér közepén, a díszkorláton üldögél a béka, akit rajongói előszeretettel öltöztetnek fel az időjárásnak megfelelően, néha sállal, sapkával.


Fotó: Elekes Andor-tól a wikimedian

A búvár a New York Kávéház kulcsával

A rengeteg budapesti legenda közül az egyik, hogy Molnár Ferenc író, a Dunába hajította a frissen megnyitott kávéház kulcsát, hogy az többé soha ne zárjon be. Ennek a történetnek állít emléket a szobor a New York mögött, az Osvát és a Dohány utca sarkán.

A 14 karátos autó

Természetesen hol máshol, mint a Hevesi Sándor téren, a Rejtő Jenő utcánál, a Pesti Magyar Színház előtt érdemes keresgélni.

Noé bárkája

Ha bekukucskálunk a bárkába, állítólag a szivárványt is láthatjuk a picike, színes ablakoknál, amit a Bethlen Gábor téren találunk meg.

 

Várospanoráma túra

Előfordul, hogy nem szeretnénk egy nagyot kirándulni a természetben, hanem egy rövidebb, kellemes sétával barangolnánk városi, de zöld környezetben. Erre kiváló lehetőség a Gellért tértől a Vérmezőhöz futó, 3,5 km-es sétaút, ahol folyamatosan a zöld jelzést kell követni. Az útvonalat az egész családdal bejárhatjuk, mert közben a gyerekek sem unatkoznak és az idősebbek sem fognak nagyon elfáradni, a látvány viszont különleges! A Verejték lejtőn indulunk, és egyből itt van a séta egyetlen rövid emelkedője, egészen a Gellért-hegy oldalába vájt ösvényig. A Dunával párhuzamosan, a sziklafalon kanyargó csodaszép út, a Szent Gellért-szoborig tart, majd innen nyugatra kanyarodik és az erdőből a Filozófusok kertjébe bukkanunk ki. A jelzést követve át kell kelni a Hegyalja úton, majd átvágunk a Tabánon, és a Krisztina körút másik oldalára érve a Horváth-kerten is keresztülsétálunk. Végül a Pauler utcán át jutunk ki a Vérmezőre, ahol a gyerekek legnagyobb örömére szusszanhatunk egy jót a Mikó utcai játszótéren.


Fotó: Karelj-től a wikimedian

Esti kivilágítás

Februárban még korán sötétedik, a gyerekekkel sem kell éjszakáznunk, ha a főváros esti fényeiben szeretnénk gyönyörködni, 5 óra után érdemes kimozdulni és megcsodálni a kivilágítást. Ehhez gyűjtöttünk össze olyan kilátópontokat, ahol az esti fények nagyon látványosak!


Fotó: Dennis Jarvis-tól a wikimedian

A Budai Vár az egyik legjobb helyszín ilyen célra, a Tóth Árpád sétányon a budai oldal fényeiben gyönyörködhetünk, a Halászbástya felől pedig a pesti oldal és a Duna látképét csodálhatjuk.

A legszebb panorámát egyértelműen a Gellérthegy adja, ahol a legjobb hely a Citadella, de a Sziklatemplomot is érdemes útba ejteni, a Filozófusok kertjét pedig feltétlenül keressétek fel a kilátás miatt.

A pesti és a budai rakparton is akad bőven látnivaló, a Müpánál kezdve felmászhatunk a Zikkuratba, ahol szuper kilátás nyílik a másik oldalra, majd onnan sétálhatunk a Nehru part felé. A Szabadság hídtól a Margit hídig mindkét oldal gyönyörű, az egyiken a Parlament, a másikon a Várhegy és a Gellérthegy a meghatározó, és akár a hidakon cikázhatunk is a két oldal között.


Fotó: János Ecsedy-től a wikimedian

A Margit híd budai hídfőjétől a Gül Baba türbéjét, a Mansfeld Péter parkot és a József-hegyi kilátót érdemes felkeresni.

A belvárosban az Andrássy út, a Nagykörút, a Vörösmarty tér és a Bazilika kihagyhatatlan helyszín. Óbuda macskaköves utcáin sétálva pedig igazi gyöngyszem a Fő tér és a Zichy kastély környéke.

Igazi aduász a főváros kevésbé ismert kilátópontja a Sas-hegyen a Fátra tér, ami a Farkasréti temető alatti utcákból közelíthető meg.

Indexkép: Ian Pitchford-tól a wikimedian

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja